6331 Sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası tüm maddeleri ile yürürlüğe girdi. 2014 yılı başından itibaren yasa ve yönetmelikleri ile yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği yasasının durumu değiştirmediği sadece bazı diploma sahiplerine iş alanı açtığı bürokrasi mafyasını aşamadığı ortaya çıkmış bulunmaktadır.
Soma’da yaşanan maden faciası , toplumun tüm kesimlerinin (sorumluluğu olanlar hariç) dikkatlerini “İş kazası” kavramının varlığına çekilmesine vesile olmuştur. Başta soma’da hayatını kaybedenler olmak üzere, işkazalarında hayatını kaybeden tüm çalışanlara Allahtan rahmet diliyorum.
İş sağlığı ve güvenliği meclisinin yayınladığı son raporda 2014 yılı OCAK–NİSAN döneminde 396 işçi iş kazalarında hayatını kaybetmiştir.
Hayatını kaybeden işçilerin 108 i inşaat işkolunda, 56 sı tarım ve orman işkolunda, 47 si taşımacılık işkolunda çalışanlardır.Maden işkolunda hayatını kaybeden işçi sayısı 12 dir.
Ocak-nisan döneminde hayatını kaybedenlerin 23 ü kadın 373 ü erkek çalışanlardır. Bunlardan 17 si 18 yaş altı çalışanlardır.
Ülkemizde işçiler sahipsizdir. Sendikalar sararmıştır.
Çakma kapitalizmin karını maksimize etmesine yardım edenler, bu kadar insanın hayatını kaybetmesine şu yada bu şekilde çanak tutanlar rahat uyuyabiliyormusunuz.
TKİ'nin tonunu 140 dolara mal ettiği kömürü, 28 dolara mal eden bu firma acaba nelerden kısmıştır.
İş yeri teftiş görmüş bilmem kaç defa teftiş görmüş. Teftişi yapanları kim teftiş edecek, giden müfettişler teftişi nerede yapmışlardır. Kağıt üstünde mi , yoksa madenin içinde mi.
Müfettişi geçtik, ya sendika iş yerindeki bütün kurullarda buluna işçileri ile birebir görüşen sendika ne yapmış, anlaşılan o ki sendika sadece aidat toplamış.
Hep söylüyorum, hep yazıyorum en mükemmel yasaları çıkartabilirsiniz, uygulanmıyorsa hiçbir şey ifade etmez.
Sosyal güvenlik kurumunun kendini yeniden yapılandırması , yasaların uygulanmasını denetlemesi gerekmektedir. Tabi yapabilirse.