:

:

:

TÜRKİYE İLE SURİYE ARASINDAKİ ADANA MUTABAKATI ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

1 Mart 2019 Cuma 10:02
Mehmet AKTOPRAK

Suriye’ de yaşanan ilginç olaylar her gün etkili bir şekilde gelişiyor… ABD’nin bölgeden çekilme kararı, PKK terör örgütünün Suriye uzantısı olan PYD- YPG’nin de bölgede hareketlendirdi. PYD- YPG bu bölgede kendilerine  “Meşruiyet” sağlayacak bir anlaşma zemini arıyor… Bir yandan Suriye rejimi ve Rusya ile anlaşıp kendisine destek sağlamanın yolunu ararken, diğer yandan ABD ile Avrupa ülkelerini bölgeyi terk etmemeleri içinde görüşmeler yapılıyor…  PYD-YPD’nin elinde en büyük koz olarak elindeki hapishaneler de yatan İŞİD’cilerin kadrolarında bulunan yabancı teröristlerin savaş eseri olarak Fırat’ın batısındaki hapishanelerinde tuttuğu söyleniliyor… Bunların sayısal olarak ne kadar olduğu bilinmiyor. Bu yabancı teröristleri koz olarak kullanabileceği söyleniliyor..                                    

TÜRKİYE’NİN FIRAT’IN DOĞUSUNA ASKERİ OPERASYON…                                                                                      

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna PKK uzantılarına askeri operasyonu engellemek isteyen ABD, i Avrupa ülkelerinin yanında Rusya’da Türkiye’yi sıkıştırıyor… Moskova’da yapılan Rus-Türk heyetleri arasındaki zirvede Rusya’nın “ Adana Mutabakatı”nı çantasından çıkardı ve masaya koydu… Türkiye ile Suriye arasında 21 yıl önce 1998’de Adana’da imzalandı. Türkiye ve Suriye’nin PKK’ya karşı iki ülkenin anlaşmalarını çözmeye yarayacak olan “Adana Mutabakatı” olabilir mi?

 Türkiye’ye o dönemde “ muhatap alıp” anlaşma imzaladığı Şam yönetimini yeniden “tanıtmak” isteği olabilir. Ayrıca Rusya’nın elinde koz olarak İdlib mutabakatı var… Rusya, Adana Mutabakatı’nı masaya getirmesiyle; Türkiye ile Suriye’nin tekrar ilişki kurmasını ister. Türkiye’nin cihatçı töristlere aldığı önlemlere karşı başarılı olamadığını ve İbdil’e yapılacak saldırıların sonunda, Türkiye’ye doğru gelecek olan insani felakete yol açacağı, yüzlerce kişinin Türkiye sınırına yığılacağı söyleyen bir Rusya dışişleri bakanının tehditvari sözleri…

BEKLENEN ORTA DOĞU POLİTİKASI…

Erdoğan’ın uzun bir dönem Esat ile olan ilişkileri sayesinde iki ülke arasında yaşanan “bahar” havası ABD’nin müdahalesiyle bozuldu. Bu dostluğun bozulması sonucunda Suriye’den Türkiye’ye gelen 4 milyon insan… Türk toplumuna ayak uyduramayan Suriyeli göçmenlerin dengesiz yaşamları ile huzursuz olan Türk insanı. Esat yönetimi kuzeyde kaybettiği yerleri tekrar geriye almasını sağlayan bir politika izliyor…

Suriye ile Türkiye arasında oluşturmaya çalışılan dostluk anlaşması ile başlayacak yakınlaşma sayesinde Orta Doğu bataklığı kurutulmuş olur. Suriyelilerin vatanlarına dönmeleri sayesinde Türkiye tekrar eski huzurlu günlerine dönmüş olur..

GÜNÜN SÖZÜN: TÜRKİYE SINIR KOMŞULARI İLE YAŞADIĞI KOMŞULUK İLİŞKİLERİ AKP’NİN YANLIŞ POLİTİKASI İLE BOZULDU!                     

Bu yazı toplam 490 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2