:

:

:

SPORUN ANA BRANŞI ATLETİZM

20 Temmuz 2017 Perşembe 09:54
Mehmet AKTOPRAK

Atletizm Türkiye’de Akdeniz bölgesinde gençlerin sevdiği bu dal çok gelişmişti... Hatta Milli Atletizm Takımı bu bölgenin sporcularından kurulurdu. Bilhassa kısa mesafelerde yetişen bu atletlerin yanında Doğu Bölgesinde uzun etaplı koşuların ilk tercih oldu... Bilhassa Türkiye’de ilk tartan pist Mersin Teyfik Sırrı Gür Stadına yapıldı. Milli Kamp yeri her zaman Mersin Bölgesi olurdu... Hatta Genç Milli Takımların hazırlık kampı Mersin merkezliydi...  Birçok Milli Takımda koşan Mersinli ve Adana sporcuların Milli Takıma girme mücadelesinde ortaya konulan güç göstergesi görülmeye değerdi!  Geçen zaman içinde Akdeniz Bölgesinde Atletizm sporu unutuldu. Ve dışarıdan getirilen yabancı atletlerin vatandaş yapılması ile atletizm Milli Takımı oluşturuldu! Türkiye’nin atletizm açısından zengin olan potansiyeli Doğu ve Güney Doğu Bölgelerinde yetişen gençlerin yarattığı heyecanı yaşayamayan bir federasyon yapısı var..                                                                                                                    

BUGÜN ATLETİZM SPORUNA GÖNÜL VERENLER...                                                                                                                            

Zor şartlar altında yetişen Milli sporcular kolay yetiştirilmiyor... Ya sürpriz bir halde bulunuyor veya bu spora gönül vermiş atletizm çalıştırıcıların fedakâr çalışmalarının ortaya çıkardı yeteneklere destek olmak federasyonun görevi değil mi?                                                                                                                        

Dünya Yıldızlar Şampiyonası’nda 100 metrede altın madalya kazanan ve Türkiye’nin onuru olan 17 yaşındaki Mizgin Ayın başarısı incelendiğin; atletizm sevdasının ne kadar severek yapmasının mükâfatı olarak aldığı madalyalarla ispatlamasını devam ettirdi! Nedense(!) Futbol ve Basketbol ve Voleybol sporlarına gösterilen ilginin pek azı atletizme gösterilse; birçok yetenekli sporcuların yetişmesi mümkün olur! Garip olanı üç dalla olan ilgi diğer amatör sporların gelişmesini etkiliyor...                               

MİZGİN AY KİMDİR?                                                                                                                                                                  

15 yıl önceye dayanan bu öykü mevsimlik işçi olarak Batman’dan Ankara/Beypazarı ilçesine yerleşen 7 çocuklu ailenin kızı... Lise’de okuduğu sıralarda eve katkısı olsun diye tarlalarda çalışan bu gencin yaşamı Muhsin Hocanın girişimiyle Beypazarı kaymakamlığı ile belediyenin destek olmasının sonucunda ekonomik sıkıntısı sona erdi... Mizgin Ay, atletizm sporuna olan sevdası ile çalışmalarını üst seviyeye çıkardığı “100.200.300,400”metrelerdehiç geçilmediği gibi rekorlara sahip oldu. İki yıl profesyonel olarak Fenerbahçe Kulübünün lisanslı koşucusu...                                                             

KIRDIĞI REKORLAR...                                                                                                                                              

Mizgin Ay, Dünya Şampiyonluğu kazandığı 100 metrede 29 Türkiye rekoru kırdı... 400 metrede 14 yıllık rekoru tasfiye ederek yeni rekorun sahibi oldu. 2020 Tokyo Oyunlarını hedefleyen atletimiz bu müsabakalarda rekorlarını yenilemek için çalışmalarını sürdürüyor... İlgi ile amacın birleştiği noktada başarıların ortaya çıkması hiçte sürpriz olmamalıdır! Daha çok federasyonların çalışma programlarında adam kayırma olmadan yapılan çalışmalar her zaman başarıyı getirmiştir..                       

GÜNÜN SÖZÜ: FERDİ SPORLARI YAPMAK HİÇTE KOLAY DEĞİLDİR... ZAMAN GELİR TEK BAŞINA ÇALIŞIR VE KOŞUYA GİDESİN... KOÇUN OLMAYABİLİR! YETEĞİNİ BAŞARI İLE BÜTÜNLEŞİRSE, BAŞARI GELİR!!!(Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 555 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2