Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi.
Seçer, Mersin’in kozmopolit yapısı gereği küçük Türkiye olduğunu belirterek, ülkeyi kalkındırabilmek için Mersin’de olduğu gibi tüm Türkiye’de kardeşliğin ve barışın sağlanması gerektiğini kaydetti. Seçer, “Mersin küçük Türkiye’dir. Mersin’in sosyal barışı Türkiye’nin sosyal barışıdır.
Onun için farklılıklarımızı bir zenginlik olarak görelim. Bugüne kadar nasıl bir arada yaşadıysak bundan sonra da bir arada yaşamanın şartlarını zorlamak zorundayız” ifadelerine yer verdi.
Metro projesiyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan henüz bir dönüş yapılmadığının altını çizen
Seçer, “Biz metrodan vazgeçmedik. Birçok sorunu aştık fakat Ankara bürokrasisini aşamadık. 530 milyon Euro’luk proje, 850 milyon Euro’ya çıktı. Hat uzadığı ya da proje değiştiği için maliyet artmadı, ekonomi çöktü” diye konuştu.
Seçer, Projenin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda onay beklediğini ve onayın gelmesi durumundan hafif raylı sistemle Mersinlileri hızlıca tanıştıracaklarını belirterek, “Hafif raylı sistemin kredisini bulduk, bir imza bekliyor. Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınırsa, bir kredi marifetiyle çok hızlı şekilde yapacağız. İkinci beş yıllık görev sürecimizde, Mersinlileri raylı sisteme bindireceğiz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen Meclis Toplantısı’nda komisyonlara havale edilen 16, birimlerden gelen 53 ve gündem dışı 2 madde madde olmak üzere toplam 71 madde görüşüldü.
“Metro projesinde Ankara bürokrasisini aşamadık”
Metro projesinin süreciyle ilgili yapılan eleştirilere yönelik açıklamalarda bulunan Seçer, projenin hayata geçmesi için uzun süredir mücadele verdiklerini vurguladı. Seçer, “Biz metrodan vazgeçmedik. Geçmiş dönemde temel attık, fakat iş parayla ilgili konulara geldiği zaman yine geçmiş dönem meclisinde bütün kapılar suratımıza kapandı. Birçok sorunu aştık fakat Ankara bürokrasisini aşamadık ”dedi.
“530 Milyon Euro’luk proje, 850 Milyon Euro’ya çıktı”
Metro projesiyle ilgili Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’nda idareye verilen borçlanma yetkisine dair Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan henüz bir dönüş yapılmadığının altını çizen Seçer, projenin ilk sunulduğu günden bugüne gelene kadar maliyetinin arttığını da sözlerine ekleyerek, “ 530 milyon Euro’luk proje, 850 milyon Euro’ya çıktı. Hat uzadığı ya da proje değiştiği için maliyet artmadı, ekonomi çöktü. Sadece TL değil döviz bazında da bir değer kaybı olması, işimizi güçleştiriyor” diye konuştu.
Projeyi yapmak istedikleri tarihlerde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan gerekli onayları alamadıklarını ve artan maliyetlerden dolayı planlanan bütçenin çok arttığını vurgulayan Seçer, “Hiç olmazsa hafif raylı sisteme başlayalım düşüncesi ile bu planımızı 2025 programına da aldık. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığında onayladığı anda biz yaklaşık olarak 120 milyon TL maliyet gördüğümüz Eski Otogar-Şehir Hastanesi-Yeni Otogar hattına hemen başlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
“İkinci beş yıllık sürecimizde Mersinlileri raylı sisteme bindireceğiz”
Seçer, projelerin kolay olmadığını ancak mali onayın verilmesi durumunda Mersinlileri hafif raylı sistemle en kısa sürede tanıştıracaklarını belirterek, “ ‘Mersin’de raylı sistemler dönemini başlatıyoruz’ dedik. İstanbul bu işe bir asır önce başlamış, 200 km raylı sisteme sahip bir kent. Kolay değil fakat hızlı bir şekilde gerçekleştirebileceğimiz hafif raylı sistemin kredisini bulduk, bir imza bekliyor. Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınırsa, bir kredi marifetiyle çok hızlı şekilde yapacağız. İkinci beş yıllık görev sürecimizde, Mersinlileri raylı sisteme bindireceğiz” sözlerine yer verdi.
“Hazine’de bekleyen borçlanma yetkisi imzalarımızın gecikmeden verilmesini istiyoruz”
Metro ile ilgili sosyal medyada yapılan yanlış paylaşımlar ve değerlendirmeler üzerine konuşan Seçer, “Vazgeçtiğimiz yok. Hiçbir konuşmamda da böyle bir şey söylemedim. Böyle bir fikir ortaya koymadım. O projemiz devam ediyor. Aksine üzerine koyduğumuzu söylüyorum. O projenin üzerine 3 proje daha yaptık. İlk etapta Eski Otogar-Yeni Otogar hattını yapmak istiyoruz.
Cumhur İttifakı’ndan yatırım programına alınması için destek istiyoruz. Bundan daha net bir şey olabilir mi? Hazine’de bekleyen borçlanma yetkisi imzalarımızın da gecikmeden verilmesini istiyoruz” dedi.
Konuşmasının son bölümünde Gülnar Ilısı İçme Suyu Projesi hakkında da Meclis üyelerine bilgi veren Seçer, geçtiğimiz günlerde İller bankası yetkilileri ile görüşerek, projenin tamamlanması için gerekli finansman konusunda netice aldıklarını kaydetti. Seçer, “Bir mani olmazsa Mayıs ayının sonunda Gülnar‘da su sorunu, sorun olmaktan çıkacak. Ilısu suyunu Gülnar’a akıtacağız” diye konuştu.Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı 1. Birleşimi Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi.
(Mersin Büyükşehir Belediyesi)