7 haziran günü yapılacak olan milletvekilliği genel seçimlerinin havasına girmiş bulunmaktayız. Yapılacak bu seçimlerin önceki seçimlerden en önemli farkı siyasi partilerin özellikle de muhalefetteki siyasi partilerin seçim vaadlerinin vatandaş odaklı olmasıdır.
Muhalefetteki iktidar alternatifi olarak görülen partilerin toplumun çeşitli kesimlerinin içinde bulundukları sorunları özelliklede ekonomik sorunları dile getirdikleri ve çözüm önerilerini de parti proğramlarına almış oldukları görülmektedir.
Siyasi partilerin emekli vatandaşlarla ilgili vaadlerine baktığımızda;
Emeklilere iki maaş ikramiye en dikkat çekici vaad olarak görülmektedir. Yıllardır aldıkları zamlar enflasyonun gerisinde kalan, yaklaşık sekiz milyonu bin liranın altında aylıkla geçinmeye çalışan bu gurup için iki maaş ikramiye gerçekten bu kesimi bir nebze rahatlatır.
Tabi iki maaş ikramiye, kaynak tartışmasını da beraberinde getirdi. Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi kaynak olduğunu belirtmektedirler ve iktidara geldikleri taktirde emeklilere iki maaş ikramiyeyi vereceklerini seçim meydanlarında sayın DEVLET BAHÇELİ'DE , sayın KILIÇDAROĞLU'da BEYAN ETMEKTEDİR.
Ülkemizde , toplam olarak 10 milyon civarında emekli bulunmakta ve bunlara ödenen toplam, aylık emekli maaşı tutarı 13 Milyar liradır. İki maaş ikramiyenin maliyeti 26 milyar lira yapmaktadır.
Emekliye iki maaş ikramiye verilebilir mi ?
26 milyar liralık kaynak var mı?
EVET ÇOK DAHA FAZLASI VAR .
1.KAYNAK:
2013 Yılı haziran ayı verilerine göre Türkiye'de 9 milyon 952 bin kayıt dışı çalışan var. Bunun 4 milyonu kadın çalışan 6 milyon civarında ise erkek çalışan oluşturmaktadır.
Kayıt dışı çalışan 10 milyon kişinin sekiz milyonunu kayıt içine aldığınız zaman asgari ücretten alacağınız prim toplamı yıllık 40 milyar liradır. Ayrıca 15 milyar liralık vergi geliri de devletin kasasına girer.
2.KAYNAK:
Uluslar arası çalışma teşkilatının 2012 yılında yayımlanan “Kalkınmakta olan ülkelerdeki iş kazası ve meslek hastalıklarının ekonomik maliyetlerinin tahmini” raporunda
Kalkınmakta olan ülkelerde gayrısafi yurt içi hasılanın yüzde dördünün iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı kaybedildiği tahmini yapılmaktadır.
Ülkemiz, iş kazalarında Avrupa'da birinci dünya'da üçüncü sırada, biz iş kazalarını ve meslek hastalıklarını sıfırladığımız taktirde binlerce çalışanımızın hayatını ve sağlığını kurtardığımız gibi
Buna ilavetende: 1 trilyon 749 milyar lira olan gayrısafi yutr içi hasılamızın yüzde dördü olan 70 milyar liralık ekonomik kaybın da önüne geçmiş oluruz.
Kayıt dışının kayıt içine alınması ve iş kazalarının sıfırlanması halinde 100 milyar liranın üzerinde bir kaynak elde etmiş olacağız.
Emeklilere ve dar gelirlilere verilecek paralar lüks harcamalara da gitmez. Temel ihtiyaçlara harcanacak olan bu paralar esnafın da köylünün de dolaylı olarak gelirini artıracak ve toplumun büyük bir bölümüne rahatlama getirecektir.