11.09.2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 6552 sayılı yasanın 01.04.2015 tarihinde yürürlüğe girecek olan 55. Maddesi ile ev hizmetlerinde çalışanlar da sosyal güvenlik şemsiyesine girmiş bulunmaktadır.
5510 sayılı kanuna yapılan ek ile ev hizmetlerinde bir veya birden fazla GERÇEK KİŞİ tarafından çalıştırılan ve ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar hakkında 5510 sayılı kanunun birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin hükümler uygulanacaktır.Bunların bildirimi çalıştıran(işveren) tarafından örneği kurumca hazırlanan belge ile en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılır.süresinde yapılmayan bildirimler için idari para cezası uygulanır.
Ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise;
Çalıştırıldıkları süre ile orantılı olarak asgari günlük kazancın %2 si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödenecektir. B u şekilde çalışanların sigortalılık tescili çalışan ve çalıştıranın imzasının bulunduğu ve örneği kurumca hazırlanan belgenin kuruma verilmesi ile sağlanır.
Bu kapsama girenler adlarına ödenen primin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar asgari günlük kazancın otuz katının 2.5 oranında kuruma kendi adlarına prim ödeyebilirler. Bunun si malullük , yaşlılık ve ölüm sigortaları, .5 i ise genel sağlık sigortası primidir. Süresinde ödenmeyen primlerin ödeme hakkı düşer.Ödenen primlerde 5510 sayılı yasanın 4. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında değerlendirilir. Eski tabirle SSK lı olurlar.
Sonuç olarak:
ÇALIŞTIRANLAR AÇISINDAN: Bir ayda 10 günden az çalıştırıyorsanız yapacağınız işlem, hizmetin verildiği ay içerisinde kurumca örneği hazırlanan belgeyi çalıştıran olarak siz ve çalıştırdığınız kişi imzalayacak ve belgeyi kuruma vereceksiniz. Ödeyeceğiniz prim ise temmuz ayına kadar her gün için 80 kuruştur.
Bir ay içerisinde 10 gün veya daha fazla çalıştırıyor iseniz o zaman evinizi işyeri olarak tescil ettirip çalıştırdığınız kişi için ise işe giriş bildirgesi ve her ay aylık prim ve hizmet belgesi düzenleyerek kuruma vermeniz gerekir.Aksi taktirde yüklü miktarda idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız.
Ev hizmetlerinde çalıştırılan bu kişiler 193 sayılı gelir vergisi kanunun 23/6. Maddesi ile gelir vergisinden istisna edilmişlerdir. BUNLAR ADINA VERGİ ÖDENMEYECEKTİR.
Çalıştıranların bağ-kur’lu olmalar da gerekmemektedir.
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN DURUM: Bir işverene tabi olarak bir ayda 10 günden az çalışıyor iseniz sizin adınıza sadece iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeneceğinden, hastalık sigortası ve emeklilik sigortası bakımından bir beklentiniz olmayacaktır.