:

:

:

CEZAYİR DAYISI ABD BAYRAKLI GEMİLERİNDEN HARAÇ ALIYORDU…

10 Eylül 2018 Pazartesi 09:44
Mehmet AKTOPRAK

Yazıyı okuduğumda hayretle gözlerim açıldı... Nasıl olur demeyin? Osmanlı’nın Cezayir Beylerbeyi Hasan Dayı ile Amerika Birleşik Devleti Başkanı George Washington arasında imzalanmış bir anlaşma var... Maliye Bakanlığı bugünlerde sıkı denetimle muhalif işverenlerin üzerine gönderilen maliyecilere yazık(!) Gücü yetiyorsa; Amerika Birleşmiş Devletine, maliyecilerini göndersin(!) Tabiî ki gönderebilirse(!) ..

Ne hikmetse(!)

Maliye Bakanlığı ile Başbakanın bu anlaşmadan haberi olmadığı düşüncesiyle yola çıktım... İster ihbar, isterse vatandaşlık görevi olarak kabul edin...

Konu şöyle:

Soma olaylarının çıkışıyla başlayan ve Başbakanın ısrarla 1800’lü yıllarda maden kazası örneği vererek, Türkiye’deki maden faciasını küçümser bir eda içinde olması ne kadar üzücüdür...  

Araştırdığımda Amerika Birleşik Devletleri uzak denizlere açılmaya ve tek başına bayrak gezdirmeye 1783 tarihinde başlamış... Daha iki yıl geçmiş ve 25 Temmuz 1785’de, Amerika Birleşik Devletleri bayrağı taşıyan bir gemi Cezayir açıklarında Cezayir Dayısı’nın gemileri tarafından ele geçirilir... Bu gemi Boston Limanına bağlı, kaptan İshak Stewens’in “Maria” isimli gemisidir.

Daha sonraki yıllarda 15’e yakın Amerikan gemisi daha Osmanlı’nın eline geçer. O yıllarda Okyanusu geçebilecek gemi sayısı sınırlarken, Osmanlı hâkimiyeti altında olan denizlerden geçen gemiler Osmanlı gemileri tarafından batırılır veya el konulurdu... 27 Mart 1794 tarihinde Amerikan Kongresinde bu sorunu çözmek içinde ortaya atılan Osmanlı gemilerine karşı koyabilecek güçte savaş gemilerinin yapılması veya alınması içinde, 700.000 altın tutarında bir bütçe Başkan George Washington’a harcama yetkisi verilir.. Amerika ne tedbir alırsa alsın bir türlü gemilerini koruyamaz ve kaybetmeye devam eder..

Amerika Kongresi 5 Eylül 1795’te Osmanlı ile bir anlaşmayı kabul eder. Bu anlaşmaya göre Amerika, Cezayir’deki esirlerin iadesi ve gerek Okyanus’ta, gerekse Akdeniz’de Amerikan bayrağını taşıyan gemilere dokunulması karşılığında; 642.000 altın ve yılda 12.000 Osmanlı altını vergi olarak ödemeyi kabul eder.

OSMANLI İLE ABD ARASINDA YAPILAN TARİHTE TEK ÖRNEK...

Osmanlı ile Amerika arasında imzalanan 22 maddeden oluşan anlaşma Türkçe ve İngilizce olarak kaleme alındı... Bu anlaşmayı Cezayir Beylerbeyi ve Dayısı olan Hasan Dayı ile Amerikan Başkanı George Washington imzalar.

Bu imza ile Amerika, Osmanlı Devletine vergi vermeyi kabul eden bu anlaşma tarihte tek örnek’tir.. Bu anlaşma sonucunda 1818 tarihine kadar ödemelerini düzenli olarak ödemiştir.

Daha sonra ne olduğu araştırılmalı?

Bu konuyu çözecek olan Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ilgisine sunulur(!) Bir zahmet bu konuyu meslektaşı ile bir araya gelip, ödenmeyen Osmanlı altınlarının ödenmesini, sıfır sorunlu dostluğumuza güvenerek sorabilir mi?

Osmanlı’nın güçlü olduğu ve Donanmanın Barbaros Hayretin Paşanın deniz amirali olduğu dönemlerde, Osmanlı Donanması dünya denizinde Osmanlı Sancağını taşıdığı o yıllardaki hâkimiyeti vardı... İlginç olan Amerika Birleşik Devletlerinin sınırı olamayan uzun mil olarak mesafede olan Osmanlı Devletiyle tarihe ışık verecek olan çok önemli olduğu kadar da, vergi ödemeyi kabul ettiği anlaşma ve bu 22 madde olan anlaşma Türkçe olarak yazılmış olmasıydı.. İlginç değil mi? Günün sözü: Cezayir dayısının ABD’ye verdiği dersi anlamayanlara duyulur! (Mehmet AKTOPRAK)

Bu yazı toplam 487 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1