:

:

:

GELECEĞİN TARIMI “HİDROPONİK” TARIM OLACAK…

23 Mayıs 2018 Çarşamba 09:28
Mehmet AKTOPRAK

ANTARKTİKA’DA İLK DEFA UYGULANAN GÜNEŞSİZ VE TOPRAKSIZ ORTAMDA SEBZE YETİŞTİRİLDİ… BU UYGULAMA TÜRKİYE’DE 10 BİN DEKARA ULAŞTI… YÜZDE 55’İ EGE’DE, YÜZDE 43’Ü AKDENİZ’DE BULUNUYOR… BU SİSTEM DÜNYA TARIMINDA HIZLA YAYGINLAŞIYOR… BÖCEK ÖLDÜRüCÜ İLAÇ KULLANILMIYOR…

Dünya’da hızla yaygınlaşan geleceğin tarımı olan “hidroponik” uygulama ilk defa Antarktika’da güneşsiz ve topraksız ortamda sebze yetiştirildi… Bu uygulama son günlerde ilgi görmeye başladı. Antalya’da 1995 ‘de başlayan topraksız alanda tarım 10 bin dekara ulaştı… Dikili alanların yüzde 55’i Ege’de , yüzde 43’ü Akdeniz’de, yüzde 2’si Marmara’da bulunuyor..

TOPRAKSIZ TARIM UYGULANAN ÜLKELER…                                                                

İspanya, Fransa, Belçika, Almanya, İtalya,Japonya, Güney Kore , ABD, İsrail, Kolombiya ve Çin gibi birçok yapılan  topraksız tarım sera alanının yüzde 95,sine ulaşan oran Hollanda’da uygulanıyor.. Hollanda’da bu üretim kapasitesiyle, ABD’den sonra dünya’nın ikinci büyük gıda ihracatçısı durumundadır.. Topraksız tarımla, sera ve organik tarımla uğraşan üretici 7,6 milyarı aşmış durumda…  2050’de 9,6 milyara ulaşması bekleniliyor. Bu orantı yüzde 60’şa yükselmiş olacak. Dünya nüfusunu beslemenin mümkün olmayacağı dikkat çekiliyor… Topraklı tarım yöntemiyle üretilen ürünlerin pazar hacminin 55-60 milyar dolara yükseldi. Bu uygulama dünya tarımına hızla yaygınlaşması sağlandı… Sera içinde bitki yetiştirilme ortamı kullanılan toprak kaynaklı sorunlar nedeniyle son yıllarda topraksız tarıma bir kayma olduğu söyleniyor..

TÜRKİYE’DE TOPRAK YORGUN MU?                                                                            

Türkiye’de plansız yapılan tarım sayesinde “toprak yorgun” ve verimsiz! Yanlış tarım politikası sayesinde modern uygulama olmadığından tarım bitme noktasına getirildi… Seralarda ekonomik olarak yetiştirilen bitki türünün az olması, üst üste yetiştirilmesi toprak yorgunluğuna, toprakta hastalık etmenleri ve nematodların artışına neden oluyor…

Sera toprağının sürekli uygun sıcaklık ve nemde tutulması, yeterince havalanmaması hastalık ve zararların üremesine uygun bir ortam oluşturuyor. Türkiye’nin topraksız tarım konusunda çok ciddi potansiyeli var…  Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarına yakın olması avantajını daha artıyor. Türkiye’de topraksız alanlarda uygulanan tarım uygulaması sayesinde verimsiz toprakların değerlendirilmesi  artık mümkün olacak..En önemlisi tek tip üretim yerine çeşitli ürerin yapılması halinde toprak zenginliği artmış olur..                                         

GÜNÜN SÖZÜ: DÜNYA TARIMI GELECEKTE BESLENME SORUNU NASIL ÇÖZECEK? (Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 732 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2