:

:

:

HER SEZON ORTAYA ÇIKAN TAKTİK ÇALIŞMALAR

7 Aralık 2017 Perşembe 10:31
Mehmet AKTOPRAK

Her sezon saha içine yansıması istenen taktik anlayışı çalışılır... Türk çalıştırıcıların en çok kullandığı 4+4+2 veya 4+4+2 taktiklerin yerine çok hareketli taktik anlayışı uygulanmaya başlandı.                              

Türk futbolcuların en yatkın sistem olarak 4+4+2- 4+3+3 taktik anlayışı uzun bir süre sahalarda uygulandı... Sonrası gelen yabancı çalıştırıcıların değişik uygulamaları takımlarına uygulamaları sonucunda  1+3+3+ 2+2, 1+3+4+2 +1 her çalıştırıcının takımın teknik ve fizik gücü dikkate alır ve saha içinde uygulatır..                                                                                                                                                           

Futbol takımları her maçta taraftarların galip gelmesi istekleri baskılı olunca, çalıştırıcıların en çok savunma hattında önlemler alması için de savunma yeteneği olan oyuncuları ister... Ancak, sakatlık durumunda kademelerde yer değişikliği yapılan taktik çalışmalara ağırlık verilir...

Tepecik maçında savunmada yapılan ikili kaydırmaların başarı ile uygulandı. Pas trafiği etkili olabilmesi için gereken hücum uygulaması rakip savunmayı etkileyecek duvar pasların etkili olması gerekir... Kanat hücumlarında orta alan ve ileri uçun ceza sahası paylaşımı için gol yollarında yapılması gereken organizasyonun etkili olabilmesi için seri hareketli oyun tercih edilmelidir! Köşe vuruşlarında yapılması gerekli olan ortalara yüksek vuruş yapacak oyunculara ihtiyaç var! Tarsus’un oyun düzeni  geriye dönük olması ile başlayan sıkıntıyı ileri uça doğru seri olarak aktarılma yapılamıyor..                 

SAVUNMA KADEMESİ YETERSİZ...                                                                                                                      

Savunma kademesi adam adama oynaması halinde rakip atakların engellemesi mümkün olur... Savunma çıkışları çabuk ve süratli oyuna dönüşmelidir. Ne yazık ki! Savunma çıkışları ağır bir çekim şekilde yapıldığından baskıya dayanması zorlanıyor... Gollerin en çok geliş dakikaları son dakikalarda baskı altında kalan savunma hatalı kademe girişleri sonucunda gollerin gelişi görülür.                                          

Savunma sadece ceza sahası içi olmadığını, sahanın her yerinde savunmanın devamlı  olması  gerekliliği üzerinde oyuncuların ısrarla ikaz edilmesidir..                                                                                          

ORTA ALANA DİKKAT EDELİM...                                                                                                                                 Rakibi baskı altına alınması için yapılması gereken pas trafiği çabuk ve seri yapılmalı... Topa en çok sahip olan takımın gol alanlarında daha hâkim olmasını sağlar. Futbol oyunda pas baskısını sahanın her yerinde çabuk ve seri pas yapan takım gol yollarında etkili olur... Tarsus orta sahada oyun kurucu olarak daha etkili olması halinde oyunun kurulması, atak hücumlarında süratli pas trafiğini sağlayacak olan “oyun kurucu” arkadaşlara oyun içinde sahanın her yerine yönlendirilmesi için süratli, tempolu, güçlü bir oyun, oyunu okuyan, taktik ve teknik uygulaması yüksek olmalıdır!                                                           

İLERİ ORTA UÇ YETERSİZ!                                                                                                                                                   

Santrafor, tarihe karışıyor... Birçok takım santrforsuz oynamaya başladı. Avrupa liglerinde golleri atanların orta uç olmadığı ve savunma ve orta alandan gelen ataklarda gelişen oyunun sonucunda rakip kalelere golü atıyor! Bu oyun düzeni için yapılması düşünülen uygulaması için güçlü olmasını sağlayacak çalışmalar en üst seviyede olmalıdır! Tarsus, oyun düzenini saha içine sakin bir şekilde sürdürmesi halinde, oyuncuların özgüven kazanması söz konusu...

Her takımın güvenli oyun düzenini sürdürebilmesi için takım iskeletini oluşturan oyuncu yeteneği ile teknik ve taktik anlayışı bütünleşmelidir!

Özgüveni olmayan takım kadrosu en yetenekli oyuncularından kurulu olması bile başarıyı getirmesi söz konusu olamaz! Futbol, her ülke halkının duygularını harekete geçirmeye yeterli! Türk halkının futbolu çok seven bir ulus olduğudur... Son dönemlerde futbol takımları büyük paralar harcamaları ile kurulan kadrolar! Ne yazık ki, alt yapı çalışmaları yetersiz olmasına rağmen, güçlü bir organizasyon kurulması düşünülmüyor!                                                                                                       

GÜNÜN SÖZÜ: ALTYAPISI GÜÇLÜ OLAN TAKIMLARIN ÜSTYAPILARINA OYUNCU YETİŞTİRME GÖREVİNİ YAPABİLMELERİ İÇİN GEREKEN İLGİ GÖSTERİLMELİDİR! (Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 441 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1