Plan ve bütçe komisyonunda görüşülmesi devam etmekte olan 2014 yılı torba yasa tasarısında toplumun büyük kesimini ilgilendiren düzenlemeler görüşülmeye devam etmektedir. Büyük çoğunluğu faiz ve gecikme zammı affı olan tasarıda SGK prim borçlarına ve vergi borçlarına ait ceza affı tasarının omurgasını oluşturmaktadır. Hali hazırda tasarı plan ve bütçe komisyonunda görüşülmekte, komisyondaki görüşmelerden sonra TBMM Genel kurulunda görüşüldükten sonra kanunlaşacaktır. Meclis görüşmelerinde değişiklikler olabilir.
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDAN GEÇEN MADDELERDEN KADIN ÇALIŞANLARA YÖNELİK OLARAK YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE:
5510 sayılı yasanın 4. Maddesinin birinci fıkrasının (a),(b),ve (c) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonraki iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanabilecektir.Borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartı ile talepte bulunulan süreleri borçlanabilirler.
BU DEĞİŞİKLİK İLE ;daha önce SSK(4-a) lı olarak çalışan kadın sigortalılara tanınan iki çocuk için doğum borçlanması hakkının kapsamı genişletilerek devlet memuru olarak çalışan ve BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olan kadınlara da borçlanma hakkı getiriliyor. Ayrıca daha önce iki çocuk için verilen borçlanma hakkı üç çocuğa çikartılıyor. Toplam olarak altı yıla kadar borçlanma yapılabilecek.
ÖDENMEYEN GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ:
Yine komisyondan geçen bir madde ile; Genel sağlık sigortası primlerini ödemeyenlere Faiz ve gecikme cezası affı getirilerek borçları yeniden yapılandırılıyor.Daha önce gelir testi yaptırmadığı için en yüksekten prim ödemek zorunda kalıpta prim ödeyemeyenlere tekrar gelir testine girerek önceki borçlarını son teste göre yeniden yapılandırma hakkı veriliyor. Belki de Meclis genel kurulunda genel sağlık sigortasına ait bütün borçlar silinebilir.
KAMU GÖREVLİLERİ İLE İLGİLİ MADDE:
Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, göreve son verme naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme işlemleri ile ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği iki yıl içinde; ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması ile yerine getirilir.
Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarruflar, telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmaz.
Mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamaz. Ancak disiplin hükümleri saklıdır.
Torba yasaya konulan bu madde ile kamu görevlilerinin iş güvenliği ve hukukun üstünlüğü kuralı ihlal edilmektedir. Sıkıyönetim dönemlerinin meşhur 1402 sayılı yasasını andıran hatta onun çok benzeri olan bu madde haksızlığa uğrayan kamu görevlilerinin mahkemeden alacakları kararların dahi uygulanmasını amirlerinin takdirine bırakmaktadır. Anayasaya aykırı olan bu düzenleme umarım ki TBMM de yapılacak görüşmelerde kabul edilmez. Hukuk herkese bir gün gerekli olur. Hukukun üstünlüğü kuralına başta hukukçular ve yönetenler olmak üzere uymak zorundadır. Demokrasi ile yönetilen rejimlerde böyle düzenlemeler kabul edilemez.