:

:

:

TOPLUMDA SAĞLIK HİZMETİ!

12 Eylül 2017 Salı 10:02
Mehmet AKTOPRAK

Sağlıkta her geçen gün sorunlar yumağı büğemeye devam ediyor. Hastanelerin sağlık hizmeti açısından yetersiz kalmasıyla kalabalık oranında artış başladı. Bu artışın hastanelerin üzerinden alınması hesabıyla hizmete giren “Aile Hekimliği” Sağlık Bakanlığı’nın yanlış politikası sayesinde “Ticarethaneye” dönüştü. Nasıl bir uygulama içine gereksiz sokulan “kira sözleşmesi” sonucunda illerdeki Sağlık Müdürlükleri’ne ödenmesi isteniyor.

Yeni sözleşme yapması gereken hekimler, astronomik kira bedelleriyle karşılaşınca duruma itiraz ederek sözleşmeyi imzalamadı. Bu durumda İl Sağlık Müdürlüğü harekete geçen Sağlık Müdürlükleri, hekimlerin maaşından geçmiş yılların kiralarını kapsayan cezalar göndermeye başladı. Türkiye’de 20 bin Aile Hekimi ise kira isyanında..                                   

Hekimler semtlerindeki rayiç kira bedellerinden çok daha yüksek bedeller ödemekten şikâyetçiler... Hekimler, haklı olarak kiralara bir standart getirilmesi isteniyor.

Olaya sert tepki gösteren Türkiye Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer” Bizler vatandaştan hiçbir ücret talep etmeden hizmet veren hekimleriz. Ancak Sağlık Merkezlerini bir ticarethane gibi düşünüp fahiş kira bedelleri biçiliyor. Verilen kiralar iline, hatta mahallesine göre farklılık gösteriliyor.                                               

“Bu eşitsizliğe bir son vermek lazım.” Diyen, Aile Hekimlerin sıkıntılarını Başkan Girginer ’in  açıklaması ile gözler önüne serildi. Nedense, sorunlara açık destek olmayan bir toplumuz. Emekli olanlara hizmet vermek için büyük uğraş veren Aile Hekimleri gelen hastalara şifa dağıtmaktan daha çok aile gibiyiz. Konuyu yazanda, bir emekli olduğundan olayın içindeyim. Aile Hekim’im var. Uz. Dr. Mücahit Emin Polat Hekim’im olmasından öte can bir dosttum. Sağlığım onun ellerinde.

Olacak gibi değil(!) Sağlık Bakanlığı “ Aile Hekimlerini” ticaret sahibi görmeye devam mı edecek? Hekimlerin, kamu görevi hizmeti verdiği göz önüne alınmalıdır. O zaman  Aile Hekimlerinin sağlık binalarının birim metrekare fiyatının lojman birim metrekare fiyatına eşitlenmelidir.

AİLE HEKİMLİKLERİ…

İstanbul’da 4 bine yakın Aile Hekimi görev yapmakta. Burada görev yapan Aile Hekimlerin oturdukları merkezlerin kira bedeli 5 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sıkıntıyı aşmak için 5-6 aile hekimin bir araya gelerek hizmet vermeye çalışıyor. İzmir’deki 330 aile hekimi hizmet veriyor. Aile Hekimleri her türlü zorunlukta hastasına hizmeti zor şartlar altında bile yolları aşıyor. İlerleyen günlerde Aile Hekimleri sırf bu kira yüzünden görevi bırakmaları halinde Sağlık Bakanlığı’nın “B” planı var mı? Yatalak hastalarını hiç ihmal edemeden ayaklarına kadar giderek hizmet veren hekimlerimize destek olalım. Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliğini halka nasıl anlattılar? Şimdi ise bu hekimlerimize gösterilen vefa-bir semt değil- anlayışını gösterilmeliyiz. Bu hekimlerimizi yolunacak bir “Tavuk” olarak gören düşünceye yazıklar olsun(!)

 Bu son günlerde psikolojik baskı içine girmekte olan hekimlerimizden; hastalarına iyi vizite yapması istenilebilir mi? Herkes barışa giderken; biz toplum olarak baskıcı olmaya başladık…

Genç hekimlerimiz sosyal açıdan yeterli seviyede mi?

Üç çocuklu olanlara akıl versin…

Bence, bugünlerde en iyi ilaç Hekim Dayanışmasıdır!                                                                                                                          

GÜNÜN SÖZÜ: AİLE HEKİMLİĞİ TOPLUMSAL SAĞLIK TEDAVİ İHTİYACINI KARŞILIYAN BİR KURUMDUR… (MEHMET AKTOPRAK) 

Bu yazı toplam 436 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2