:

:

:

Bir Tarsus Sevdalısı Sn.İbrahim Akçayoğlu

Avrupanın üretime dönük en büyük İş Geliştirme Merkezi olan Tarsus İSGEM'in en büyük destekçisi Sn.İbrahim Akcayoglu gectigimiz hafta vefat etti.
Tarih: 9 Şubat 2018 Cuma 10:01
Güncelleme: 9 Şubat 2018 Cuma 12:57
Bir Tarsus Sevdalısı Sn.İbrahim Akçayoğlu
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

2002 yılı, ülkemizi kasıp kavuran kriz nedeniyle fabrikaların peş peşe kapandığı 2 milyon civarında çalışanımızın işini kaybettiği zor bir yıldı.

Bu zor yılın zor geçen günlerinden birinde ayağında rahat giyimli bol bir şalvar, üzerinde beyaz gömlek, tarlada çalışırken güneşten korunmak üzere kafasına sarı renkli geniş kenarlı fötr şapka giymiş ve tarlada işini yarım bırakıp gelmiş bir ziraatçı olduğu her halinden belli olan bir bey Kaymakam Necmi Kurt Bey’in kapısını çalar. “Kaymakam Bey, ben Dünya Bankası Ankara Şubesinden İbrahim Akçayoğlu, Tarsusluyum, iznimi bahçemle meşgul olarak geçirmekteyim. Dünya Bankası, krizlerde işini kaybedenleri iş sahibi yapmak üzere Türkiye’ye 25 milyon dolarlık bir fon ayırdı. Bunun yarıya yakın kısmı yurtdışı tetkik gezilerinde harcandı bile. Siz bundan niye faydalanmıyorsunuz?” der.
Türkiye’de Siyasal Bilgiler bitiren Sn.İbrahim Akçayoğlu bir üniversite ile yetinmeyerek İngiltere’de de Cambridge Üniversitesi’nde ekonomi tahsili yapar, finans ve işletme mastırı alır, Birleşmiş Milletlerde, IMF’de ve Dünya Bankası’nda görev alır. Kemal Derviş ile birlikte çalışır.
İstihdam yaratmak üzere vilayetlere 400 bin $ hibe desteği düşünülürken ilçelere destek düşünülmemiştir. Fakat Tarsuslu İbrahim Akçayoğlu, en az 50 ilden büyük bir ilçe olduğumuzu öne sürerek Tarsus’a da 380 bin $’lık hibe ayrılmasını sağlar. Hibe KOSGEB kontrolünde Ticaret ve Sanayi Odalarına verilecektir. Mersin KOSGEB Müdürü Ali Çelik Tarsus TSO yönetimine gidip gelmeye başlar, fakat onların İŞGEM kurmak konusunda Mersin TSO gibi hevesli olmadıklarını görür. Konuyu yakından takip ederek, ona TASİAD ikinci başkanı olarak açık çek verdim. Tarsus TSO, Mersin gibi bu işe girmez ise, bizim TASİAD olarak bu işe hazır olduğumuzu bildirdim. Görev TASİAD’a verilir. Tarsus Sevdalısı TASİAD üyeleri Merhum Faruk Yalnız ve Merhum Bekir Ovacıllı gibi isimler benimle birlikte TASİAD’ta başı çektiler. Sn.Ali Kıraç, Tahsin Ateş, Orhan Koç, Emin Alıcı, Mustafa Kırış, Fikri Bucak, Yunus Şemsi, Necdet Bakır gibi arkadaşlar 24 saat içinde notere giderek, İŞGEM’de işleri yönetecek sorumlu kuruluş TEGAŞ’ın kuruluş sözleşmesini ortak olarak imzaladılar. Ortakların hemen hepsi koydukları sermaye paylarını bir daha geri alamayacaklarını ve Tarsus’a bir eser kazandırmakta olduklarının bilinci ile imza attılar.
Sn.Necmi Kurt Kaymakamımız Ticaret Borsası Başkanı Sn.Bekir Kaya’dan uygun yer bulmasını rica eder. İş Geliştirme Merkezi İŞGEM’in kurulması için en uygun yer olarak yıllardır kapalı bulunan Karam Yağları fabrikası bulunur. Koca fabrika 10 bin TL gibi sembolik bir bedelle TASİAD’a kiralanır. İŞGEM bu nedenle, Hacı Hasan Kara Mehmet İş Geliştirme Merkezi adını alır. Yıllarca kapalı fabrikanın girişi ve yolları diz boyu otlarla kaplı iken onlar temizlenmiş, avlu ve yollarına belediye tarafından parke döşenmiş ve işliklerin kapı, çatı ve pencereleri tamir görmüş, temiz su ve pis su boruları ile elektrik tesisatı çekilmiştir. En az üç sigortalı çalıştırmayı taahhüt eden girişimcilere düşük bir kira ile işlik (atölye) tahsisi yapılmıştır. Böylece her türlü bürokrasiden uzak ilk 20 atölye kurulmuş olur. (21/Mayıs /2003)
Talep beklenenden çok fazla olur. Yeni işlik yapılabilecek boş yerler vardır.Dünya Bankası, Sn.İbrahim Akçayoğlu’nun yardımı ile ikinci hibe desteğini de vermiş ve ikinci İŞGEM’i de birincinin yanına kurmuştuk. (2004)
Aralık 2004’te Tarsus’un Mersin çıkışında Zirai Donatım Kurumuna ait 21 dönüm üzerinde kurulan gübre depoları da KOSGEB tarafından İŞGEM’e tahsis edilerek, üçüncü İŞGEM’de böylece kurulmuş oldu. (2005)
2003’te Karam Yağları Fabrikasına kurulan Türkiye’nin ilk İş Geliştirme Merkezi olan Tarsus İŞGEM’in ikincisine başlarken Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan Tarsus’a gelerek İŞGEM’in resmi açılışını yaptı.(2004)
Böylece Tarsus Sevdalısı İbrahim Akçayoğlu’nun desteği ile kurulan 3 İŞGEM için Dünya Bankası’ndan toplamda bir milyon 80 bin $’ bir para gönderilmiş olup daha sonra Tarsus Belediyesinin destekleri ve Çukurova Kalkınma Ajansından alınan proje hibeleri ile İŞGEM’de kuruluştan 14 yıl zarfında yani 2017 yılında yaklaşık 40 bin m2 kapalı alana ulaşmış, 150’ye yakın atölyede çalışan sayısı 1500’lere yaklaşmış bulunmaktadır. Tarsus’ta işsizliğe bir nebze çözüm olan Tarsus İŞGEM, işsizler için umut kapısı haline gelmiştir. Birçok ilin ve ilçenin Vali ve kaymakamları, KOSGEB Müdürleri ile birlikte Tarsus İŞGEM’i ziyaret etmişler, inceleme yapmışlar, elemanlarını göndererek kurulacak yeni İŞGEM’ler için onlara Tarsus İŞGEM’de eğitim aldırmışlardır. Bugün Tarsus dışında kurulan 18 İŞGEM bir birlik oluşturmak üzere bir araya gelmiş ve bu birliğin başkanlığı Tarsus İŞGEM tarafından yürütülmeye başlanmıştır.
Yurtiçinde ses getirdiği gibi yurtdışında da özellikle Avrupa’dan çok duyulan üretime dönük Avrupa’nın en büyüğü olan Tarsus İŞGEM, Katar’ın televizyon kanalı Elcezire tarafından canlı çekim yapılarak 500 milyonluk İslam Dünyasına tanıtılmıştır.
Böylece merhum İbrahim Akçayoğlu desteği ile çalışan ve 3 yılda Dünya Bankasından alınan toplamda 1 milyon doları aşkın hibe destekleri ile kurulan ve gelişen Tarsus İŞGEM, TASİAD’ın KOSGEB’e işliklerde çalışan kişi başına kestiği 750,-TL’lik faturalarla 2004 yılında Tarsus’ta vergi rekortmeni olmuştur. İlk İŞGEM Projesinin hazırlanmasından itibaren eski bir KOSGEB’li olduğu için proje yazım tekniklerini iyi bilen Mak. Müh. Adem Gül, TASİAD tarafından İŞGEM Müdürlüğü görevine tayin edilmiş, 2003’ten beri bu görevi halen başarı ile sürdürmektedir.
Tarsus’a böylesi önemli bir eserin kazandırılmasında başta merhum İbrahim Akçayoğlu olmak üzere emeği geçen herkese bir Tarsuslu olarak candan teşekkür ederim.
Sen nur içinde yat sevgili dostum.
Çok özleyeceğiz seni.
Hasan ŞEMSİ

Bu haber toplam 2319 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2