:

:

:

Tarsus’ta Bir İlk Daha Yaşandı

Büyükbaş İşletme ‘Ari İşletme’ Belgesi Aldı
Tarih: 5 Ekim 2018 Cuma 10:33
Tarsus’ta Bir İlk Daha Yaşandı
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Tarsus’ta ilk olarak bir büyükbaş işletmesi  ‘Ari İşletme’ sertifikası aldı. Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, ‘Ari İşletme Sertifikası’ ile birlikte karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alındığını, asgari teknik ve hijyenik şartlara tüm hayvanları şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıklardan ari işletme denildiğini belirtti.                                           

Erdoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Bu  hastalıklar halk sağlığı açısından büyük risk teşkil etmektedirler. 2010 yılı itibarı ile Avrupa Birliği ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ortak proje başlatarak ülkemizdeki hayvancılığı daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir hale getirmek için Hastalıktan Ari İşletme sertifika programına başlamışlardır. Proje kapsamında, işletmeler 6 ayda bir  tam teşekküllü sağlık taramasından geçirilir, bağımsız laboratuarlar tarafından her hayvandan alınan kanlar analiz edilir, tüm sonuçlar temiz çıktığı taktirde işletme "Hastalıktan Ari İşletme Belgesi" almaya hak kazanır ve işletmedeki her hayvan devlet tarafından maddi olarak desteklenir.

Best Süt Ürünleri Gıda Tarım ve Hayvancılık işletmesi de bu işlemlerden geçerek  "Hastalıktan Ari İşletme Belgesi" almaya hak kazanmıştır.

Bundan sonra da çiğ sütün arzı için de gıda birimimizden uygunluk belgesi alarak piyasaya çiğ süt satışı yapabilecektir.İlçemizde ilk Mersinde ikinci Ari  işletme olarak faaliyet gösterecektir. 2 işletmemiz için de müracaat yapılmış olup analiz işlemleri devam etmektedir.

Sığır tüberkülozu, sığır, koyun, keçi brusellozu ile etkin mücadele edilebilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalıklardan halk sağlığının korunması amacı ile hastalıktan ari işletme desteklemesi uygulanmaktadır” 

Bu haber toplam 455 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1