Tarsuslu Yüksek Ziraat Mühendisi ve KFW görevlisi katı atık tesisleri konusunda uzman Faruk Tokgönül, eğitim görevlisi olarak bilgilerini aktarmaya devam ediyor.
Arıtma tesisi kuran KFW Firması Türkiyede belediyelere kurduğu katı atık tesislerine eğitim görevlisi olarak Tarsus Belediyesinde yetişen, katık atık tesisinden çıkan çamur’un doğaya geri dönüştürülmesi meyve ve sebze bahçelerinde kullanılması için eğitim elemanları vasıtası ile belediye görevlileri ve çiftçileri eğitmek için Sivas’a giden Yüksek Ziraat Mühendisi Faruk Tokgönül, burada KFW’nin elemanı olarak 2009 yılı Ocak ayında faaliyete girecek olan Sivas Büyükşehir Belediyesinin Arıtma Tesisinden çıkacak olan katı atık çamuru projesinde eğitim uzmanı olarak bilgilendirme toplantısını sürdürmektedir..
Daha önce Tarsus Belediyesinde KFW Firması tarafından yetiştirilen ve belediyelerin katı atıktan çıkan çamuru değerlendirememesi büyük sorunlara neden olmaktaydı.
Gösterdiği büyük gayretlerle katı atıktan çıkan çamurları, meyve ve sebze bahçelerine dağıtan ve buralardan çok güzel randıman alan bu gelişmeleri çiftçilerle paylaşan Tokgönül, bu tecrübesini firmanın isteği ile önce Malatya’da kurulan katı atık tesisinde 3 ay şimdi de Sivas belediyesinin katı atık tesisinde eğitim verecek.
Çamurları değerlendirme ve içerisindeden çıkan her türlü zararlı veya zararsız karışımları çiftçilere tanıtan Tokgönül, ayrıca çamur çıktığında ücretsiz dağıtım sağlayarak, böylece atık çamurların belediyelere yük olmasının önüne geçmekte bu şekilde koku ve çeşitli sorunlarıda önlemiş olduğunu belirtti.
Tokgönül, ayrıca çevrede bulunan bağ-bahçe gibi toprağı verimsiz arazilerde katı atık çamuru döktürerek, toprağı zenginleştirmekte, verimi artırmanın yanısıra çiftçiye ek maliyet getirilmesinin önüne geçildiğini vurguladı.