:

:

:

SÜRÜCÜLER TRAFİK SORUMLULUĞUNU TAŞIYOR MU?

12 Aralık 2019 Perşembe 11:14
Mehmet AKTOPRAK

Bu soruyu sormamın tek nedeni var! Yolda giderken, trafik konusunda sürücülerin yaptıkları hataları görmemek mümkün mü? Ehliyeti alıncaya kadar, öğrendikleri trafik kurallarını trafikte neden uygulamazlar? Niye, diye düşünüyorum! Hatta ehliyeti olanlara sorduğumda; değişik cevaplar alıyorum.  Bu eğitimi alırken; öncelikle arabayı sürmek içinde ön planda ehliyet alma düşüncesi var. Daha sonrasında debriyaj, fren ve direksiyon hâkimiyetiyle başlayan çalışmaların yarattığı güven duygusu! Otobüs, otomobil ve iki tekerlikli motosiklet sürücüleri trafik uygulaması daha değişik bakış açılarının olduğunu gördüm. Küçük araç sürücüleri daha çabuk gitme istekleri ön plana çıkıyor ve süratle hareket ediyor! Bilhassa şehir içi trafikte sürat denemesi yapmalarının getireceği felaketi hiç düşünmüyor. Sonrasında trafik kazasında ortaya çıkan acı tabloyu yaşıyor!                                                               

TRAFİKTE SORUMLULUK…                                                                                                                                          

Sorumluluk, kişinin trafikte davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi anlamına gelmektedir. Her sürücü bu ifadeye uymak mecburiyetinde olduğunu unutmamalıdır! Sürücülerin yaya geçitlerine göre iç trafikteki kilometreye uymalı. Yaya geçitlerde geçecek yayalara öncelik vermelidir. Sürat ve korna kirliliğini önlemek içinde sürücüler dikkatli olmalı! Sürücüler, ehliyet sahibi olmak kendisine” geçiş üstünlüğü” vermiyor. Sadece arabayı sürebileceği yetkisini veriyor. Sürücü, yol içinde olduğu süreç içinde davranışları güvenli ve sorumluluğunu hem kendine hem de diğer sürücülere karşı göstermelidir. Trafik eğitimi sürücülerin kendisinin emniyetini ve diğer sürücülerin emniyeti için veriliyor. Açık bir ifadeye insanın yaşama hakkını korumaktır! Sürücülerin, hareketli yol içinde trafik bilgileri kullanmaları için sorumluluk duygusuna dayalı psikolojik olduğu kadarda, fiziksel uygunluğuna sahip olmalıdır! Sürücü, yolda trafik hareketlerini tehlikeye sokmadan trafik kurallarına kesinlikle uygulaması sayesinde gidecekleri yere garantili gitmiş olur.                                                                                                                                                                                           

TRAFİKTE YARDIMLAŞMA…                                                                                                                                         

Uzun süre geçilecek olan yolun özel olarak fiziki bilgilerin olmasına dikkat edilmeli. Yardımlaşma, karşılıklı yardımlaşmak anlamına gelir. Sürücüler “İlk Yardım” konusu hakkında bilgilerinin olması çok önemlidir! Hele çölde arabanın arızalanmasını düşünün! Gündüzleri sıcak ve akşamları çok soğuk olur. Ayrıca trafik akışının yoğun olmadığı bir yol içinde giderken; araba içinde yaşam için gerekli olan giyecek, yiyecek ve aletlerin olması yaşamı sağlar. Bu sıkıntılı dönemi atlatmak için rahat stresten uzak, sakin ve huzurlu bir ortam içinde olmaya dikkat edilmeli! Sürücülerin bir kısmı profesyonel bir kısmı ise, direksiyon kullanmasını bilir.

Aracın arızalanması halinde, ne yapacağını bilmez. Çünkü mekanik arızası varsa anlamaz. Trafik eğitimde sağlık ve arızalar hakkında bilgi veriliyor. Ancak direksiyonu öğrenen herkes kendini “direksiyon pilotu” olmadığını öğrenmeleri zaman alır. Profesyoneller sürücüler, bu konuda yolda kalan küçük araçların arızalarına yardımcı olur. Çok güzel olan bu duyguları yaşamak ve yaşamak adına sürücülerin karşılıklı saygıyı ile duyguyu tekrar yaşamak!

Bu ortamda yardımlaşmanın önemi çok önemli!  Trafikte yardıma ihtiyacı olan engelliler ve yaşlıların olduğunu sürücülerin yardımcı olmalıdır! Hayatımızın her dönemde insanlara yardımcı olmak bir insanlık değeri olduğu kadarda; trafikte insan değeri daha çok önemli olduğunu unutmayalım!  

GÜNÜN SÖZÜ: TRAFİK KURALLARINA UYGULAMAK MEDENİ İNSAN OLDUĞUMUZU GÖSTERİR! TRAFİK POLİSİNE YARDIMCI OLALIM!(Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 577 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 5