:

:

:

GÜNEŞ, HAVUZ VE KUMSAL

8 Temmuz 2019 Pazartesi 09:13
Mehmet AKTOPRAK

Yaz sezonu ile başlayan keyif verici olan havuzda ve denizde yüzmek için gerekli tedbirleri almadığımızda gözlerimizde ciddi tehlike oluşabilir… Yaz sezonu ile başlayan göz ve kulak hastalıklarına karşı uzman doktorlardan gerekli bilgi alınmalıdır! Her yaz denizden ve havuzdan alınan mikrobik hastalıkların yarattığı hastalıklar yazımızı zehir eder… Havuzların büyük çoğunluğu klor, PH düşürücü veya PH yükseltici gibi yosun öldürücü kimyasal maddelerle Arınık(dezenfekte) ediliyor. .

Kullanılan bu maddelerin etkinliği uygulama yöntemine ve sıklığına göre değişiyor…

Havuz suyunda yeterince Arınık yapılmamışsa, konjonktivite olarak göz enfeksiyonlarında yayılma riski oldukça yüksektir.  Bilmediğiniz havuzlarda yüzmek sağlığınız açısında tehlike yaratır…

DENİZDE VE HAVUZDA GÖZ AÇMAK…

Bilhassa denizde ve havuzda gözlüksüz dalmanın yarattığı bulaşma bulunan riskini artırır… Bilinmesi gereken suyun içinde bulunan kimyasallar bulaşma dışında gözlerde alerji olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve sonrasında gözleri temiz suyla yıkamak hem alerjik sorununa hem de enfeksiyona karşı tedbir alınmış olur… Kornea yanığı, gözün camsı tabakasına et yürümesi ve alerjik konjonktivite dışında , göz merceğinin kesifleşmesi ile ortaya çıkan katarakt, güneşli ülkelerde beş kat fazla görülür… Özellikle renkli gözlerde güneş ışığını süzen Pigmentin yetersiz kalışı ile hem katarak hem de sarı nokta hastalıklarının gelişme riski daha fazla olur. Göz çevresindeki ciltte güneşe bağlı cilt kanseri gelişir… Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00- 15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması halinde önemli tedbir olur. Hatta sıra günbatımını çıplak gözle izleyenlerde görme kaybına yol açabilen makula yanığı oluşabilir..

GÜNEŞ KREMİ YETERLİ DEĞİL…

Piyasada olan kremlerin yeterli olmadıkları ve göz içine kaçarsa; kimyasal olarak etkileri oluşur…  Gözlerde batma, yanma, kızarıklık ve sulanma gibi belirtiler oluşur. Göze kaçan krem olursa; bol su ile yıkanıp, silinmelidir… Yapılan makyaj ürünlerinde 1-2 gün kaçınmalı, gözlük (güneş ve yüzme gözlüğü) koruma amaçlı gözlükler kullanılmalıdır… Açık alanlarda ve deniz kenarında göz kapağına kum kaçması halinde kornea tabakasına zarar verebilir. Ayrıca erken dönemde batma, kızarıklık ve gözde yabancı cisim hissi verebilir… Bu durumda göz uzmanına görünmeniz ilk tedbir olmalıdır…

KONTAKT LENSE SUYA GİRMEK…

Kontakt lensle denize ve havuza girilmemelidir… Göz sağlığınız için dikkat edilmesi önemli olan Kontakt lensli gözde enfeksiyona neden olan etken uzun bir süre canlı kalabiliyor. Kornea refleksi azaldığı içinde daha derine yayılabiliyor… Yaz döneminde alerji ve enfeksiyon riskini azaltmak için günlük Kontakt lensleri tercih etmenizde fayda vardır..

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNE DİKKAT EDELİM…

Geniş camlı,yüze iyi oturan ve yüze yakın yerleşen gözlükler tercih edelim…  Bu gözlükler sertifikalı ve 100 UV blokajı olan gözlükleri optik merkezlerden temin edilebilir. Kalitesiz gözlüklerin camları katarakt gelişimine neden olabilir... Güneş gözlüğü kullanmak isteyen kişilerin göz doktoru ile bu sorunu çözebilir.  Bilinmesi gerek yaz sezonunda denide ve havuzda yüzerek serinlemek isteyenlerin bu konuları bilmeleri gerekir... Sağlık açısından hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı duyarlı olmalıyız. Yoksa! Serinlemek isterken, göz ve kulak hastalığı tehlikesi yaz boyunca sıkıntı yaratır…

GÜNÜN SÖZÜ: ULUS OLARAK SAĞLIĞIMZA ÖNEM VERDİĞİMİZİ SÖYLEYEBİLİR MİYİZ? 

Bu yazı toplam 652 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1