:

:

:

TÜRKİYE POTANSİYEL GÜNEŞ ENERJİSİNİ KULLANAMIYOR

14 Haziran 2018 Perşembe 09:29
Mehmet AKTOPRAK

TÜRKİYE’DE ÇATI GÜNEŞ PANELİ İÇİN UYGUN OLAN 467 M2’LİK BİR ALAN VAR… 467 M2’LİK ALANIN TAMAMINI KULLANABİLİR OLSAK, ÜRETİLECEK OLAN 19 GİGAVAT ENERJİ YETERLİ OLACAK… TÜRKİYE’NİN NÜKLEER SANTRALA İHTİYACI OLMAYACAK…

Bakanlar Kurulunda kabul edilen, çatı güneş panellerinden alınan vergi sıfırlandı… Bu önemli kararın çatılara yerleştirilecek güneş panelleri sayesinde enerji üretimi gerçekleşecek olmasıdır. Türkiye’nin güneş açısından zengin ışık potansiyel gücünü kullanılan çatı güneş enerjisinden temin edilen, azami 10 kilovatsaat kadar olan ve üretilen elektrik enerjisinden ihtiyacından fazlasını devlete satanlar için gelir vergisi sıfırlandı… Yüzde beş oranında stopaj alınıyordu. 100 dolarlık başvuru ücreti bırakıldı… Tarsus Belediyesi yeni yapılan tesislerin üzerine çatı güneş paneli takılması ile başlayan elektrik enerjisi elde edilmekte… Yeni yapılan konutların üzerine konulan çatı güneş panelleriyle elektrik enerji sorununa çözüm  olacaktır..

ÇATI GÜNEŞ PANELLERİ TÜRKİYE’NİN İHT İYACI VAR…                                             

Türkiye’nin çatı güneş panelli için kullanılabilir 467 milyon metrekare alan bulunuyor… 232 milyonu konut, 214 milyonu ticari ve 20 milyon metrekaresi kamu binalarına aittir.  Bu alanın tamamını kamu döşemesi halinde elde edilecek olan 19 GW’lık enerjiyle Türkiye’nin nükleer santral yapmasına gerek kalmayacak… Akkuyu, Sinop ve İğne ada santrallerinin toplam enerjisi 13,7 GW’ ulaşıyor.. Birçok ülkede enerjinin ve güneş enerjinin payı giderek artarken Türkiye’de çok düşük düzeyde… 2017 Kasım itibariyle toplam 83,138 megavata ulaşan elektrik enerjisi kurulu gücü içinde güneşin payı 2.684 MW’ (yüzde o.91) rüzgârın ise6.447 MW(yüzde 7,8) oluyor…   Enerji Bakanlığın verilerine göre 2017 yılsonu itibariyle işletmede bulunan 3.421 MW Kurulu güce sahip 3.616 adet güneş enerji santrali Türkiye toplam kurulu gücünün sadece yüzde 4’üne sahiptir..         Türkiye’nin dört tarafı güneş ışınları ile zengin bir enerji potansiyeline sahip olması yederli değil… Bu enerjiyi çatı güneş panelleri ile enerjiye dönüştürülmesi sağlanır. Bakanlar kurulunun aldığı karar sayesinde Enerji panelleri her geçen gün Türkiye’de güneş panelleri konutların çatılarına döşenmeye başladı…  Türkiye’nin yedi bölgesi güneş enerjisi potansiyeli açısından zengin ve yeterli olmasını değerlendirilmesini  sağlayamayan bir toplum olduk.. Bu konuda belediyelerin hazırladıkları projeler son günlerde enerjiye dönüşmesi ilerleyen günlerde hedeflenen enerji politikasında, Türkiye istediği hedefe yönelmesi devlet politikası haline getirilmesi çok önemlidir… Türkiye’de enerji potansiyelini değerlendiren kamu işletmeleri çatılarında döşedikleri güneş panelleri sayesinde kendi enerjilerini üreten bir üretici durumuna gelmeleri çok önemlidir..

TÜRKİYE HAKETTİĞİ ENERJİYİ ÜRETMELİDİR…                                                          

Türkiye bu açıdan konuya yaklaşımını iyi seçmelidir… Yüksek tepelere yerleştirilen rüzgârgülü sayesinde yeni bir enerji üretimi Türkiye’nin elektrik enerjisi her geçen gün daha artması söz konusudur…  Sanayi çarklarının dönmesi için enerji potansiyeli seçenekleri daha geliştirilmelidir. Teknoloji açısından Türkiye’nin büyük potansiyeli olan şirketlerin kapasitelerinin yeterli seviyede olmaları sayesinde bu konuda yetişkin kadro yapısının güçlü olması sevindirici… Türkiye’nin geleceği enerji politikasının geniş sahalara yayılmasını sağlayan politikaları doğru uygulanması sağlanmalıdır… Akaryakıta alternatif olarak Güneş enerjisi  olarak, enerji sistemini sağlayacak olmasıdır.. Türkiye, bu açıdan çok şanslı ve güneş enerjisini her mevsim alabilecek durumda…  Çatılarımıza güneş paletlerini döşemek için gereken çalışmaların yapılması gerekli olmaktadır..      

GÜNÜN SÖZÜ:  TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ ZENGİNLİĞİNİ  SAHİPLENELİM…(Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 502 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 3