:

:

:

‘Kenti Mis’ Etkinliğine Başkan Seçer’de Katıldı

“Bu Bir Bilinç Meselesi”
Tarih: 11 Şubat 2020 Salı 11:06
‘Kenti Mis’ Etkinliğine Başkan Seçer’de Katıldı
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, temiz bir kent ve temiz bir deniz için farkındalık oluşturmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan ve bu hafta boyunca devam edecek olan “Kenti Mis” etkinliğinin açılışını çocuklarla birlikte yaptı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Temizlik Etkinliği Haftası” kapsamında, farklı okullardan gelen öğrenciler ile birlikte kolları sıvayan, mavi yeleğini giyip, çöp toplama maşasını eline alarak, Atatürk Caddesi boyunca yapılan temizlik etkinliğine katılan Başkan Seçer, “Bugün çocuklarımızla beraber bir farkındalık yaratmak için buradayız. Kentimizin temiz olmasını istiyoruz. Kentimizin mis gibi olmasını istiyoruz. Eğer kenti mis gibi yapmak istiyorsak da çevremizi temiz tutmamız lazım. Ama bunun bugüne mahsus kalmasını arzu etmiyoruz. Her günümüz bu bilinçle olmalı” dedi.

Çocuklar temiz bir kent için kolları sıvadı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı öncülüğünde ve farklı alanlarda çalışmalar yürüten daire başkanlıklarının desteğiyle geniş kapsamlı bir temizlik etkinliği olan“Kenti Mis”i başlattı. Etkinliğin ilki Başkan Vahap Seçer ile birlikte, yaklaşık 100 öğrencinin katılımıyla Akdeniz İlçesi Atatürk Caddesi’ndeki çöplerin toplanması ile başladı.

“Türkiye’nin En Temiz Kenti Olmak Elimizde” sloganıyla yola çıkan etkinliğin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Bando Ekibi’nin müzikleri eşliğinde, mavi ve yeşil yelekleri, çöp toplama maşaları ile cadde boyunca çocuklar çöp topladı.

 

Ellerinde ‘Temiz İnsan, Temiz Çevre’‘Geleceğimiz İçin Sıfır Atık’‘Doğa İnsan Olmasa Da Yaşar, Ama İnsan Doğa Olmadan Yaşayamaz’‘Dünyanın Sağlığı Bizim Sağlığımız’ pankartları taşıyan çocuklar, etkinliğin önemine dikkat çekti.

10-14 Şubat’ta kent merkezinde ve ilçelerde gerçekleştirecek olan etkinliklerle temiz bir kent, temiz bir deniz için farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Bandosu ile Çevre Koruma ve Kontrol, İtfaiye, Park ve Bahçeler Dairelerinden ekipler de etkinlikte yer aldı. Etkinlik haftası boyunca birbirinden farklı pek çok aktivite ile farkındalık ve temizlik çalışmaları yapılacak.

Başkan Seçer: Kentimizin temiz olmasını istiyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, etkinlik sayesinde farkındalık yaratmak istediklerine dikkat çekerek, “Eğer kenti mis gibi yapmak istiyorsak çevremizi temiz tutmamız lazım. Elbette ki çevre temizliğinden sorumlu yerel yönetimler, belediyeler. Ancak yurttaşların da bu bilinçte olması gerekiyor. Özellikle çevreyi temiz tutmak için özen göstermek gerekiyor. Şimdi çocuklarımızla beraber temsili olarak sokaklarda temizlik yapacağız ama bunun bugüne mahsus kalmasını arzu etmiyoruz. Her günümüz bu bilinçle olmalı. Bu farkındalıkla günümüzü geçirmeliyiz ve çevremizi temiz tutmak için elimizden gelen hassasiyeti göstermemiz lazım” dedi.

“Daha düzenli, itinalı olmalıyız. Çevremizi temiz tutmalıyız”

Bir Belediye Başkanı olarak temizlik konusunda şikayetleri de olduğuna değinen Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“İnsanlar kullandıkları malzemelerin artıklarını sokaklara atıyorlar. Su içiyorlar, pet şişeyi sokağa fırlatıyorlar. Biliyorsunuz plastik, geri dönüşümü son derece sıkıntılı bir malzeme. Naylon poşetleri sokaklara bırakıyorlar. Özellikle insanların güzel vakit geçirmek için gittikleri parklarda ortamlar çok kötü oluyor. Kabuklu çerezleri yedikten sonra kabuklarını yere atıyorlar. Ben şuna benzetiyorum; hani çocuklarımız bir taraftan evi kirletir, anneleri arkalarını temizler. Biz de Belediye olarak vatandaşlarımızın arkalarını temizlemeye çalışıyoruz. Bunun böyle olmaması lazım. Daha düzenli, itinalı olmalıyız. Çevremizi temiz tutmalıyız. Kullandığımız malzemelerin ya da tükettiğimiz gıdaların artıklarını çöp kutularına bırakmalıyız. Bunlara özen göstermeliyiz. Hepimiz için temiz bir dünya gerekli.”

“Bu bir bilinç meselesi”

İdarecilere ve yurttaşlara da görev düştüğünü vurgulayan Başkan Seçer, “Hepimizin işin bir ucundan tutması gerekiyor. Vatandaşlarımızın duyarlı olması lazım. Kenti kirletenleri, sokakları kirletenleri uyarmaları gerekiyor. Bunun bilincine varmamız gerekiyor. Bu bir bilinç meselesi. Bu işler tabi ki cezai yaptırımlarla olmuyor. Caddeleri, özellikle yurttaşlarımızın çocuklarıyla beraber huzurlu vakit geçirmek için gittikleri parkları temiz tutmamız gerekiyor. Hepimiz bu bilinçte, bu sorumlulukta olursak mis gibi bir kentimiz olur. Kenti mis yapmak için de çaba sarf etmeliyiz. İnşallah bu güzel etkinlik vatandaşlarımızda bir duyarlılık yaratır. Bundan sonra daha duyarlı oluruz, daha dikkatli oluruz” dedi.

“Düzenli katı atık depolama tesisi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor”

Başkan Seçer, ara sokakların ilçe belediyelerinin yetkisi dahilinde olduğunu, çöpü onların topladıklarını ifade ederek, “Düzenli katı atık depolama tesisimiz var ama eksiğimiz var. Mersin merkezde var. Diğer bölgelerde terfi istasyonlarımız var. Orada biriken çöpleri buraya taşıyoruz. Mersin’in batısında sorunumuz var. Anamur, Bozyazı ve Aydıncık bölgesinde sorunumuz var. Orada hala vahşi depolama yapıyoruz. Orada bir düzenli katı atık depolama tesisi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki tesisimiz son derece modern bir tesis. Çöpten elektrik üretimi de gerçekleşiyor. Umarım önümüzdeki günlerde yapacağımız yatırımlarla Mersin’de katı atık konusunda sorunumuz kalmayacak” ifadelerine yer verdi.

Denizde de belli koordinatlarda sorumlulukları bulunduğunu dile getiren Seçer, “İlgili bakanlığa başvurduk. Mersin’in tüm sahil kesiminde sorumluluğu biz almak istiyoruz. Şu ana kadar bir yanıt alamadık. Kendi sorumluluk alanımızda çok sıkı denetim yapıyoruz. Denizi kirletmenin büyük cezaları var. Bu cezaları uyguluyoruz ancak belli bölgede sorumluluk aldığımız için diğer bölgelerde zafiyetler gözlemliyoruz. Onun için bakanlıktan tüm bölgenin denetim yetkisini istiyoruz. Hatay, Adana, Mersin ve Antalya belediyeleri olarak yani hem Doğu Akdeniz’i, hem Batı Akdeniz’i kapsayacak şekilde 4 büyük ilin belediyesi ODTÜ ile protokol imzaladık. Akademik izlenimler çerçevesinde, onların yönlendirmesiyle, bizlerin katkısıyla tüm bu bölgede denizimizi temiz tutmak için gerekli önlemleri almak, yatırımlar yapmak için işbirliği yapacağız”diye konuştu.

Balık adamlar Marina’da deniz temizliği gerçekleştirdi

Öte yandan, “Kenti Mis” temasıyla başlatılan etkinlikler kapsamında Marina 1. rıhtım köşesinde deniz dibindeki çöpler balık adamlar tarafından temizlendi.

Temiz bir kent ve temiz bir deniz için yapılan farkındalık çalışmaları kapsamında İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Jandarma’da görev yapan balık adamlar, Mersin Marina 1. rıhtım köşesinde deniz dibinde biriken çöpleri temizlemek amacıyla denize dalış yaptı. Ekibin çıkardıkları çöpler etkinlik haftası boyunca Marina’da sergilenecek.

Bu haber toplam 522 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2