:

:

:

ZAMANIN EFENDİSİ OLMAK

16 Mart 2018 Cuma 10:43
Uzm. Dr. Sevilay Eriş

Teknoloji, böylesine baş döndürücü bir hızla ilerlerken, zamanı genişletecek bir aygıt da icat edilse hiç fena olmaz doğrusu.

 Belki o zaman okunmayı bekleyen sayısız kitaba sıra gelir, zihinde yazılmak için bekleyen tüm o sözcükler, fikirler ve düşünceler  yazıya dökülür, o görmeyi çok arzu edilen şehirlere ve ülkelere gidilir, dünya gözüyle göreyim denilen o tablolar görülür, izlenmek istenen tüm o filmler, belgeseller izlenir, takip etmeye çalışılan gazete, dergi, yazar, köşe yazarları vs.leri okunur, epeydir vakit ayrılamayan dostlara vakit ayrılır, çocuğunla dilediğin kadar oyun oynanır, doğada vakit geçirmek istediğin kadar zaman geçirilirdi…

Ve hatta dileyen, sosyal medyada dilediğince sörf yapabilirdi mesela, istediği kadar dizi de izleyebilirdi.

Ancak ne var ki gün hala 24 saat. Onun da uyku ve işte geçen kısmı 16 saat dersek, kişisel bakım, yemek, ulaşım derken geriye 1-2 saatlik bir zaman dilimi kalıyor. Hadi buyrun bakalım.

Zamanı sündüremediğimize göre kendisine ayar vermek kaçınılmaz artık. Peki ne yapalım da şu ‘vakit’ denilen kavramla dost olalım?

Zamanı yönetmeye başlarken belli başlı bir takım hususlar var dikkat edilmesi gereken dostlarım.

Öncelikle yazılı olarak yani kalemi kağıdı alıp yazarak yıllık plan yapılmalı.

Yani, sen, bir yıl sonra mart ayı geldiğinde hayatındaki hangi önemli şeyleri kotarmış olman gerekiyor?  Bunları yazıya döküyorsun güzel kardeşim.

Sonrasında ise aylık, haftalık ve günlük planlara geliyor sıra. Bunlar, vakti daha net planlamayı sağlarken, unutulmayı da engeller. Özellikle günlük planlar, saatleri verimli kullanmayı sağlar.

Bundan sonraki aşama, öncelikleri belirlemek. Örneğin öncelik sosyal medya turu mu, çocuğunla vakit geçirmek mi? Dizi izlemek mi, iki satır bir şey okumak mı?

İşte bunun gibi, nelerin sizin için öncelikli olduğunu belirleyin bakalım.

Her ne kadar televizyon, cep telefonu bağımlılığı durumlarına laf sokasım gelse de, şu an yazının bütünlüğünü bozmak yersiz.

Diğer yönünden bakınca, teknoloji de öcü değil ya, adamakıllı kullanıldığında elbette lehimize kullanılabilecek bir çok aygıt, alet, edevat program, uygulama mevcut.

Neyse, gelelim zaman vampirlerine. Sen o kadar plan program yap, sonra iş ve/ya özel konular için bitmek tükenmek bilmez telefon görüşmelerine maruz kalJ

Yüzyüze veya telefonla olan gereksiz maruziyetlere dur deme vaktidir yani.

Yine Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, WhatsApp gibi zamanın bol keseden ve farkında olmadan harcandığı durumları hatırlatmak isterim.          Elbette tüm bu uygulamaları ben de kullanıyorum. Rahibelik taslayacak değilim. Ben sadece bu mecralara ayırdığınız zamana ve bunu planlamaya ihtiyaç olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Örneğin, bilmem her  dört saatte bir e-postanıza kontrol edebilirsiniz mesela. Elbette bu kişisel olarak değişebilir. Kurumsal e-posta ile çalışan bir kurumda bu işlemez anlıyorum merak etmeyin.

WhatsApp yazışmalarınız için, örneğin her iki saatte bir kontrol yapılabilir. Erken yanıt verilmesi gereken bir durum var mı diye hızlı bir göz atma yapılabilir. Boş zamanınız varsa, tabii ki Whatsapp gruplarınızdaki günaydın, geçmiş olsun, tebrikler gibi kutlama furyalarına katılabilirsiniz. Sizin seçiminiz. Eee özgür irade yaani.

Masanızın, bilgisayarınızın, çekmecelerinizin, dolaplarınızın dağınıklığı, zihinsel dağınıklığınızla eşdeğerdir. Yani fiziksel dağınıklığınızı toparladığınızda, aklınızda da bir toparlanma olacak kısaca.

Zamanın efendisi olurken ki diğer önemli noktalar ise, yetki ve görevleri delege edememe sorunudur. Aynı anda birkaç işi yapmaya çalışmak yerine, yapılabilecek bazı işleri başkalarına devretmek gerekir. Elbette işi bilen profesyonel kişilere. Eğer benimkisi gibi bir işiniz varsa bu çoğu zaman mümkün olmaz.

‘Siz varsanız, işiniz var’ ise,  ona kısaca 'geçmiş olsun' diyoruz. Şaka bir yana bu durumda, siz olmasanız da devam eden ve işleyen alternatif bir iş, parlak bir fikir doğrusu.

Yine zamanı planlarken ‘yapılacak işler’ listenizi oluşturmak şu şekilde yapılabilir.1-Acil ve önemli işler 2- Acil olmayan ama önemli işler 3- Acil ama önemsiz işler 4-Acil olmayan ve önemsiz işler. Bu şekildeki bir plan,  zamanınızı genişletecektir.

Tüm bunların yanında kararsızlık, erteleme, hayır diyememe, mükemmelliyetçilik, geçmişe takılıp kalma, sürekli şekilde gelecek endişesi taşıma ve ‘an’da kalamama, acelecilik, odaklanamama, aklında sürekli deli sorular olması durumu, dikkat konsantrasyon eksikliği, unutkanlık, zor işleri sona saklamak gibi özel durumlarınız da varsa profesyonel bir yardım alma vakti gelmiştir çünkü tüm bunların arka planında bilinçaltında saklanmış ve adeta oradan nanik yapan bir yaramaz  vardır söyleyeyim:)

Tüm bu yazıdan çıkarılacak öz şudur: P-lan-la-ma  ya-pın.

Yok ben plan yapmayı bilmiyorum, yok plansız daha iyi hallederim, yok benim plan yapmaya vaktim az, benim plana ihtiyacım yok palavralarını bir kenara bırakın ve yazın dostlarım yazın.

Söz gider yazı kalır ya hani o bakımdan söyledim. Ajandaya mı yazarsınız (ki tercihim kağıt ve kalemdir) yoksa o çok kıymetli cep telefonunuzun, laptopunuzun ajandasına mı yazarsınız bilemem artık.

Eğer sizin de vaktiniz benimki gibi çok ama çok kıymetliyse bir yerinden başlayabilirsiniz.

’Vakit nakittir’ özlü sözüyle kapatayım ben artıkJ

Sevgiyle kalınız…

Bu yazı toplam 9177 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Bengül Demir
20:36
1 Şubat 2021 Pazartesi
Güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlık, inşallah uygulayacağım 🙏
176.88.142.146
M.Sacid
12:20
21 Mart 2018 Çarşamba
zamanını dakikalarına kadar planlayıp bizzat yönet ki hedefin neyse ona varacak gücü üretebilesin.Harika.!
151.135.9.48
Yazarın diğer makaleleri
  • SERSERİ İLE KİBİRLİ8 Ekim 2018 Pazartesi 09:05
  • BENLİK18 Eylül 2018 Salı 09:56
  • UFAK TEFEK ŞİFACILAR:SÜLÜK İLE TEDAVİ 11 Nisan 2018 Çarşamba 09:33
  • ZAMANIN EFENDİSİ OLMAK16 Mart 2018 Cuma 10:43
  • ASALET KAVRAMI ÜZERİNE25 Ocak 2018 Perşembe 10:54
  • ŞU MUTLULUK DENEN ŞEY NE OLA Kİ? 27 Aralık 2017 Çarşamba 10:07
  • ZEYTİNE DAİR BİRÇOK ŞEY…29 Kasım 2017 Çarşamba 10:03
  • HEKİMLER ÖLÜYOR TIPKI HEKİMLİK GİBİ…8 Kasım 2017 Çarşamba 10:42
  • PRP (KENDİ KANI İLE TEDAVİ) NEDİR?13 Ekim 2017 Cuma 11:00
  • AĞLAMAK GÜZELDİR20 Eylül 2017 Çarşamba 10:44
  • ‘BİR KABLOSUZ AĞA BAĞLANMAK’ - ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK –25 Ağustos 2017 Cuma 10:02
  • AH BU EKRANLARIN GÖZÜ KÖR OLSUN! 4 Ağustos 2017 Cuma 10:04
  • SÜRMENAJ DA NEDİR?19 Temmuz 2017 Çarşamba 10:27
  • HAYAT DERSİ 5 Temmuz 2017 Çarşamba 10:45
  • NAZENDE SEVGİLİ: OMEGA-3 21 Haziran 2017 Çarşamba 10:26
  • ESKİDEN BİZİM ORALARDA HEP YAPARLARDI: HACAMAT7 Haziran 2017 Çarşamba 10:27
  • SONRADAN GÖRME31 Mayıs 2017 Çarşamba 10:40
  • ANNELİK NEDİR? NE DEĞİLDİR? 17 Mayıs 2017 Çarşamba 11:13
  • AZİM Mİ? HIRS MI? 10 Mayıs 2017 Çarşamba 09:52
  • NEFESİM NEFESİNE3 Mayıs 2017 Çarşamba 10:05
  • Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
    Oluşturma süresi(ms): 4