:

:

:

TRAFİK NEDİR?

9 Ekim 2017 Pazartesi 09:46
Mehmet AKTOPRAK

TRAFİK UYGULAMASININ OLMADI YERDE TRAFİK ANARŞİSİ BAŞLAR!

Trafik, insanların, araçların karada , denizde ve havada gidiş istikametlerini belirleyen yol haritasıdır... Karayollarında tekerlekli araçların yolda yapması gerekli hareketlere ; denizde gemilerin gidiş rotaları; havada uçakların takip edecekleri  rotaların içinde hareket güzergâhı içindeki  uygulamaya trafik denir..                                                                                                                                                                                  Eski çağlarda arabaların ve hayvanların geçeceği patika yollarla ulaşım sağlanırdı... Yolların belli yerlerinde araçların ve hayvanların geçişlerini temin eden “ genişleme”  yerlerin yapıldığı  araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Tarihi araştırmalarda ortaya çıkarılan yolların bulunduğu yerlerde “trafik” uygulaması yapıldığı görülüyor... Şimdi gelindiğinde modern yolların yapılması “trafik Anarşisine” engel olmadığı ve her gün trafik kazalarında meydana gelen ölüm ve hasarların sonuçlarına bakmak yeterli olur. Trafik, insanların ve hayvanların yaşamına  engel olabilecek, kazalara karşı önleyeceği  yasaların uygulanmasını sağlayacak olan tedbirlerin yasalara “trafik mevzuatı” ile sunulmasıdır! Sürücülerin trafik kurallarına uymadıkları bilinen bir gerçek(!) araçların fren sistemine göre durma mesafesi olduğunu bilmeyenlerin kullandıkları araçların kaza yapması an meselesidir... Kamyonların istiap hattini aşan yüklemelerin araca, yollara ve sürücüye verdiği zararı bilmeliyiz! Sürücü gittiği yolun fiziki yönü ve aracının teknik kapasitesini bilmesi gerekir... Aracın tanıtımı kitaplarda anlatılır! Ancak! Okuma alışkanlığı olmayan bir toplum olduğumuzu hatırlatalım!    

MODERN ÇAĞDA TRAFİK UYGULANMASI!                                                                                                                      

Her geçen ortaya çıkarılan son model araçların imal edildiği bu araçların geniş yollarda yapılan “ oto yarışların” yapıldığı Bağdat Caddesini hatırlatalım...  Bu yapılan hareketlerin sonucu  artan kazaların nedeni ; trafik anarşisinin her geçen gün artması gösterilebilir. Küçük yerleşim yerlerinde yapılmış yolların o günün şartlarına göre yapılmış, bugün bu yolların yetersiz kalışı ile trafik akışının yarattığı trafik anarşisini körüklediğine göre; uygulanan yasaların yetersizliği ve trafik cezaların etkisizliği olabilir mi? Her tatil dönüşümde otobanlarda yaşanan trafik faciasını yaşayan bir toplum olduğumuzu söylemek yeterli olabilir mi? Toplumun isyankar tutumu , sabırsızlığı, trafik  kurallarına uymayan sürücülerin anarşist tutumları unutmayalım...                                                                                                       

KENTSEL MİMARİ YAPILIRKEN YOLLARA NE KADAR ALAN AYRILIYOR?                                                                           

Bu konuda Tarsus’un kuzey kısmında yapılan kentleşmede yolların-sokakları ve meydanların genişlemesiyle  “Kentsel düzenleme” sayesinde modern bir kentte dönüştü... Bugün Venedik Kentinin kazıklar üzerinde kurulması nasıl izah edilebilir? Trafik akışının en düzgün işleyen  bir kent olduğu şaşırmasın.. . Son günlerde yolların ve hava alanlarının deniz doldurularak yapılması nasıl mümkünse; bu yollarda trafik uygulaması mümkün olmalıdır! Kentsel mimari araştırmalarda ortaya çıkan görüşlerine belediye fen işlerinin ne derece değer buldukları ayrı bir konu..                                           

MUDANYADA TRAFİK NEDEN ÇÖZÜLMEZ?                                                                                                 

Bugün Mudanya sahil boyu genişledi mi? Eski düzen devam ediyor... Makyaj ile balonlaşan genişleme sayesinde genişlemiş gösteriliyor.  Sahil boyunun bitirilmesiyle ortaya çıkacak olan manzaranın makyajı akınca ne olacağını hep birlikte göreceğiz(!) İrtibat iskelesinin yapılması ile o sahil bandının genişlemesi söz konusu olamaz! Ana belediye olan Bursa Belediyesi AKP’li ve Mudanya Belediyesi CHP’li olmasının yarattığı ayrımcılık sadece toplumda değil(!) belediyeler arasında olmadığı söylenebilir mi? Siyasetçilerin kısır düşüncelerinin sergilendiği belediye arenasında “SEN VE BEN” veya” SENDEN-BENDEN” diyerek, siyaset yapan siyasetçilerin yarattığı “ günlük siyaset”,  siyasetin önünü tıkamakta ve ortaya çıkan manzaranın sonu yıkım oluyor(!) Mudanya sahil boyu Rumlarda bize emanet olarak gelmiş... o günden beri sahil boyunca yapılan binalar vardı. Mudanya Hükümet Konağının yanması ile bugünkü alan oluşturuldu...

Ana Belediye “Marmara’nın incisi” diyerek, astığı afişlerde reklamını yaptı ve beklediği oyu alınca; sahil boyu projesi bir ara askıda kaldı. Yapılan yorumlar sunucunda 3. taşıyıcı firma işe devam ediyor mu?  Sayın Altepe! Mudanya’nın girişi istimlak edildi ve rahmetli Ali Narin Demirtaş döneminde her iki genişleme yapıldı. Bunu bir bilgi notu olsun diye sundum! Girişten irtibat iskelesine Kadar olan bu alanı kamulaştır ve yık ki! Mudanya’nın trafik soruna çözüm getirmiş olursun! Her belediye sokaklarda ve caddelerde park yapanlardan para kesiyor... Mudanya Belediyesi bu işlemi neden kullanmaz? Aç ihaleyi ver, parayı almana bak!!! Hiç olmazsa(!) beleş park yapılmaz..                                                                                                                                                                   

GÜNÜN SÖZÜ: HALA BELEŞCİLİĞİ ÖZENDİRİYORUZ... PARK YAPANLARDAN PARA KES VE BU BEŞELÇİLER NEREYE GİDECEKLER! (Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 498 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 3