Soma’da meydana gelen maden kazası sonucu 301 işçinin hayatını kaybetmesi ülke gündemini bir süre meşgul etti. Herkes kendince sebepler aradı çözümler önerdi. İşin gerçeği çıkartılan yasalara rağmen sürekli iş kazası sonucu ölüm ve malul kalma olayları olmakta istatistik bilgilerine göre her hangi bir azalma görülmemektedir.
Yaz mevsiminin gelmesi ile inşaat ve tarım işkolunda çalışmalar artacak buna bağlı olarak iş kazası olaylarında artış kaçınılmaz olacaktır.
İş kazalarının en önemli sebebi, denetim yetersizliğidir. Yasa ve kurallara uyulmaması, işveren ve işçilerin bu konularda yeterince eğitilmemesi veya boş vermişliği kazaları kaçınılmaz yapmaktadır.
İş kazası nedir? Kısaca iş kazası ; sigortalının, işverenin emir ve talimatı altında iken yapmış olduğu işten kaynaklanan, herhangi bir nedenle bedence ve ruhen zarara uğraması, uzvunu kısmen yada tamamen geçici veya sürekli olarak kullanamaması veya hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan olaydır.
İŞ KAZASININ SİGORTALI BAKIMINDAN SONUÇLARI;
Sigortalının, iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünün ile �.99 arasında kaybettiğinin tespiti halinde sürekli kısmi iş göremezlik geliri bağlanır. Bu gelirin bağlanması için sigortalılık süresi veya prim ödeme gün sayısı gibi hiçbir koşul aranmaz.
Şöyle bir örnek verelim; Hayatında hiç çalışmamış bir kişi, o gün bir iş bulup işyerine gittiğini ve işyerine girdiği anda meydana gelen bir iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünü un üzerinde kaybettiği durumda o kişiye sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.
VEFAT EDEN İŞÇİNİN HAKSAHİPLERİ BAKIMINDAN SONUÇLARI;
İş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine ölüm geliri bağlanması için de belirli bir süre sigortalılık ve prim ödeme gün sayısı şartı aranmaz.
Sigortalının hak sahibi ise eşi, çocukları, anne ve babasıdır.
Hak sahiplerine bağlanacak ölüm gelirinin hesabı ise ;Sigortalının iş kazasından önceki on iki aydaki son üç ay içinde, hak edilen ücretleri, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan son üç ay için yapılan ödemelerin toplamının çalışılan gün sayısına bölünmesi ile bir günlük bürüt kazancı bulunur. Bulunan bu günlük kazanç otuz ile çarpılarak aylık kazancı hesaplanır. Hesaplanan aylık kazancın p i hak sahiplerine ölüm geliri olarak bağlanır.
Örnek vermek gerekirse; İş kazası sonucu vefat eden sigortalının bu şekilde hesaplanan bir aylık kazancı 2000.- TL olsun. 2000.- TL nin % 70 i olan 1400.- TL. vefat eden işçinin hak sahiplerine bağlanacak ölüm geliridir.
Vefat eden sigortalının en az 5 yıllık sigortalılığı ve 900 prim ödemesi mevcut ise ayrıca hak sahiplerine ölüm aylığı da bağlanır.