:

:

:

BİREYSEL TAKTİK SAHA İÇİNDE UYGULANIYOR MU?

7 Kasım 2018 Çarşamba 09:04
Mehmet AKTOPRAK

Türkiye Lig’lerinde mücadele eden takımların,Süper Lig,Spor Toto 2’nci ve 3’ncü Lig’de oynayan futbolcuların ve Teknik Direktörlerinde konu ile alakalı bilgilerinin olmadığı tartışılmakta… Maçın içinde sarı ve kırmızı kartların alınarak cezalı duruma ne zaman,  düşeceği taktik olarak Avrupa Lig’lerinde uygulanmaktadır.  Süper Lig’de yerli futbolculardan ziyade yabancı futbolcuların uyguladığı gözleniyor..

Fenerbahçe kaptanı Alex bireysel taktiği en iyi uygulayan kişiydi… Alex maç boyunca devamlı yer değiştirmekte, topla buluşmadan önce sahayı kontrol ederek ne yapacağına karar verirdi.

Topu pozisyon olarak uygun olan hangi tarafa (sağ ve sol)gönderiyordu. Değişikpozisyonlarda duruma göre de,kaleye şut veya top sürme yaparak tehlike yaratmasını gözden kaçırmayalım...

Top sürerken,  yaptığı çalımlarla oyun alanını genişletmesi, bu hareketler takıma zaman ve ivme kazanıyordu.  Pozisyona göre de, sağ ayağı ile sağa;sol ayağı ile sola, açıkların önüne isabetli pas olarak gönderiyordu... Bireysel taktik anlayışı gelişmiş olan futbolcunun oyun okuyuşu net ve doğru yöndedir...

Oyun içinde ne yapacağına rahat bir şekilde karar verir ve hareket eder.Bu tip futbolcular üst seviyedeler... Takımların bilhassa orta alan içinde oynayan oyun kurucusudur. Veya lider futbolcu olması halinde takımların oyun taktikleriyle gelen atak hücumlar, rakip takımı felç eder. Alex bir lider futbolcudur… Saha içinde takımı taktik olarak yöneten lider futbolcudur. Takımların bu tip oyun kurucu futbolculara ihtiyacı olduğu gerçeği ortada. Gerçek olmayan bu tip futbolcuların Türkiye’de yeterli sayıda olmadığıdır... Bilinen bir gerçek altyapıda yapılan çalışmalarda mutlaka “ Bireysel Taktik” anlayışının geliştirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Avrupa futbolunun, önde olmasını sağlayan altyapısında teknik-taktik çalışmalarının içinde “Bireysel Taktik” verilmesidir... Bizde ender olarak yetişen bu tip futbolcunun değerlendirilmesini beceremiyoruz.

Türk futbolunun ana sorunu (Bireysel Taktik) çalışmaları yetersizdir... Çalışılıyor mu? Ne gezer? Her şey yerinde duruyor! Gelecek nesil futbolcuların eğitimi nasıl yapılır? Bu konuya kafa yoran kaç teknik adam ve kulüp bulmamız mümkün! Maçta sarı kartlar gören futbolcuların oyun kurallarını bilmediğinden kaynaklanmakta… Gereksizyapılan hareketin sonucunda gelen sarı kart ve hata sonrasında kırmızı kart!Suçu hakeme atarak,sorumsuzluk  telaşı ne zaman sona erecek? Suçlu ayağa kalk(!) dendiğinde kaç kişi veya kişiler ayağa kalkabilecekler!!! Aynı tas olduktan sonra; sorunları çözmemiz zor görülüyor. İlk önce altyapıda “Bireysel Taktik” ile birlikte beyinsel düşüncelerimizi de geliştirmeliyiz...  Sorunlar belli.Çözüm olarak ortada hiçbir şey yok!!!

GÜNÜN SÖZÜ: TEKNİK – TAKTİK- BİREYSEL ÇALIŞMALARI AYIRMAK ÇOK YANLIŞ OLUR!

Bu yazı toplam 514 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın diğer makaleleri
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2