:

:

:

Tarsus Sarıulak Zeytini Coğrafi İşaret Tescil Takdim Töreni Yapıldı

Türk Patent ve Marka Kurumu'nda (TÜRKPATENT) 23 coğrafi işaretin tescil ve takdim törenini gerçekleşti.
Tarih: 30 Kasım 2018 Cuma 09:09
Tarsus Sarıulak Zeytini Coğrafi İşaret Tescil Takdim Töreni Yapıldı
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Törene Tarsus Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ile birlikte Kaymakam Yüksel Ünal AK Parti Mersin Mv. Ali Cumhur Taşkın MHP Mersin Mv. Baki Şimşek Tarsus Belediye Başkan Yrd. Ali Bağrık ve İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan da katıldı.

Tarsus Ticaret Borsası tarafından 18 Nisan 2017 tarihinde menşei coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan Tarsus Sarıulak Zeytin çeşidinin tescili 14 Nisan 2018 tarihinde  Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılmıştı.

Türk Patent Kurumu tarafından koruma altına alınan yöresel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesiyle ülke ve yöre ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Başkan Murat Kaya, son yıllarda Türkiye'de bu konuda önemli bir farkındalık artışı olduğunu ve yöresel ürünlerimize coğrafi işaret ile sahip çıkmanın bir memleket meselesi olduğuna da ifadesinde vurgu yaptı.                

Başkan Murat Kaya, " Türkiye’nin 81 ilinin 41’inde, 843 ilçenin 270’inde zeytin üretimi yapılmaktadır. Tarsus'ta 40 bin dönümde 1 milyon 700 bin ağaçta yaklaşık 60 bin ton zeytin üretimi gerçekleşmektedir.Tarsus Sarıulak zeytinimizin doğada tabi varlığı yaklaşık 300 bin ağaç ve kapama bahçe tesislerimizde yaklaşık 100 bin ağaçtır.

Yöresel ürünlerimizin coğrafi işaret tesciliyle bir taraftan atalarımızdan bize miras kalan bu değerlerimizi, gelenekselliği ve kaliteyi muhafaza ederek gelecek nesillerimize aktarıyor, diğer taraftan da bu ürünlerimizin sahip olduğu katma değeri yükseltiyor, üreticilerimize daha fazla gelir kazandırıyor, kırsal ve bölgesel kalkınmaya önemli bir destek sağlıyoruz.

Tarsus'a marka değer yaratacağına inandığımız ulusal zeytin ve zeytinyağı konseyinin tavsiye listesinde yer alan doğu Akdeniz’e özgü ve orjini Tarsus olan Tarsus Sarıulak Zeytininin coğrafi işaret tescili ile bir bakıma Tarsus Sarıulak Zeytini ağaçlarımızı da koruma altına almış olduk.

Yöresel ürünlerin markalaşması ve ticari değer kazanması yolunda önemli bir adımda Ticaret Bakanlığımızdan geldi.

Başkan Murat Kaya, "Yöresel ürünlerimizin hakkını ve hukukunu koruyacak,  ticaretini artıracak önlemler ile üreticiyi, ticaret erbabını ve tüketiciyi daha fazla teşvik edecek ilk mekanizmayı  Ticaret Bakanlığımız hayata geçirdi. Coğrafi işaretli ürünlerin perakende sektörünün raflarında hak ettiği yeri alması için yöresel ürünlere yüzde 1 oranında raf ayrılmasını sağladı.Bugün ülkemizin dört bir yanına ait 23 coğrafi işaretli ürünün tescil belgesi, sahiplerine takdim edilmiş oldu."

Bu haber toplam 633 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2