:

:

:

SÜRÜCÜLER, YAYALARA SAYGILI OLMALIDIR!

14 Şubat 2020 Cuma 11:33
Mehmet AKTOPRAK

Aslına bakarsanız bakın; Türkiye’de trafik yasalarını ne sürücü nede trafik konusunda eğitilmiş olan “ Trafik Polisi” mi daha iyi bilir? Sürücüler, ehliyeti aldıktan sonrasında direksiyon alışkanlığı sağladıktan sonra “ Sürat yapanlar grubuna” girmekte beis görmüyorlar! Merak ettiğim bir konuda; makam arabalarını kullanan sürücülerin daha dikkatli olduğu söylenemez! Otomobil sahibi olan sürücülerine gelince; yol boyunca trafik yasasını uyguladığını söyleyemem! Şehir girişlerinde takip ettiğim ‘uygulamalı trafik’ uygulamasını zevkle izlerim… Bilhassa, Trafik lambaların kavşaklarda yanlış yandığını “defalarca” anlattım ve yazdım… Hiçbir görevlinin dikkatini çekmediği gibi bir sorumlu yetkilide, konuyu öğrenmek istemediğini açıklamama rağmen(!) Ana yollarda ve şehir iç yollarında yapılan yanlış park sorununu çözemeyen bir uygulama olabilir mi? Şehir içinde cadde ve sokaklarda saplı ve sollu kenarlarına çekilen araçlarını görmek mümkün! 

Bu yapılan parklarında yanlış duruş pozisyonunda durmaları veya yaya yolu üzerinde park yapan araçları görmeyen gözlerde olabiliyor! Gözler var! Şikâyetini nasıl yapacağını bilmeyen vatandaşlarla trafik uygulaması yapılması başarılı olabilir mi? Fahri trafik müfettişleri nasıl uygulanıyor? Hiçbir trafik uygulamasında bu müfettişler bu uygulamanın neresinde olduğunu bilmiyorum…  İçişleri bakanı trafik konusun da ne derece bilgi olduğunu bilmiyorum. Önündeki yazılı kâğıttan okuyarak konuşması gayet normal! Ama! Uzun yılar trafik konusunda eğitilmiş trafikçinin hata yapması söz konusu olabilir mi? Her dönem ehliyetsiz motosiklet kullanılan para cezası yazılan bu Motosikletlerin oluşturduğu “trafik araçlarının” atıldığı araç mezarlığına yolunu hiç düştü mü? Dört tekerlekli ve iki tekerlikli araçların üst üste yıkılı olan bu mezarlıkta, sene sonu açık artırma satışları çok heyecanlı olur!                                                                                 

MİLLİ SERVETİ KORUYALIM…                                                                                                                                          

“Sürat felaket getirir!”  Bu sözü her zaman söylenir! Ne olur? Hiçbir şey! Bugün büyük şehirlerde yaşayan insanların toplu araçlardan faydalanma oranı nedir? İstanbul’da yaşayan nüfusu bir yerden bir yere gitmesi için saatlerce yolda kaldığı bilinen bir gerçek! İmar yasasında apartmanların alt katına haneye göre, oto park yapılması vardır… Apartman biter ve sonucunda alt kattaki oto park daireye dönüşür! Zeka dediğiniz bu olsa gerek(!) Bu yasaları çıkaran siyasilerin hataları yok mu? Tabiî ki var! Yasalarda eksik olmamasını sağlayacak olan bu yasalar noksan olmamalıdır… En mükemmel yasa olsa bile; insanların şeytani düşünceleri olan bir toplumda yasalar işler mi? Sürücüleri geçiş hakkını yayalara vermekle ile hem insanlık borcu, hem de trafikte yayalara gösterilen saygıdır! Büyük Şehir Belediyelerin denetiminde olan iç trafik kontrolü belediye trafik ekiplerinde olmasıdır!                               

Ancak kurulmuş olan trafik ekipleri (yasa uygulanmıyor) bu konuda etkili değiller!  O zaman yasayı çıkaran kişilerin günahı ve sevabı olmaya devam edecek demektir! Bisiklet(elektrikli) yollarda yapılan yanlış sürüyüş sonunda trafiği etkileyebilir… Hatta kazalara neden olabilmesini dikkate almıyoruz…

TRAFİK DEMEK MEDENİYETTİR!                                                                                                                                     

Avrupa’ya gidenlerin en çok  o ülkenin trafik işleyişine baktıklarında neler gördüklerini merak ederim… Trafik uygulanmasına ne kadar dikkat ile işlediği ve sürücülerin karşılıklı saygılı olduğu görülür…  Trafik konusunda araç ile insanın bütünleşmesini sağlayacak olan saygı ve iradenin birleşimi demektir! ABD’de yayalar yola ayaklarını atar, atmaz sürücüler frene basarlar ve yayalara yol vermeleri görülür… Tarsus İlçe Müdürlüğü trafik şube müdürlüğü ekiplerine takviye edilmesi halinde trafik akışı daha rahatlar. Bugün Türkiye’de kaç şehirde ve ilçede bisiklet yolu var mı? Tarsus’ta en çok yanlış uygulamanın yapılmayacağı yerler olarak; okul önleri, yangın muslukları, resmi binaların önüne park yapılmaz!  Yasalar der; sürücü bildiğini okur! Park var mı ki; oraya koyalım? Türkiye’ye motobisiklet ile gelen turistlere birer madalya ile kutlamak gerekir!                                                             

GÜNÜN SÖZÜ:  POLİS, TRAFİK SUÇLULARININ YAYGINLIĞI VE DERİNLİĞİ KARŞISINDA ÇARESİZ KALAN BİR ÜLKEYE UYGAR DENİLEBİLİR Mİ?  (Mehmet AKTOPRAK?

Bu yazı toplam 5001 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2