:

:

:

MUDANYA’NIN SAYFİYE YERİ İNCİR

28 Eylül 2018 Cuma 09:52
Mehmet AKTOPRAK

DİBİ   BU HAFTA YAYINLAYALIM…

Zaman her hatırayı göstergesidir! Mudanya’nın nüfusu o dönemde 4-5 bin civarında idi… Yazın Mudanya’nın sayfiye yeri olan  “İncir dibi” idi. Bursa’dan ve başka yakın yerlerden gelenlerin ve Mudanyalı sakinlerin cumartesi ve Pazar günü tatillerini bu alan içinde değerlendirdikleri yer olarak e hatırlıyorum… Yaşım 10 olduğu kadarda arabacı babam Hasan Ağa ile gide gele Burgaz-Mudanya yollarını ezberledim… Çocukluğumun en renkli yanı atlı araba ile Mudanya-Burgaz toprak yolunun engelli oluşuydu! Her sabah babam erkek işe gitmesini kaçırırdım… Öğlenden sonra eve geldiğinde arabanın sesini tanıdığımdan, arabayı yolda yakalardım. Günlük mesaim başlamış olurdu.. İncir Dibi’ne ve Burgaz köyüne gidiş-geliş payton ve atlı arabaları ile olurdu… Bu alan içinde kurulu olan çadırların yanında tahta evlerde vardı… Endersan olan tarafı İncir Dibi, insanların paylaştığı bu alan içinde saygılı sosyal yaşamları içinde yaşamaları önemliydi! Akarsu ihtiyacı bu alan içinde bulunan kaynak sayesinde su ihtiyacı karşılanırdı.. Artvin de deprem veya sel felaketzedelerin Burgaz’a yerleştirilen ailelerin her ailenin iki mandası vardı… Burgaz köyünün bir km. yolun sonunda sulak bir alanın olması sayesinde mandalar bu sulak yerde yayılırdı. Manda kaymağı ve sütünü satarak geçimlerini sağlardı…

TÜRKİYE-PAKİSTAN JÜT FABRİKASI…

Uzun yıllar sayfiye yeri olarak kullanılan bu yer Demokrat Parti iktidarında Türkiye-Pakistan ortaklı jüt fabrikası projesi nedeniyle;  İncir Dibi istimlâk edildi… Bu fabrikanın temelini atan Bursa milletvekili ve TBMM başkanı Ağah Erozon,  “Poyraz çocukları Mudanyalılar!” seslenişi o günden bugüne “Poyraz Çocukları “ oldu…  Temeli atılan bu fabrikanın yapımı bir türlü başlamadı… Nedeni, Pakistan’da askeri darbenin oluşumu ile bu proje rafa kalktı..

KOÇ VE HOLLANDA SİMENS KABLO FABRİKASI KURULDU…

Satılan bu yeri alan Koç ve Hollanda Simens kablo fabrikası alarak Türkiye’nin en büyük kablo fabrikası 1980 ihtilalından sonra kısa bir zaman aralığında yapıldı ve Mudanya’nın ekonomisine katkı sağladı.. Mudanyalı veya etraftan gelenlerin oluşturduğu işçilerin birçoğunun Simens emeklisi olduğunu öğrenirsiniz! Simens sayesinde Mudanya’da ekonomik canlılık getirdi… Koç Holding ve Simens kablo piyasasından çekilmesi üzerine Simens üçe bölünerek üç şirkete satıldı. Bu üç firma hala bu kurulu alan içinde faaliyetlerini sürdürüyor..  Mudanyalı Simens sayesinde ekonomik olarak emekliliğini kazandı…  İncir Dibi’ni bir hikâye olarak anlatmayı düşündüm. Çocukluğumu anlatabilmek için; uzun bir süreden bugünü anlatabilmek 22 Eylül 2018’de nasip oldu… Saat: 18.52…

GÜNÜN SÖZÜ: DÜNDEN BUGÜNE KADAR, İNCİR DİBİ HİKAYESİNİ BİLMEYENLERE  SUNULUR! (Mehmet AKTOPRAK)  

Bu yazı toplam 476 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1