:

:

:

YAZIN SÜLFÜRLÜ SEBZE TÜKETİN

15 Temmuz 2019 Pazartesi 07:41
Mehmet AKTOPRAK

Yaz sezonunda sıcaklık ve nem oran artışı ile çeşitli sağlık sorunlarına yol açar… Özellikle kalp ve hipertansiyon sorunları görülür. Terleme yolu ile ortaya çıkan su mineral kaybı nedeniyle; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı gibi sağlık problemleri yaşayabilir… Yaz sezonunda bebeklerde ve çocuklarda görülen ishal olaylarında artış fazlalaşır. Ayrıca sıcak havalarda bozulan besinler sonucunda besin zehirlenmeleri sıkça görülür…

UZMANLARIN UYARISI…

Günlük kalorilerin % 90’ı taze, organik ve mevsiminde yetişmiş sebze ve meyvelerden oluşmalıdır… Renkli taze sebze ve meyvelerden oluşan beslenme modeli çok yararlıdır. Hayvansal ürünlerinin kalitelisi az miktarda tüketilmelidir. İnsanların en fazla terlediği yaz aylarında su ve mineral kaybı söz konusudur. Bu açıdan sebze ve meyvelerde su miktarı fazla olanların tüketilmesi gerekir. Özellikle sarı, kırmızı, turuncu renkli havuç ,domates, biber, kavun, karpuz, kayısı, limon gibi sebze ve meyveler karoten adı verilen antioksidanları içeren bu sebze ve meyveleri tercih edelim. Bu antioksidanlar güneşin zarlı ışınlarından korur. Bunun içinde, sarımsak, kuşkonmaz ve soğan gibi “sülfür içeren” bu sebzeler kaliteli D vitamini yapımı için tüketilmeli ve ayrıca güneşlenmeliyiz.                                                               

MADEN SUYU İÇELİM…                                                                                                                                                    

Sadece yemek aralarında maden suyu tüketmeyelim. Maden suyunun içinde  bulunan magnezyum, potasyum, kalsiyum, Sodyum, sülfat, bikarbonat gibi vücuda gerekli mineralleri ve karbondioksit içerir. Yaz sezonunda 1-2 maden suyu içilmesi yarar sağlar. Ayrıca maden suyu diş etlerini, kemikleri, cilt sağlığını korur. Her yemekte içilecek olan maden suyu sindirime yardımcı olur. Kalp ,  tansiyon ve böbrek hastaları maden suyu tüketmemelidir. Maden suyunun içinde nişasta bazlı şeker, meyve, ,kafein uyarıcı aminoasitler bulunan soda ve enerji içecekleri kesinlikle kullanılmamalıdır..  

İNSAN GÜNDE 3 LİTRE SU TÜKETMELİDİR…

Canlıların en fazla ihtiyaç duyduğun sudur… Su vücudu yıkayıp temizleyen, toksinlerden arındıran süper vitamindir.Tazın en az 2,5-3 litre su içilmelidir. Suyun kalitesi de önemlidir. Bu açıdan su tüketirken kaliteli suyu tercih edilmelidir. Mutlaka idrarınızı kontrol ediniz. İdrarını koyu ise, yeterli su içmediğinizi gösterir. Bilhassa yaz sezonunda su ihtiyacınız vücut sıvısı yeterli ölçüde tutmalıyız.

SABAH EKSERSİZLERİ AÇ YAPILMALIDIR…

İnsan vücut yapısını herkesten daha iyi bilir…. Bu eksersiz çalışmalar yüzme, koşu, yürüyüş şeklinde yapılacaksa, mutlaka aç karnına yapılmalı ve yağ yakılması daha iyi olur. Sabah yapılan eksersizler hafif koşular veya yürüyüş şeklinde yapılabilir. Bilhassa yüzme sporu yağ yakımı açısından çok faydalı olur. Hızlı koşu veya tempolu koşu yapacaksa, akşam saatleri tercih edilmelidir..

GÜNÜN SÖZÜ: BİLİNÇLİ YAPILAN SPOR FAYDALIDIR… BİLİNÇSİZ YAPILAN SPORUN FAYDASI OLMADIĞI  GİBİ, SAKATLIKLARA DAVETİYE ÇIKARILIR! 

Bu yazı toplam 674 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1