:

:

:

TARSUS’TA HAVALAR ISINMAYA BAŞLADI…

15 Mayıs 2018 Salı 13:48
Mehmet AKTOPRAK

YAYLALAR VE MESİRE YERLERİ ZİYARET EDİLİYOR… TURİZMCİLER BU SEZONDA GELMEYE BAŞLAR… TARİHİ İPEK YOLUNUN GEÇİŞİ ÜZERİNDE OLAN TARSUS’TA YAŞAMIŞ BİRÇOK MİLLETLERİN İZLERİ GÖRÜLÜR… TARİHİ YERLER VE GEÇMİŞTEN BUGÜNE KALAN ESKİ ESERLER GÖRÜLMEYE DEĞER… Tarsus, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Mersin’in tarih, kültür, sanat, ticaret ve doğal güzellikleri ile bilinen ünlü Türkiye’nin büyük ilçesidir... Tarsus sınırları içinde yıllar boyuca farklı inançları ve ırkları barındıran, bilim merkezi olarak, dünya’nın ilgi odağı olmuştur. Hz İsa’nın elçisi Aziz Paul, Daniyal Peygamber,  Hz Muhammed’in müezzini Bilal-i Habeşi, Harun Reşidin oğlu Halife Memun, Antik çağ’ın filozofları Nestor, Athenedoros, doktorların atası olan Lokman Hekim, Mısır kraliçesi Kleopatra, Romalı kumandan Antonius bu meşhurlar Tarsus’ta yaşadı..                                                                                    

TARSUS, ANTİK KLİKYA’NIN STRATEJİ BÖLGESİNİN BAŞŞEHRİ…                            

Tarsus, Orta Toroslarda Kilikya’yı İç Anadolu’ya bağlayan Tarihi İpek Yolu üzerinde, Gülek boğazı ve Sertavul Geçidi  ile bağlantılı olan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır. Ayrıca Güneyde Regma Gölü ile Akdeniz’e bağlantısı olup, ilk ve Orta Çağlar’da deniz ticarete açık bir liman şehri olmuştur. Tarsus’un tarih öncesi gelişimi Neolitik döneme kadar uzar…

M.Ö 1500’den beri  Hitit, Asur, Pers, Makedonya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı Devletlerin hakimiyetine girdi.. Osmanlı Devletinin sona ermesiyle, Tarsus Türkiye Cumhuriyeti Devletine katıldı…                          

GEZİLECEK YERLERİ…                                                                                                    

ESHAB-I KEHF: Tarsus’a 14 km mesafede bulunuyor… Son dönelerde yapılan genişleme peyzaj çalışmalarıyla “Kurban kesme yerleri”, Gelen ziyaretçilerin kalmasını sağlayan otel, lokanta, Camii ve dükkânların satış yerleri, ziyarete gelenlerin yeşil alanlarda rahat etmesini sağlayan oturma alanları var.  Eshab-ı Kehf ‘ı ziyarete gelenlerin Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelerek ziyaret etmekteler.. MAKAM-I ŞERİF CAMİİ… Bu camide Daniyal Peygamber’in mezarı bulunmakta. 1857 yılında inşa edilen bu caminin Tarsus’ta vefat etmiş bir peygamberin kabrinin bulunmasıdır..                                        

ULU CAMİİ… Camii 1579 yılında Ramazan oğlu, Piri Paşanın oğlu İbrahim bey tarafından inşa edilmiştir… Caminin içinde bulunan türbede Şit ve Lokman Peygamberin makamı Abbasi halifesi Memun’un mezarı vardır…

SAAT KULESİ… Ulu Caminin bitişiğinde yapılmış   Saat Kulesi, Tarsus’ta Kaymakamlık yapmış Ziya Bey’in 1895 yılında yaptırılmıştır… Tarsuslu saatlerinin bu saate göre ayarladıkları anlatılır…

MENCİK BABA ZAVİYESİ… Varsak Türkmenlerinin Üç-Ok Koluna bağlı olan Osmanlı zamanında Tarsus’a yerleşmiş ola Mencik Baba’nın Horasanlı olduğu bilinmektedir… Bu kurulan zaviye dışarıdan gelen Türk Müslümanlara yardımcı olmak ve Türk alimlerinin Tarsus’ta çalışmalarına destek vermektir..

BİLAL-İ HABEŞ MESCİDİ… HZ Muhammed’in müezzini olan Bilal-ı Habeş’in ezan okuduğu ve namaz kıldırdığı yerde ismi ile anılan mescit yapılmıştır..                                                                                                                

AZİZ PAUL KUYUSU…  Kuyunun bulunduğu yer Aziz Paul’ün evinin bulunduğu avluda Aziz Paul adına yapılmıştır.

Hıristiyan hacıların ziyaret ettiği bu kuyu suyunun şifalı olduğu bilinir. Aziz Paul Hıristiyan dinin yayılması için Antakya’da başlayan Hıristiyan dini için çalıştırmalarını yoğunlaştırmış ve Tarsus’ta doğmuştur..                                                                                                    

AZİZ PAUL KİLİSESİ… Bu kilise Aziz Paul adına M.S 17-18 yy. inşa edildiği tahmin ediliyor.1862’de 2. Defa tamirat yapılmıştır. Kilisenin kuzey tarafından çan kulesi vardır.İç ve dış mekanlarda restorasyon çalışmaları devam ediliyor.İç kısmında Frenklerin resimleri işlenmiştir. 1992-1993’de bu kilisede “Aziz Paul Sempozyumu ve Ayini” düzenlenmiştir. Hıristiyan hacılar “ Aziz Paul Anıt Müzesini” düzenli olarak haç döneminde ziyaret ederler..

ROMA YOLU… Tarsus’a 15 km mesafede Sağlıklı Köyün yukarı kısmında bulunur. Yolun genişliği 2,94 ve 3.00 mt arasında değişir. Bu yol İpek yolunun o günkü şartlarına göre döşenmiş taş yolu 3 km kadar uzunluğu vardır…                                                                

CUMHURİYET ALANI VE ANTİK YOL… Bu yol 1993 yılında yapılan kazıda meydana çıkan cadde 7 mt genişliktedir. Yolun yüzeyi balıksırtı biçiminde yapılmış ve genişliği 2mt ulaşır. Yolun altında o zamanki teknikle yapılmış dünyanın en eski kanalizasyonu Tarsus sahiptir..

ROMA HAMAMI(ALTTAN GEÇME)… Roma İmparatorluğu döneminde kalmış ve o çağın görkemini yansıdan  o günden bugüne kalan çok tahrip edilmiş bu yapı olan Roma Hamamının sadece bir duvarı kalmıştır.  Duvarda  açılan oyuk yol olarak kullanılınca halk tarafından “ alttan geçme” denmiştir. Duvarın yüksekliği 8,5 metre, uzunluğu 15 metre  ve kalınlığı 5 metredir..                                                                                                                              

ESKİ HAMAM(ŞAHMERAN HAMAMI)… Ramazanoğluları tarafından yapılmıştır. Efsaneye göre; yılanların başı olan Şahmeran Tarsus kralının kızına aşık olmuş. Eski hamamda yıkanan kralın kızını hamamın üstündeki bir camlı pencereden seyrederken, aşağıya düşmüş… Prensesin korumacıları Şahmeranın kafasını kesmişler. Hamamın içindeki kırmızı lekelerin iç duvarlarda görülen lekelerin Şahmeran’ın kanın izleri olduğuna inanılır..

ESKİ TARİHİ EVLERİ… Tarsus’un tarihi evleri görülmeye değer. Son dönemde restorasyon yapılan evlerin işyeri olduğu gibi otel olarak hizmet veriyorlar..                      

TARSUS, ANITLAR VE BAYRAKLI KENTİ… *DÜNYAKENTİ TARSUS ANITI…*ZÜBEYDE HANIM ANITI…*ESHB-I KEHF ANITI…*ERSİN CADDESİ… HACI YOLDAŞ ANIDI…LOKMAN ANITI…*ŞEHİTLER ANITI… *MKU YAPAY ŞELALE…*BİLGE KAĞAN  ANITI… * KUVAY-I MİLLİYE ANITI…*SANAT SOKAĞI…*MEHMET PARKI… *ATATÜRK ANITI…*OSMAN GAZİ ANITI…*OSMANLI PARKI…                                                                                                                              

GÜNÜN SÖZÜ: TARSUS ANLATILMAZ! GÖRMEK VE YAŞAMAK İÇİN ZİYERET EDİLMELİDİR! (Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 716 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2