:

:

:

Çamlıyayla’da “Geri Dönüşüm Projesi”

Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, “Geri Dönüşüm Projesi”ni hayata geçirmek için bir firma ile anlaşma imzaladı.
Tarih: 3 Mayıs 2010 Pazartesi 23:50
Çamlıyayla’da “Geri Dönüşüm Projesi”
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Tepebağlı, konu ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Çamlıyayla ilçesi; Mersin iline bağlı , il merkezine  91  km, en yakın ilçe olan Tarsus ilçesine 63 km mesafede, Toros Dağları eteklerinde 1.100 metre rakımda, Çukurova’nın en büyük, Türkiye’nin sayılı yaylaları arasında ilk sıralarda bulunan, yayla özelliğinde şirin bir ilçedir.

İlçemiz yayla özelliğinde olup, bu özelliğini; ilçenin her köşesinde; havası ile, suyu ile, konut yapısı ile ve özellikle imarı ile göstermektedir.

Şöyle ki, ilçemiz imar planında ortalama arsa bölünme payları 1.000 m2 , bina yükseklikleri azami 2 kat üzerinden planlanmış ve bu planlamaya mutlak surette riayet edilmesi sağlanmaktadır.

Burada amaç; ilçemizin yayla özelliğinin bozulmadan rüzgarın eşit şartlarda dağılımı, yeşilin korunması ve yeşil alanların çoğaltılması, yaylacı vatandaşlarımızın bu güzellikleri doyasıya yaşamasını sağlamaktır.

            Çamlıyayla’nın bölgemizin belki de Türkiye’nin en güzel yaylası olduğunu hepimiz biliyoruz.

Havası, yeşili, doğası, suyu, insanları, kültürü ile bir başka güzeldir Çamlıyayla. Bu güzellikleri devam ettirebilmek için Çamlıyayla Belediyesi olarak “GERİ KAZANIM PROJESİ” başlatıyoruz.

 Çamlıyayla’da daha çağdaş şartlarda yaşanan bir hayatı kurabilmek, ilçemizin temiz bir çevreye sahip olabilmesi gayreti içerisindeyiz.

            Çeşitli şehirlerde geri kazanım projeleri yapılıyor ve başarı ile uygulanıyor.

Ama ilk defa bir yayla belediyesinde üstelikte nüfusu 2861 gibi bir belediyede bu tür bir çalışma yapılıyor. Çamlıyayla Belediyesi olarak da böyle bir faaliyette bulunmaktan gurur duyuyoruz. Öncelikle yeşili ve doğayı seviyoruz.  Çevreye duyarlı olduğumuzu her fırsatta gösteriyoruz.

            Bilindiği üzere sağlıklı yaşamın ön koşulu; doğal kaynakların yaşanabilir ve sürdürülebilir şekilde korunması için doğal ve ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde atıkların geri kazanılması ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesidir.

            Bu doğrultuda tüketim sonucu oluşan plastik, cam, metal, kâğıt ve karton gibi ambalaj atıklarının, oluştukları yerlerde diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi ve sağlıklı bir geri kazanım sisteminin oluşturulması için, modern belediyecilik anlayışıyla başlatacağımız “GERİ KAZANIM PROJESİ” ile çağdaş bir Çamlıyayla yolunda çalışmalarımız devam etmektedir.

            Bu “GERİ KAZANIM PROJESİ” için Taşkın Ticaret ile bir protokol imzalanmıştır.

Firma, tüketim sonucu oluşan ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanmasını sağlamak amacıyla, ambalaj atıkları yönetim planımızı hazırlayacaktır. Plan esaslarına göre ambalaj atıklarımızı toplayacaktır.

Firma bu kapsamda:

1. Ambalaj atıklarının (plastikler, kağıtlar, metaller, camlar, kartonlar vb.) kaynağında ayrı toplanabilmesi için öncelikle kale mahallesine geri kazanım konteynerleri yerleştirilecektir.

Vatandaşlar evlerinde çöpten ayrı olarak biriktirdikleri ambalaj atıklarını bu konteynerlere atmasını sağlayacaktır.

2.  Kaynakta ayrı toplama ve geri kazanım çalışmalarının verimli yapılabilmesi için vatandaşların bilgilendirilmesi oldukça önem taşımaktadır. Bu Geri Kazanım Projesi kapsamında 1 bay ve 1 bayandan oluşturulan tanıtım ekipleri yaz ayı boyunca kapı kapı dolaşarak konut sakinlerine birebir uygulama hakkında bilgi verecektir.

3. Okullarda, kamu kurum ve kuruluşlarında ve toplu yerleşim olan sitelerde toplantılar planlanıp kaynağında ayrı biriktirme ve geri kazanım çalışmalarına yönelik eğitim çalışması gerçekleştirilecektir. 

4. “Her atık Çöp değildir” ve “Zaman Tasarruf Zamanıdır” sloganlarıyla, ilk etapta merkezdeki 1500 konut hedef alınarak, düzenli yerleşim birimlerimizde uygulamayı düşündüğümüz bu projenin, zaman içinde tüm Çamlıyayla geneline yaygınlaştırılmasını hedeflemekteyiz. 

            5. Ayrıca; okullarımızda, kamu kurum ve kuruluşlarımızda, hastanemizde, otellerde, sağlık ocağımızda, ve çarşı içindeki dükkanlar gibi ilçemizde ambalaj atığının yoğun oluştuğu yerlerde, ilgili yönetimler ile koordinasyon sağlanarak, geri kazanılabilir atıkların kaynağında diğer atıklardan ayrı olarak toplanmasına yönelik çalışmalar yapacağız.

            Zaman tasarruf zamanıdır. Zaman, teknolojinin ve bilgi birikiminin yardımıyla çöplerimizden bile faydalanma zamanıdır. Bu anlayışla devreye koyduğumuz GERİ KAZANIM PROJESİ ile çöplerimiz artık değerlendirilecek ve ekonomimize geri kazandırılacaktır.

            Başlatılacak GERİ KAZANIM PROJESİ ile hedefimiz; Çevrenin ve Doğal kaynakların korunması, Depolanacak atık miktarının azaltılması, Görüntü ve hava kirliliğinin önüne geçilmesi, İstihdam sağlanması, Hammadde israfının önlenerek Ambalaj atıklarının geri kazanılmasıdır.

            Başlatılacak GERİ KAZANIM PROJESİ’nin faydaları; Doğal kaynaklarımız korunur, Enerji tasarrufu sağlanır, israf önlenir,

Ülke ekonomisine katkı sağlanır, Çöp sahasına giden atık miktarı azalır, Geleceğe yatırım yapılmış olur ve Yasal yükümlülüğümüz yerine getirilmiş olur.

Bu projemizle Çamlıyayla, yepyeni bir temizlik anlayışına kavuşarak, çevre adına teknolojiyi daha fazla kullanma aşamasına gelecektir.

Çamlıyayla Belediye Başkanı olarak, atmış olduğumuz bu önemli adımın mutluluğunu taşıyor ve doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde daha sağlıklı, daha mutlu ve daha temiz bir çevre için ÇAMLIYAYLA BELEDİYESİ GERİ KAZANIM PROJE’mize  azami derecede yardımcı olacağınızı umuyorum.”dedi.


Bu haber toplam 11599 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2