:

:

:

TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANMALI!

24 Ekim 2019 Perşembe 10:23
Mehmet AKTOPRAK

Suriye’ de yaşanan ilginç olaylar her gün etkili bir şekilde gelişiyor… ABD’nin bölgeden çekilme kararı, PKK terör örgütünün Suriye uzantısı olan PYD- YPG’nin de bölgede hareketlendirdi. PYD- YPG bu bölgede kendilerine  “Meşruiyet” sağlayacak bir anlaşma zemini arıyor… Bir yandan Suriye rejimi ve Rusya ile anlaşıp kendisine destek sağlamanın yolunu ararken, diğer yandan ABD ile Avrupa ülkelerini bölgeyi terk etmemeleri içinde görüşmeler yapılıyor…  PYD-YPD’nin elinde en büyük koz olarak elindeki hapishaneler de yatan İŞİD’cilerin kadrolarında bulunan yabancı teröristlerin savaş eseri olarak Fırat’ın batısındaki hapishanelerinde tuttuğu söyleniliyor… Bunların sayısal olarak ne kadar olduğu bilinmiyor. Bu yabancı teröristleri koz olarak kullanabileceği söyleniliyor..                                    

TÜRKİYE’NİN FIRAT’IN DOĞUSUNA ASKERİ OPERASYON…                                                                                      

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna PKK uzantılarına askeri operasyonu engellemek isteyen ABD,  Avrupa ülkelerinin yanında Rusya’da Türkiye’yi sıkıştırıyor… Moskova’da yapılan Rus-Türk heyetleri arasındaki zirvede Rusya’nın “ Adana Mutabakatı”nı çantasından çıkardı ve masaya koydu… Türkiye ile Suriye arasında 21 yıl önce 1998’de Adana’da imzalandı. Türkiye ve Suriye’nin PKK’ya karşı iki ülkenin anlaşmalarını çözmeye yarayacak olan “Adana Mutabakatı” sayesinde Rusya, iki ülke arasında bu anlaşmayı bir  yol haritası olarak kullanmak istiyor…                                                                                                                   

Türkiye’ye o dönemde “ muhatap alıp” anlaşma imzaladığı Şam yönetimi  “Adana Mutabakatı” ile yeniden “tanınma” isteği olabilir.

Ayrıca Rusya’nın elinde koz olarak İdlib mutabakatı olduğu kadarda,                                  Adana Mutabakatı’nı masaya getirmesiyle; Türkiye ile Suriye’nin tekrar ilişki kurmasını istiyor.

Türkiye’nin cihatçı töristlere aldığı önlemlere karşı başarılı olamadığını ve İbdil’e yapılacak saldırıların sonunda, Türkiye’ye doğru gelecek olan insani felakete yol açacağı, yüzlerce kişinin Türkiye sınırına yığılacağı söyleyen bir Rusya dışişleri bakanının tehditvari sözleri…                                                                                                                                                                      

BEKLENEN ORTA DOĞU POLİTİKASI…                                                                                                                     

Erdoğan’ın uzun bir dönem Esat ile olan ilişkileri sayesinde iki ülke arasında yaşanan “bahar” havası ABD’nin müdahalesiyle bozuldu. Bu dostluğun bozulması sonucunda Suriye’den Türkiye’ye gelen 4 milyon insan… Türk toplumuna ayak uyduramayan Suriyeli göçmenlerin dengesiz yaşamları ile huzursuz olan Türk insanı. Esat yönetimi kuzeyde kaybettiği yerleri tekrar geriye almasını sağlayan bir politika izliyor… Suriye ile Türkiye arasında oluşturmaya çalışılan dostluk anlaşması ile başlayacak yakınlaşma sayesinde Orta Doğu bataklığı kurutulmuş olur. Suriyelilerin vatanlarına dönmeleri sayesinde Türkiye tekrar eski huzurlu günlerine dönmüş olur… Demişiz!                                                                

O GÜNDEN BUGÜNE GELİNDİ…                                                                                                                                                                               

Türkiye-İran-Rusya arasında başlayan görüşmelerin sonucunda Türkiye’nin ciddi bu harekâtı yapacağı anlaşılmış oldu… Bu konuda üç ülkenin aralarında yapılan görüşmelerin yarattığı etkili olmayan görüşmelerinde hiçbir etkisi olmadı.                                                                                                                                       

O gün Türkiye ile ABD arasında yapılan görüşmelerde hiçbir ilerleme olmadı… ABD’nin bu terörist grupları kanatları altına alarak, hep korudu. Hem de Türkiye’nin askeri harekâtına engelleme yaparak; ülkeler arasındaki çirkin ve diplomatik konuşma rezaletiyle Türkiye’yi tehdit etti… İlerleyen günlerde Türkiye ile Rusya arasında yapılan silah alım satımı ile başlayan yakınlaşma sonucunda,  alınan füzelerin yarattığı gerginliği Türkiye dik kalarak sürdürdü. ABD hükümeti ve AB’de hükümetleri Türkiye’nin sınırında yaratmak istediği “Güvenli Bölge” isteği ısrarla geri çevirmeleri sonucunda morali bozulan Bir Türkiye vardı! Sonrasında ABD operasyon bölgede bulunan askerlerini geri çekmesiyle; başlayan “ Barış Pınarı” harekâtı başlamış oldu… Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonunda olduğu gibi Suriye’ye muhalif olan güçleri Türkiye, askeri ve lojistik destek verecek.Bu güçlerin  ilk önce Suriye Özgür Ordusu(SÖO) olan bu güçlerin sonradan Suriye Milli Ordu(SMO) adı ile bu harekata katılması düşündürücü! Bugün Suriye’nin birçok bölgesinde Menbiç’i kontrol eden PKK yandaşları, kasabanın doğu ve güney sınırında Esad’a bağlı güçler var! Bu bölgeye Türk Silahlı Kuvvetlerinin girebilmesi için Rusya ile yapılacak görüşmede şekillenecek…                                                                         

SURİYE-RUSYA-İRAN NE YAPACAK?                                                                                                                             

Suriye hükümeti haklı olarak toprağına karşı bir saldırı olduğunu söylüyor! Türkiye ise, sınır boyunda bulunan terör örgütleriyle mücadele ettiğini söylüyor!  Suriye’nin 444 kilometre olan Türkiye sınırında hiçbir gücü olmadığını hatırlayalım… ABD güçleri burada bulunan terör gruplarına verdiği askeri güç sayesinde burada bir devletçik yaratma hayalinden vazgeçmeyen ABD ile AB’de ülkelerinin Türkiye’ye düşman duruşuna gem vurulmadığı süreç içinde devam edecek gibi! İran her zaman Türkiye’nin yapacağı harekâta karşı olduğu biliniyor! Her açıklamasında Suriye toprak bütünlüğünden yana olduğunu açıklar… Türkiye’de sınırında bulunan terör örgütlere karşı sınırını ve toprak bütünlüğünü savunan olduğunu anlatmakta zorluk çekiyor! Ülkeler arasında ilişkilerin olmadığı Amerika kıtasındaki ülkelere bu durumu nasıl anlatabilirsiniz?  AKP iktidar olması ile başlayan dış politikasını İslam motifleri üzerine kurmasının yarattığı yanlış politikanın cezasını çekiyoruz… İlerleyen günlerde iki cephede çarpışmamızı hatırlatmak isterim! Yakalanan IŞİD’lilerin durumu ne olacak? Bunları serbest bırakan PKK ve yandaşlarının yanında savaşmayacaklarına inanmayan olanlar var mı?                                                                                           

ARAP ÜLKERİNİN DESTEĞİ VAR MI?                                                                                                              

Arap Birliği Ligi yaptığı toplandı sonucunda alınan karar Türkiye’nin sonsuza kadar unutmayacağı bir “ŞOK“ ! Arap Ülkelerinin” ülkemize karşı olan düşmanca tavırlarına karşı çıkan bir ülke oldu mu?                   

 Ne gezer! İsrail karşısında maddi ve manevi olarak destek verdiğimiz ülke olan Filistin yanımızda oldu mu? AKP iktidarı “Araplaşma Siyaseti” Türkiye’nin Dünya Devletleri ile ilişkisini sürdürecek ve Dünya siyasetinde yer almasının Türkiye’nin geleceği olduğuna nasıl inandıracak?                             

 GÜNÜN SÖZÜ: ALLAH’IM TÜRKİYE’Yİ BU MUNZUR TERÖR ÖRGÜTLERİ KARŞISINDA MUZAFFER EYLESİN!!! (Mehmet AKTOPRAK)  

Bu yazı toplam 648 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 4