Her türlü önlemlerin alınmasına rağmen iş kazasının olması halinde yapılması gerekenlerin bilinmesi hem işçinin, ve de hem işverenin menfaatinedir.
İş kazası geçiren işçinin kanunen hakkı olan yardımları alabilmesi ve işvereninde maddi anlamda zarara uğramaması için, iş kazası olması durumunda kendilerine düşen yükümlülükleri yerine getirmeleri esastır.
İş kanunun 77. Maddesinde “İşverenler işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.” Denilmekle birlikte 6331 sayılı yasa ile de tüm işyerleri için alınması gereken önlemlerin neler olduğu ve nasıl alınacağı belirtilmiştir. Tüm bu önlem ve uygulamalara rağmen iş kazası olması durumunda ise:
---İşveren, olaya Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından el konuluncaya kadar kazazede işçiye her türlü sağlık yardımını yapmakla yükümlüdür.Kuruma bildirim yapılıncaya kadar geçen sürede işçiye yaptığı tedavi, ulaşım veya buna benzer giderleri belgelemek şartıyla, kurumca yapılan bu masraflar işverene ödenir.
---İşveren, kazazede işçiyi en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırması (özel veya resmi farketmez) gerekmektedir.
----İşveren, kazayı en yakın kolluk kuvvetlerine derhal bildirmesi gerekir. Kazazede sağlık kuruluşuna ulaştırılmış ise oradaki polis veya jandarmaya da bildirim yapılabilir.
----İşveren, Sosyal Güvenlik Kurumuna da kazanın olduğu tarihten itibaren en geç ÜÇ İŞGÜNÜiçerisinde bildirimde bulunması gerekir.
---İşveren, kazayı daha sonra yani kazanın meydana gelmesinden sonra öğrendi ise, bu durumda öğrendiği tarihten itibaren en geç ÜÇ İŞGÜNÜ içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmesi gerekir.
---Bildirimin, “İş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu” ile yapılması gerekir. Bu belge “e-sigorta” ile kuruma bildirilebileceği gibi doğrudan veya taahhütlü posta ile de gönderilebilir.
----İşveren, iş kazası ile ilgili olay mahallinde bulunan görgü şahitlerinin ifadesini almalı, kazanın soruşturulması açısından şahitlerin ifadesi son derece önemlidir. Görgü şahitlerinin ifadesi alınarak düzenlenecek tutanak ilgililerce imza altına alınmalıdır.