:

:

:

İMO Tarsus Temsilciliğinden Açıklama

İMO Tarsus Temsilcisi Büyükaslan, “Deprem Öldürmez, Mühendislik Hizmeti Almamış Denetimsiz Yapılan Öldürür”
Tarih: 3 Mart 2020 Salı 11:12
İMO Tarsus Temsilciliğinden Açıklama
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

İnşaat Mühendisleri Odası Tarsus Temsilcisi Namık Kemal Büyükaslan,ülkemizin  neredeyse  tamamı  deprem bölgesi içinde olup faylar sürekli hareket  halinde  ve sıkça gerek küçük ,gerek orta ve büyük şiddette depremler yaşandığını hatırlattı.

Temsilci Büyükaslan, İnşaat Mühendisleri  Odası Tarsus Temsilciliği  ‘’1-7 Mart Deprem Haftası" nedeniyle, "Tüm vatandaşlar bu haftayı depreme karşı hazırlıkla değerlendirmeli." çağrısı yaptığına vurgu yaptı.

Büyükaslan, “Ülkemizin  neredeyse  tamamı  deprem bölgesi içinde olup faylar sürekli hareket  halinde  ve sıkça gerek küçük ,gerek orta ve büyük şiddette depremler yaşamaktayız. Bunun en son acı örneğini Elazığ’da yaşadık. Böyle acı kayıpların bir daha yaşanmaması için kamu kurumlarının aldığı önlemlerin yanı sıra vatandaşların alacağı tedbirlerde büyük önem taşımaktadır.

Yeni yapılacak binalar mutlaka deprem yönetmeliğine uygun olmalı  ve kanunlarda  öngörülen denetimler eksiksiz olarak yapılmalıdır. Eğer yapımız böyle ise fazla endişeye  gerek  yoktur. Asıl sorun ülkemizde 2000 yılından önce yapılan mühendislik hizmeti  almamış ,denetimsiz  yapılan ruhsatsız  yapılardır. Bu tür yapılar maalesef ülkemizde çoğunluktadır.

Bunun için deprem anında ve sonrasında doğru davranış şekilleri önemlidir. Bu  amaçla  hizmet veren, AFAD'ın internet sayfalarından ve sosyal medya hesaplarından kendilerine ve sevdiklerine yardım edecek önemli bilgilere ulaşılabilecektir. Bu kapsamda, "1-7 Mart Deprem Haftası ‘’dolayısıyla tüm vatandaşların, bu haftayı depreme karşı hazırlıkla değerlendirmeli.

Neler yapabileceğimizi de  kısaca  şöylece sıralayabiliriz.

Ailemizi, özellikle çocuklarımızı okulda ve evde deprem  konusunda ,deprem esnasında  ve sonrasında nasıl davranacağımız konusunda eğitmeliyiz. Deprem esnasında  mutlaka soğukkanlı olmamız gerektiğinin bilincinde olmalıyız.

 "Evimizin sağlamlığından emin olmalıyız. Depreme karşı alınacak hayati önlemlerin başında, oturulan evlerdeki sağlamlığın tespiti gelmektedir.

Evlerimizin  yer aldığı binanın yapı ruhsatının ve Yapı Kullanma İzin Belgesi'nin (iskan ruhsatı) bulunduğu  teyit edilmelidir.

Binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarına etki edebilecek bir değişiklik yapılıp yapılmadığı soruşturulmalı eğer böyle bir durum varsa mutlaka ilgili idareye  bildirilmelidir .

Evlerimizin bulunduğu binanın depreme dirençli  olup olmadığından emin değilsek, yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalıyız. Testler sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce binalarıımızı depreme karşı  güçlendirilmeliyiz. Buda mümkün olmuyorsa  binamızın kentsel dönüşüm kapsamına alınması için ilgili idarelere başvurmalıyız.

 NETİCE OLARAK…HER ZAMAN  SÖYLEDİĞİMİZ GİBİ….

DEPREM ÖLDÜRMEZ….MÜHENDİSLİK  HİZMETİ  ALMAMIŞ DENETİMSİZ  YAPILAR ÖLDÜRÜRÜR”

Bu haber toplam 1972 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 1