Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, tarımda en önemli unsurun, arazi yapısının iyi bilinmesi ve toprağın iyi tahlil edilmesi ile en yüksek verimin alınacağını söyledi.
Ali Ergezer, yaşanan kuraklık ve iklim yapısı nedeniyle toprak yapısının da hızla değiştiğini belirterek, ‘’Ülkemizin kısıtlı kaynaklarının en doğru şekilde kullanılabilmesi ve üyelerimizin birim alandan en yüksek verimi alabilmeleri amacıyla 5 yıl önce kurduğumuz laboratuvar, Tarsus’un yanı sıra Gaziantep’ten Antalya’ya kadar bölge çiftçisi için önemli bir eksikliği giderdi’’ dedi.
Laboratuvarda, uzman görevliler tarafından bu yılın ilk altı ayı içinde toprak, yaprak olmak üzere toplam 2 bin 686 analiz yapıldığını ve sonuçların aynı gün içerisinde çiftçiye ulaştırıldığını vurgulayan Ergezer, “Bünyemiz dahilinde çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda bu yılın ilk altı ayı içinde toprak analiz sayısı 2 bin 646, analiz yaptıran 206 kişi ve temsil edilen arazı ise 11.344’dır, Yine laboratuvarımızda yapılan bitki analiz sayısı 40, analiz yaptıran çiftçi sayısı 5, temsil edilen alan ise 170’tir.
Başkan Ergezer, analizler sonucunda, toprağın azot, fosfor, potasyum ve mikro element ihtiyaçlarının tespit edildiğini, hangi ürünün ne şekilde yetiştirileceğinin ortaya konulduğunu kaydetti.
Bölge çiftçisinin giderek bilinçlendiğini ve ‘’babadan kalma usulleri’’ terk ettiğini ifade
Ergezer, çiftçilere kolaylık sağlamak için, gezici araçları bulunduğunu da belirterek, başvuru üzerine bölgeye giden ekibin gerekli numuneleri aldığını, sonucu da çiftçiye ulaştırdığını belirtti.
































