:

:

:

Büyükaslan: “17 Ağustos'u unutmadık, unutturmayacağız”

İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan, 17 Ağustos 1999 büyük Marmara depreminin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “17 Ağustos'u unutmadık, unutturmayacağız” dedi.
Tarih: 17 Ağustos 2016 Çarşamba 10:55
Büyükaslan: “17 Ağustos'u unutmadık, unutturmayacağız”
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

 “Ülkemizi derin şekilde yaralayıp acıya boğan 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 17.yılında bu depremde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullanan Namık Kemal Büyükaslan, “Yurdumuzun en önemli gerçeklerinden biri depremle birlikte yaşamamız gerektiğidir.

Çünkü ülkemizin hemen hemen tamamı deprem riski altındadır. Bu riski bertaraf etmek için depreme dayanıklı yapılar yapmamızın yanı sıra deprem konusunda eğitime önem verilmeli  ve bu eğitim çocuklarımızdan başlayarak toplumumuzun tüm kesimlerini kapsamalıdır. Deprem öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiği konusunda  halkımızı eğitip bilinçlendirmemiz  gerekmektedir. Bu bilinç ne kadar yüksek olursa deprem sırasında kaybımız o kadar az olur.   

Depreme hazırlıklı olmanın birinci ve temel koşulu dayanıklı yapılar üretilmesidir. Yapının planlama aşamasından başlayıp bitene kadar her aşamasında mühendislik hizmeti alması şarttır. Bunun için yapılacak tüm yapılar Deprem Yönetmeliği  kriterlerine uyularak projelendirilmeli ve bu projeler eksiksiz uygulanarak gerekli denetimler yapılmalıdır. Deprem olayının afete dönüşmemesi için buna mutlaka uyulmalıdır” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan, açıklamasında daha sonra şunlara değindi:

“Şehrimiz deprem haritasında 3. Bölgede gözükmekte olup diğer bölgelere nazaran deprem riski daha azdır. 27 Haziran 1998 deki  6.2 şiddetindeki  Adana -Ceyhan depreminde de şehrimizdeki yapılarda kayda değer bir hasar oluşmamıştır. Bölgemizdeki aktif fayların son yüz yıldaki hareketine bakıldığında 6.00'dan büyük deprem üretmediği görülmektedir.       

Bunun böyle olması bölgemizde sadece deprem  riskini azaltmakta olup , deprem  olmayacağı anlamına gelmemelidir.  Burada  önemli olan depreme dayanıklı yapılar üretmektir.

İnşaat ruhsatı olmayan mühendislik hizmeti almamış, deprem yönetmeliğine göre yapılmamış ruhsatsız yapılar depremde ilk hasar görecek yapılardır, böyle durumlarla karşılaşmamak için yasalara uygun yapılar yapılmalıdır.

Netice olarak yukarıda da açıkladığımız gibi Deprem Yönetmeliğine göre  projelendirilip , yapı denetim kanununa  göre  yapılan  yapılarda  deprem  riski  yok  denecek kadar azdır.

 Yapılarımız  deprem yönetmeliğine göre yapılmışsa  depremden korkmaya gerek yoktur. Çünkü deprem öldürmez, denetimsiz yapı  öldürür, denetimli  yapı depreme karşı güvenli yapıdır. Depremlerde bir daha böyle acılar   yaşanmaması  dileklerimizle  saygılar  sunarız.” 

Bu haber toplam 983 defa okunmuştur.
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2