Gebelikte büyüyen bebeğin ağırlığı ile kilo artışı gerçekleşir. Ağırlık merkezi öne doğru yer değiştirir. Bu yer değiştirme beldeki lordozu (oyukluğu) arttırabilir. Aynı zamanda bu dönemde salgılanan bazı hormonlar annenin bedeninde, psikolojisinde, kas ve iskelet sisteminde bir takım değişiklikler yaratır. Artan ağırlık ve yerçekimi sebebiyle özellikle bel ve sırt ile pelvis bölgesine ekstra yük bindiği için hamilelik döneminde bel ve sırt ağrıları hissedilebilir.🧚♀.
Pilates tüm bu kasları kuvvetlendirmeye yönelik yapılabilecek en doğru ve güvenli egzersiz sistemidir. Tüm vücudu dengeli bir şekilde çalıştırırken, gebelik boyunca annenin değişen anatomisine göre egzersiz modifikasyonları içerir.
Hamilelik öncesinde de skolyoz, ilerlemiş omurga eğrilikleri, fıtık, kas problemleri, doğuştan kalça çıkığı gibi rahatsızlıkları olan gebelerin hamilelik süreci ve sonrasında şikayetleri artabilir. Pilates egzersizleri düzenli olarak yapıldığında bu tip rahatsızlıklardan dolayı hissedilen ağrıların azalmasına yardımcı olur. Bu tip rahatsızlığı olan kişilere önerim hamilelik öncesinde pilates egzersizlerine başlayarak vücutlarını hamilelik süresince yaşayacakları fiziksel değişime hazırlamaları olacaktır.
Bu fizyoterapist ve ortopedik açıdan egzersize bakış. Ancak gebelikte egzersizin en önemli yeri pelvik taban kaslarını kuvvetlendirip kolay doğum sağlamaktır. Yapılan çalışmalarda eskiden neden daha kolay ve normal doğum yapıldığı araştırtrılmış ve çömelme, öne eğilme ve fiziksel aktivitenin daha yoğun yapıldığı bulunmuş. Maalesef günümüzde inaktif ve masa başı zamanı daha çok geçirdiğimiz için doğumlar zor oluyor. Ayrıca sezeryan sonrası toparlama süreci de daha kolaylaşıyor. Bu yüzden gebelikte egzersiz bir lüks değil bir ihtiyaçtır
Egzersiz ile bebek beslenmesi artar. Çünkü annenin kandaki oksijen miktarı artmaktadır. Ayrıca anneler grup egzersizlerinde sosyalleştikleri için hormonal olarak etkilenen gebelerin psikolojileri daha iyi olur. Daha mutlu ve daha dinç bir gebelik geçirmiş olurlar.
Fakat gebelerimiz hareket etmekten çok çekinmekte ve maalesef hareketsiz bir şekilde ya daha fazla kilo alımı olmakta ya gebelik diyabet riskini arttırmakta ya da ağrılı, kalitesiz yaşam süren bir hamilelik geçirmekte.
En önemli ayrıntıya değinmeden edemeyeceğim. Lütfen egzersiz için bir yere başvurduğunuzda eğitmenlerin işin eğitimini almış fizyoterapistlerin olmasına özen gösterin. Bu durum sağlık için büyük önem arzetmekte....
Pilates ve özel egzersizler dışında yoga, yüzme, bol yürüyüş de cok önerilmektedir.
Hamilelik döneminde egzersiz yapmaktan korkmayın.....!
Doktorunuz izin verdiği sürece egzersizlere10-12. haftada başlayabilir ve dogum anına kadar devam edilebilir siniz.
SAĞLICAKLA KALIN.
FİZYOTERAPİST HÜLYA BOZOĞLU
TERAPİ SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ KURUCUSU
0324 502 27 77
İNSTAGRAM;
@FİZYOTERAPİST_HULYABOZOGLU
@TARSUSTERAPİ