:

:

:

TÜED Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, “Emekli Aylığı Hesaplamalarında Eşitlik Sağlanmalı”

Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkez Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, “Emekli aylıklarında adaletin sağlanması için emekli olunan tarihlere bakılmaksızın prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, aynı aylığın ödenmesini istiyoruz” dedi.
Tarih: 8 Şubat 2019 Cuma 08:54
TÜED Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer  Kurnaz, “Emekli Aylığı Hesaplamalarında Eşitlik Sağlanmalı”
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Başkan Kurnaz, sigorta mevzuatlarının eşitliği sağlayacak şekilde değiştirilmesinin yolunun ‘İntibak’tan geçtiğini vurgulayarak, “Emekli maaşlarında ve aylıkların hesaplanmasında eşitliğin sağlanamadı. Sosyal güvenlik sisteminin yürütümünde norm ve standart birliği oluşturulamamış, emekli aylığına hak kazanma koşullarında ve emekli aylığı hesaplamalarında eşitlik sağlanamamıştır.” şeklinde konuştu.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Merkez Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, “Bugüne kadar sosyal güvenlik sistemimiz ile sağlanan haklarda eşitliğin olmaması, emeklilerimiz arasında burukluğa neden olmuştur. Sosyal güvenlik mevzuatımızın sık sık değiştirilmesi, hak kayıplarını da beraberinde getirmiştir.

1 Ekim 2008 itibariyle yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 10 yıllık uygulamalarına bakıldığında, emekli aylıklarında önemli kayıplar görülmüştür. Bu durumu gören hükümet yeni bir düzenleme yapma yoluna gitmiştir. Bu kapsamda, 103 bin kişinin aylığı bin liranın altında kaldığından, TBMM’de bir kanun kabul edilmiştir.               

Kabul edilen kanunla; 2019 yılı alt sınır emekli aylığı bin lira olarak ödenecektir. Düzenleme eleştirileri de beraberinde getirmiştir.” dedi.

Bütün tarafların katılımıyla, sigorta mevzuatı masaya yatırılmalı ve bütün yönleriyle incelenmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Ömer Kurnaz, “Sosyal güvenlik sisteminin aylık hesaplama parametreleri düzeltilmeden, bu tür geçici düzenlemeler ile aylıklarda eşitlik kurulamaz. Aylıkların farklılaşmasına neden olan emekli aylığı hesaplama sistemi, karma bir yöntemle yapıldığından, 2008 yılının ekim ayından sonra emekli olan emeklilerin aylıklarındaki kayıplar giderek büyümüştür.

2008 yılının ekim ayından sonra emekli olan emeklilerin, çalışmalarının karşılığı olarak ödenen prim kazançlarının güncellenmesindeki katsayılar, önceki yıllara göre düşürülmüştür. Primlerin güncellenmesinde; ekim 2008 öncesi dönemlerde milli gelir artışının yüzde 100’ü değerlendirilirken, ekim 2008 sonrasında milli gelirin yüzde 100’ü yerine yüzde 30’unun dikkate alınması; aylık bağlama oranının değiştirilmesine ve emekli aylıklarının düşmesine neden olmuştur.

Türkiye Emekliler Derneği; emekli aylıklarında adaletin sağlanması için emekli olunan tarihlere bakılmaksızın prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, aynı aylığın ödenmesini savunmaktadır.

Sosyal güvenliğin normu; eşitlik üzerine kurulmuştur. Sigorta mevzuatımız, eşitliği sağlayacak şekilde değiştirilmelidir. Bunu sağlamanın tek çözümü, ‘intibaktır’. 2000 yılından sonra emekli olanların haklarının teslim edilmesi için intibak talebimiz yerine getirilmelidir. Sosyal güvenlik, devletimizin koruması altındadır. Bütün tarafların katılımıyla, sigorta mevzuatımız masaya yatırılmalı ve bütün yönleriyle incelenmelidir. Hizmeti sunanların ve hizmeti alanların mutabakatıyla, bütün parametreler eşitlik temelli değiştirilmelidir.” ifadesini kullandı.

Bu haber toplam 488 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2