:

:

:

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş, Gazetemize Açıklamalarda Bulundu

“Kireçlenme Hastalığında Erken Tedavi Önemli”
Tarih: 13 Ocak 2017 Cuma 10:49
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş,  Gazetemize Açıklamalarda Bulundu
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Özel Tarsus Aktif Yaşam Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş, kireçlenmenin tedavisi, erken evrede çok daha yüz güldürücü olduğunu belirtti.

Mesleğinin 16. yılında son derece başarılı çalışmalarda imzası bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş,  Tarsus’ta hastalarına şifa vermeye devam ediyor.

Özel Tarsus Aktif Yaşam Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş,  Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Nöralterapi, Kupa(hacamat) terapisi, Proloterapi, Uygulamalı Kinezyoloji, Hirudoterapi(Sülük) Kinezyoloji Bantlama, Enerji Temelli Tedaviler, Osteopati, Lenfödem Rehabilitasyonu, Tıbbi Hipnoz-Regreesyon-EFT, Nefes ve Cinsel Terapi, Evlilik Danışmanlığı ve Çift Terapisi ile Dermoestetik (Yüz dolgu/botoks/örümcek ağı) gibi konu başlıklarının ilgi alanları olduğunu ifade etti.

Gazetemize verdiği özel röportajda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş, Tarsus’ta sıkca görülen kireçlenme hastalığı ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş:

Kireçlenme nedir? Vücuttaki oynak eklemlerin dejenere olması yani eskimesidir. 

Yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır? 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık görülen eklem hastalığıdır. 40 yaşından önce nadir görülür. Kadınlarda kireçlenme oranı daha yüksektir.

En sık vücudun neresinde görülür? En sık etkilediği eklemler: dizler, omurga(bel ve boyun),  omuz, eller, kalça

Kireçlenme belirtileri nelerdir? Kireçlenmenin en önemli belirtisi ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Ağrının kendine has bir özelliği vardır ve daha çok eklem kullanıldığında ortaya çıkar. Örneğin diz kireçlenmesi olan bir kişi, uzun bir yürüyüşten  sonra şiddetli bir ağrı duyar. Diz kireçlenmelerde ağrıyı arttıran nedenlerin arasında merdiven inmek, yokuş aşağı inmek bulunmaktadır.

Kireçlenmenin Nedenleri Nelerdir?Kireçlenmenin birçok sebebi vardır. Bunlar;

Yaşa bağlı gelişen eskime (dejenerasyon)., Obesite, Eşlik eden hastalıklar (diabet, guatr gibi), Beslenme hataları, Kötü ve hatalı kullanım

Kireçlenen Eklemde Nasıl Bir Değişiklik Oluşur? Kireçlenen eklemde kıkırdaklarda başlayan yıpranma  ve parçalanma, eklemin mekaniğini bozar. Giderek eklemin kullanılamamasına neden olur. Hastalar eklemlerinde çıtırtı, kıtırtı diye adlandırdıkları sesleri duyarlar. Eklemin şeklinin bozulduğunu dışarıdan baktıklarında görebilirler. Örneğin diz kireçlenmesinin erken ve orta dönemlerinde dizin iç kısmında yağ dokusu birikimi görülürken, ileri evrelerde O bacak görünümü ortaya çıkar.  Özellikle sabahları uyandıklarında , hareket kısıtlılığı ve tutukluluk hissederler. Nemli havalardan etkilenirler ve yağmur yağacağını önceden hissedebilirler:)

Diz Kireçlenmesi Nedir?

Diz kireçlenmesi, genellikle orta yaş ve kadınlarda daha sık görülen diz ekleminin bir hastalığıdır. Diz ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığı başlangıç belirtileridir. Hastalık ilerledikçe dizde şekil bozukluluğu gelişir. Dizin yük taşıyan bir eklem olması nedeniyle, obesite, hastalığın ve  belirtilerinin daha şiddetli olmasına neden olur.

Hastalık ilerledikçe hastaların diz bükerek oturmaları, çömelmeleri, bağdaş kurmaları, diz üzerine gelerek oturmaları, merdiven inip çıkmaları zorlaşır.

Boyun Kireçlenmesi Nedir? Bel Kireçlenmesi nedir?Yani Omurga Kireçlenmeleri Ne anlama Gelir?

Boyun kireçlenmesi, omurga eklemlerinin aşınarak, yapılarının bozulmasıdır.

Boyun kireçlenmesi genellikle boyun ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile ilk belirtilerini gösterir. Kişi özellikle ayağa kalktığı sırada, boynu uzun süre öne eğerek iş yapma sonrası boyun ağrısı ve boyun tutukluluğu yaşar. Uzun saatler araba kullanma,  yatarak TV izleme gibi uzun süre hareketsiz kalan kişilerde daha sık görülme riski vardır.

Boyun kireçlenmesi rahatsızlığı olan kişilerin boyun hareketleri, bel kireçlenmesi olan kişilerin de bel hareketleri kısıtlanır. Hasta, özellikle yastığa başını koyduktan sonra kireçlenme olan bölgeye doğru yatmakta zorlanır. Kireçlenme çok ilerlerse, boyun omurgası kireçlenmelerinde kolda uyuşma, bel omurgası kireçlenmelerinde bacakta uyuşma meydana gelebilir.

Sürekli boyun öne doğru eğerek çalışmak ( Şimdilerde daha sık olarak boynu öne doğru eğerek uzun süreler cep telefonu ile ilgilenmek ve uğraşmak) yanlış yastık kullanmak, yatarak boynu kanepe kenarına dayayıp TV izlemek boyun kireçlenmesini hızlandırır.

Uzun süre öne eğilerek iş yapmak, sürekli ağır yük kaldırmak, yükü yanlış taşımak da bel kireçlenmesini hızlandırır.

Kireçlenme Nasıl Tedavi Edilir?

Kireçlenmenin tedavisi, erken evrede çok daha yüz güldürücüdür. Erken dönemde eğer kişi fazla kiloluysa öncelikle bunlardan kurtulması önemlidir. Fizik tedavi hastalığın tüm sürecinde, tüm dünyada kullanılan etkin tedavi ajanıdır.  Eklem hareket açıklığını koruyucu egzersizler ve kas güçlendirme tedavinin önemli bir ayağını oluşturur.

Yine özellikle erken ve orta dönemde eklem içine (özellikle diz ve omuz eklemleri) PRP kısa adıyla bilinen enjeksiyon tedavisi, etkin ve süreci yavaşlatıp durdurma niteliği taşır. Kişinin kendi kanı alınıp işlemden geçirilerek, kan pulcuğundan zengin kısmı ayrıştırılır ve kireçli ekleme enjekte edilir. PRP(kan pulcuğundan zengin plazma) nın felsefesi, bedenin kendinde bulunan doğal iyileştirme yeteneği ile, teknolojiyi birleştirmektir.” 

Bu haber toplam 2114 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2