:

:

:

Yeni Hayat'larına Merhaba Diyenlerin Hikayesi Tarsus'ta

Hedef Bin Yeni Hayat!
Tarih: 11 Mayıs 2015 Pazartesi 10:29
Yeni Hayat'larına Merhaba Diyenlerin Hikayesi Tarsus'ta
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt


Türkiye'de her gün 10 kişi organ nakli olmadığı için hayatını kaybediyor.  60 bin kişi organ nakliyle hayata tutunmayı bekliyor. Organ bağışı konusunda farkındalık yaratacak her çalışma büyük önem taşıyor. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte organ nakli bekleyen ve organ nakliyle yeni hayatlarına “merhaba” diyenlerin hikayelerini çarpıcı bir biçimde gözler önüne seren Gazeteci Yazar Tuluhan Tekelioğlu'nun “Yeni Hayat” filmi Tarsus'ta izleyici ile buluştu.  Sponsorluğunu Medical Park Hastaneler Grubu'nun üstlendiği Yeni Hayat Belgeseli, henüz 3 yaşındaki Hasan Hüseyin'in, 53'ündeki Mustafa Kemal'in, 14 yaşındaki Elif'in ve bağışlayacağı organ ile kendisini hayata döndürecek kahramanını bekleyen binlerce insanın hikayesini anlatarak organ bağışının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.  Mersin Vali Yardımcısı Ali Katırcı, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro,  Tarsus İlçe Sağlık Müdürü Dr. Füsun Kaleli ve Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedesteci'nin de katıldığı film gösterimine Tarsusluların ilgisi oldukça fazlaydı.



“NE KADAR FAZLA KİŞİYE ULAŞIRSAK O KADAR BAŞARILI OLURUZ”



Film gösterimi öncesi konuşan Mersin Vali Yardımcısı Ali Katırcı, “ Organ bağışı üzerinde durmamız gereken çok önemli bir konu.  Bu tür etkinlikler organ bağışının artmasını ve organ bekleyen birçok hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayacak. Biz bu etkinliğin bir tekrarının da Mersin'de yapılmasını çok istiyoruz. Organ bağışının hayat kurtardığını anlatmalı ve bağış sayısını artırmalıyız. Ne kadar fazla kişiye ulaşırsak o kadar başarılı oluruz.  Böyle bir filme imza attığı için Tuluhan Tekelioğlu ve desteği için Medical Park'a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“ORGAN BAĞIŞINA DUYARSIZ KALMAYIN”



Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı ise şunları söyledi:   “Gönüllü organ bağışçılarının kayıt altına alınmasına 2013 yılında başlanmıştır. Mersin ilinde 1.790, Türkiye genelinde de 129.200 kişi organ bağışında bulunmuştur. Organ bağışı, bir insan olarak asla duyarsız kalınmaması gereken bir konu. Karaciğer, kalp ve akciğer bağışlarına ciddi düzeyde ihtiyacı olan insanlarımız var. Bir gün biz de bu ihtiyaç bekleyenlerden biri olabiliriz. O nedenle gerek kan bağışı, gerek ilik bağışı, gerekse organ bağışında çok duyarlı olmamız gerekiyor. Mersin ili olarak Adana Bölge Koordinasyon Merkezine bağlıyız ve bölgemizin yüz güldüren bir ili olduğumuzu düşünüyorum. Geçen yıl bölgemizde Adana ilinden sonra en çok beyin ölümü bildiren ve bağış yapan il olduk. 2014 yılında Mersin ilimizde toplam 49 beyin ölümü tespiti yapılmış, bunlardan 12 aile organ bağışında bulunmuştur.  Bu tür sosyal sorumluluk  çalışmalarının hep  destekçisi olacağız.”



“HEDEFİMİZ 2015'TE BİN BAĞIŞ SAĞLAMAK”



Koca bir stadyum dolusu insanın organ beklediğini söyleyen Yeni Hayat belgesel filminin Yönetmeni Gazeteci Yazar, Tuluhan Tekelioğlu “Babamın açık kalp ameliyatı olmak üzere hastaneye yatmasından sonra organ nakli umudu bekleyen insanlarla tanıştım. Daha önce bu kadar insanın organ ihtiyacı olduğunu hiç bilmiyordum. Koskoca bir stadyum dolusu insan organ bekliyor ve bu rakam 60 bin kişi. Ama tahmin edin Türkiye'de organ bağışlayanların sayısının ne kadar olduğunu. Maalesef bu oran çok düşük, milyonda 5 gibi bir oran. Umarım bu film sayesinde birçok kişi organlarını bağışlamaya karar verecektir. 2015 yılında hedefimiz 1000 organ bağışı ile yeni hayat sağlamak” diye konuştu.



 “BİRİLERİNE HAYAT VERME ŞANSIMIZ VAR”



Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin ise en çok böbrek yetmezliği yaşayan hastaların organ beklediğini dile getirdi. “Ne zaman benim insanım toprak yerine organlarını insana bağışlarsa bu sayı artacak ve birilerine hayat verebileceğiz” diyen Dr.Yücetin, şöyle devam etti:



“Çünkü her doğan canlı toprak olacak ve birilerine hayat verme şansımız var. Topluma şunu soruyoruz, ben sizin mirasınıza talibim ancak bu talip olduğum mirasınız ne çocuklarınıza bırakabileceğiniz malınız, mülkünüz, arabanız ne de onlara bırakabileceğiniz güzel anılarınızdan oluşan şeyler değil. Sadece yanınızda götüremeyeceğiniz, onlara bırakamayacağınız toprak olacak organlarınıza talibiz ki başka birilerine hayat verip onların çocuğunun elinden tutarak hayatı sürebilsin, annesi babasıyla aynı sofrada oturup yemek yemeye devam edebilsin diye. Bu her an başımıza gelebilecek bir şey. Bu belgeselle de zaman zaman güleceğiz, zaman zaman ağlayacağız ama sonunda yapacağımız organ bağışlarıyla ileride birçok kişinin hayatını güldürebileceğiz.”



Beğeni ile izlenen film sonrasında, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan organ bağış standlarına ilgi büyüktü. Birçok izleyici film sonrası organlarını bağışladı.



 



Bu haber toplam 1407 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2