Tarsusluların bu soruya verecekleri cevaplar ile değişik görüşleri ortaya koyması açısından önemlidir. Belediye her zaman halkın nabzını tutan araştırmalar yaptırmakta… Bu araştırmaların sonuçları açıklanır. Sorular ve cevapları halkın bir kısmı muhalif olduğu için onaylamaz, diğer bir kısmı onaylar... Demokrasinin en güzel tarafı muhalif ve iktidar mevkiinde olan siyasilerin karşılıklı saygılı olmaları halinde “Hizmet Ağı” geniş topluma hizmeti götürmesi mümkün olur. Bugün Tarsus Belediyesinin hizmet akışı “Yeni Tarsus” olarak adlandıracağım, kuzeye doğru genişliyor.
Büyük cadde ve sokaklarda yükselen siteler var… Geniş cadde ve sokakların ortaya koyduğu; temiz bir şehir görüntüsü gözlüyorsunuz! Yeşil alan olduğu kadarda, hizmet ve ihtiyaçların eşit bir şekilde sunulması gerekir… İlerleyen senelerde Tarsus’un kuzeye doğru genişlemesi halinde, merkezin burada oluşması kaçınılmaz olur. Tarsus halkının ihtiyacı olan hizmet bürolarının kurulması düşünülmelidir… Tarsus Belediyesi’ne köylerin bağlanması ile mahalle statüsüne geçirilmesinin yarattığı sosyal hizmetlerin yaygınlaştırılmasını sağlayan hizmet ağı kurulmalı ve sağlanmalıdır…
Tarsus’un doğu ve batı yönlerine genişlemesi mümkün görülmüyor. Dün cetvel ile sınır olan Tarsus bugün Eshab-ı Kehf’i aşmış durumda… Tarsus, İpek Yolu üzerinde olmasının avantajını sosyal yaşam içine alamadı ve kullanamadı. O yolun açılması halinde ticari ve kültürel olarak Tarsus ön plana çıkaramadı. Belediye bu değerler kültür yayınlarıyla anlatılması yeterli değil!. Eshab-ı Kehf suresinde Tarsus’u tarif etmesi bile yeterli olmadığı görülmüyor… Kayseri’de Eshab-ı Kehf’in olduğunu anlatan kitap yayınları var… Bazı yörelerde de, bulunan mağaralar Eshab-ı Kehf olarak lanse ediliyor…
Hâlbuki Kültür Bakanlığının bu iddiaları sonuçlandırmaması da düşündürücü… Büyüyen Tarsus’ta belediye hizmetlerini sürdürmek ve halkın ihtiyaçlarını karşılama isteğine halkın katılımı sağlanmalı… Bilhassa kentin temizliği her zaman ön planda olmalı… Parkların temizliğinden toplum olarak bizler de, sorumluyuz. Yolların kirletilmemesini kontrol edecek olan bizleriz... Park içinde bulunan o güzelim çeşmeler ne hale gelmiş.Duvarlara yazılan isimlerin yeri orası olmamalı.Çevre kirliğini önleyemeyen toplumların hasta olmaları kaçınılmazdır.. Dikilen ağaçların kırılması veya sökülmesi sonucunda yeşil Tarsus olma hayalimiz sona ermiş olur. Yapılan uyarı ve telkinler bir işe yaramadığı zaman yapılması gerekli olan toplum kültürü devreye sokulmalı. Toplumsal hareketleri halk adına Belediyeler kullanır. Belediye Başkanı ve belediye meclisin çalışmalarını, halk takip etmeli ve çalışmalarla ilgili bilgisi olmalıdır.
Her dönem yapılan meclis çalışmaları takip ediliyor mu? Bu meclis çalışmaları Kentin geleceğiyle ilgili kararların uygulaması hakkında bilgi sahibi olmak adına ne yapılmaktadır? Bir seçmen olarak, kentin yönetilmesine duyarlı olalım… Halk olarak Tarsus’un nasıl yönetildiğini ciddi olarak siyasi ve ekonomik olarak neler yapıldığını bilmek adına yapılacak olan kontrol görevi yapmalıyız... Bu duyarlığı gösteren bir kaç bireyin içinde olduğunuzu söyleyebilir misiniz?
Hiç zannetmiyorum(!)
Sistemin yürüyüşü içinde olan seçmenler seçimin bitimiyle birlikte sistemin dışına itilmekte…
Seçimle gelenler, kurdukları kadro ile şehri yönetir. Seçmenin verdiği yetki ile işe başlar… Seçimden galip çıkan bir parti yerel iktidar olur. Demokratik süreç başlatılmış olur… Yerel iktidar, verdiği sözleri seçmenin isteklerini karşılayacak bir şekilde seçim vaatlerini ilk dönem uygular… Geriye kalanlar diğer dönemlere serpiştirilir. Seçmen her zaman hizmetin kalitelisini ister. Yapılan hizmetleri beğenenler olan olduğu gibi beğenmeyenler vardır… Hele uzun dönem kenti yönetmek ve hizmetleri sıralamak sayesinde iktidar olmanın tek koşulu vardır… Seçimde engellemeler ve zorlu dönemeçler, iyi hizmet anlayışı ile aşılır. Tarsus-Mersin Belediye başkanı olarak en fazla hizmet veren yerel iktidarı Başkan Burhanettin Kocamaz sürdürdü… Demek, Belediye hizmetleri beklenen ve istenilen modern yatırımların halka dönüşmesi sayesinde yerel iktidar değişti… Bu sayede, Tarsus’un şehircilik anlayışı değişti. Halkın daha beklentileri bitmedi.. Beklenen hizmetlerin yapılmasını sağlamak için sokak aralarına girilmesini isteyen mahalle sakinlerin isteklerine kulak verilmelidir… Belediye hizmetleri eşit dağıtılmalıdır.
CHP’Lİ TARSUS BELEDİYESİ ÇALIŞIYOR MU?
Dr. Haluk Bozdoğan, hazırladığı hizmet projelerine; Mersin Büyükşehirin sahip çıktığını söylüyor! Bozdoğan hala CHP’li belediye başkanı olduğunu unutmuş! Acaba! Kendini muhalefette belediye başkanı mı? Nasıl bir siyaset anlayışı içinde CHP’de yer aldığını anlayan var mı? Kılıçdaroğlu, Bozdoğan’a nasıl onay vermiş? Seçim kaybeden bir adayı tekrar aday göstermek ile sorun çözüldü mü? Şimdilik çözülmüş görülüyor! Bozdoğan, birçok hizmet projelerine CHP’li Mersin belediyesinin sahiplendiğini söyleyen bir CHP’li bir belediye başkanı olan kişinin şikayeti gündeme düşmesini anlayan var ise(!) anlatmaya başlasın!!! Tarsus kendi değerlerine sahip çıkamıyormuş? Ne hikmetse(!)Sözleriyle çelişkili siyasi söylevlerle iç politikaya vermek istediği mesaja CHP’lilerin dikkate alacağını hiç zannetmiyorum! Bugün o makamda oturuyorsan(!) CHP’li oylar ve Başkan Seçerin desteği ile oturdun… Siyaseti hala öğrenemedin ki; aynı partiden olmanız bile CHP’li Seçeri şikâyet etmen pek etik olmadığını öğrenmelisin! Tarsus’a yapılması gereken tanıtımlarına artık, senin görevin olduğunu birileri sana, anlatması gerekir diye düşünüyorum!
GÜNÜN SÖZÜ: Mahalli seçimlerde CHP aldığı belediye başkanlarının hizmet anlayışı halkın yararına olması gerekirken; Bozdoğan’ın Seçeri kamuoyuna şikâyet etmesinin bir nedeni var mı?
Sosyal Demokrat belediye hizmetine zarar vereceğini düşünemeyen bir siyasetçi olabilir mi? “Mehmet AKTOPRAK)