30 Haziran 2012 tarihli resmi gazetede yayımlanarak kademeli olarak yürürlüğe giren 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanun'unun 01.07.2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan tek istisnası dışındaki bütün maddeleri 01.01.2014 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
01.07.2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan ise;Kanun'un 6-7ve 8.nci maddelerinin kamu kurumları ile 50 den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerindeki uygulamalarıdır.
Gelelim işverenlerin yapması gerekenlere;
Kanun 01.01.2014 tarihinden itibaren çalışan sayısı ellinin altında olanlarda dahil olmak üzere tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma veya OSGB den (ortak sağlık ve güvenlik birimleri) istihdam ettiği personel sayısına göre hizmet alma zorunluluğu getirmiştir.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ YETKİLERİ:
ÜNVANI: YETKİ ALANI:
A sınıfı Bütün tehlike guruplarına giren işyerleri
B sınıfı Tehlikeli ve az tehlikeli guruptaki işyerleri
C sınıfı Az tehlikeli guruptaki işyerleri.
İşyeri bazında aylık iş güvenliği uzmanı çalıştırma süresi:
Az tehlikeli guruba giren işyerlerinde işçi başına aylık 6 DAKİKA,
Tehlikeli guruba giren işyerlerinde işçi başına aylık 8 DAKİKA,
Çok tehlikeli guruba giren işyerlerinde işçi başına aylık 12 DAKİKA.
İşyeri hekimi çalıştırma süresi ise;
Az tehlikeli guruba giren işyerlerinde işçi başına aylık 4 DAKİKA,
Tehlikeli guruba giren işyerlerinde işçi başına aylık 6 DAKİKA,
Çok tehlikeli guruba giren işyerlerinde işçi başına aylık 8 DAKİKA.
01.01.2014 Tarihinden itibaren işverenler yukarıda belirttiğim gibi işyerlerinin tehlike derecesine göre ve işyerlerinde çalıştırdığı işçi sayısına göre aylık iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile veya OSGB den hizmet almak zorundadırlar.
Bu zorunluluğa uymayan işverenler her biri(iş güvenliği -işyeri hekimi) için aylık 5000.- tl ceza ödemek zorundadır.
Bütün bu uygulamaların gerekçesi, halen Avrupa birinciliği ve Dünya üçüncülüğünü elimizde bulundurduğumuz iş kazası ve meslek hastalığı kaynaklı ölüm ve yaralanmaları ortadan kaldırmak
Her yıl bir önceki yılı aratmakta, son verilere göre 2011 yılında bir önceki yıla göre iş kazalarında luk, meslek hastalıklarında ise 0 luk bir artış olduğu görülmektedir.
2011 yılı verilerine göre sayıca en fazla ölüm 304 işçi ile inşaat faaliyeti gurubunda meydana geldi. Bunu 194 ile kara taşıma ve boru hattı taşımacılığı, 148 ile de özel inşaat faaliyeti takip etti.
2014 yılı iş kazası ve meslek hastalığı şampiyonluğumuzun sonu olabilecek mi? Onu göreceğiz. Umarım, hem işverenler hem çalışanlar getirilen bu kurallara harfiyen uyarlar ve en önemlisi çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının ilgili birimleri gerekli denetim ve bilgilendirme görevlerini yapsınlar ki şampiyonluğa veda edelim.