:

:

:

Tarsus Sarıulak Zeytini Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Almaya Hak Kazandı

Kaymakam Yüksel Ünal, “Bundan Sonra Sarıulak Zeytinimizin Tanıtımı ve Pazarlanması Şeklinde Olmalıdır”
Tarih: 23 Nisan 2018 Pazartesi 09:34
Güncelleme: 23 Nisan 2018 Pazartesi 09:44
Tarsus Sarıulak Zeytini Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Almaya Hak Kazandı
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan, “Önümüzdeki Hedefimiz Avrupa Tescilini de Almak”

Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, “Sarıulak Zeytini Tarsus’un Ürünü Olarak Tescillendi”

Tarsus Ticaret Borsası’nın yaklaşık 2 yıl süren uğraşı neticesinde “Tarsus Sarıulak Zeytini” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Coğrafi İşaretle” tescillendi.

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nin alınması ile Sarıulak zeytinin Tarsus’un ürünü olduğunun tescillendiğini, bunun öneminin önümüzdeki süreçte daha iyi anlaşılacağının altını çizdi.

Sarıulak Zeytinin Coğrafi işaret ile tescillenmesinin ardından Ticaret Borsasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan, Borsa Başkanı Murat Kaya, “2016 yılında  başlayan Tarsus Sarıulak Zeytini Coğrafi İşaretinin alınması yolunda ilk olarak Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün zeytin konusunda olan hassasiyeti Tarsus'ta bulunan kurumlarla paylaşılmış, Tarsus Kaymakamlığının başkanlığında yapılan ilk toplantıda Tarsus Zeytin Platformu kurularak, Tarsus Ticaret Borsası platformun sekretaryasını yürütmekle görevlendirilmiştir. 

Tarsus Zeytin Platformu çatısı altında Tarsus Sarıulak Zeytini hakkında çalışmaları tamamlayan Borsa 16/04/2017 tarihinde TPE 'ye coğrafi işaret başvurusunu yapmıştır.

Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir.

Coğrafi işaretler ürün kalitesini garanti etmek, ürünün tanınmışlığını ve katma değeri arttırmaları bunun yanında o yöreye ekonomik katkı sağlamaları açısından büyük önem taşımaktadır.

Potansiyel ürünlerimizin süratle “coğrafi işaret" almasını sağlayacak mekanizmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca, katma değeri yüksek olan coğrafi işaretli ürünlerimizin de AB nezdinde tescilinin yapılmasını sağlamalıyız.

Bu noktada Coğrafi İşaretini aldığımız Tarsus Sarıulak Zeytininin Zeytin Yağına AB coğrafi işareti alınması için desteklerinizi bekliyoruz."dedi.

Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal ise “ilçeye tayin olduktan ve Sarıulak zeytini ile ilgili bir toplantıda böyle bir zeytin türünün Tarsus’a özgü bir ürün olduğunu öğrendim. Ticaret Borsamız, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Zeytin ve Zeytinyağı üreticilerimizin taşın altına ellerini koyması neticesinde “Sarıulak Zeytininin” Coğrafi İşaret ile Tescillenmesi ile ortaya bir marka ve değer çıkarılmış oldu. Bundan sonraki adımlarımız yöremize özgü naturel şekilde yetişen Sarıulak zeytinimizin tanıtımı ve pazarlamasını yapmak şeklinde olmalıdır”dedi.

Son olarak söz alan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan ise; “Sarıulak zeytini bölgemiz için oldukça önemli bir ürün. Coğrafi işaret tescilinin alınmasının ardından bundan sonraki adımımız, Avrupa’daki coğrafi işaretini de almak. Bunun için ciddi bir araştırmaya ve alt yapıya ihtiyacımız var. Sarıulak Zeytinimizin asit düzeyi hayli düşük, bir profesörümüzün deyimiyle bir zeytinin Poliferon miktarı 600 ve yukarı ise siz buna zeytinyağı demeyin istisnasız kanser ilacı diyebilirsiniz, diyor. Bunu söyleyen Profesör Mücahit Taha Özkaya. Bizim bölgeye has zeytinimizde yaptırdığımız analiz ve tahlillerde Poliferon miktarı açısından hayli iyi noktalardayız”dedi.

 

Bu haber toplam 553 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1