:

:

:

Bir Başkentin Tarihi ve Anıtları Tarsus’ İsimli Kitabın Tanıtımı Yapıldı

TSO Başkanı H.Ruhi Koçak, “Kalıcı Bilimsel Bir Eser Kazandırdık”
Tarih: 26 Eylül 2017 Salı 10:10
Bir Başkentin Tarihi ve Anıtları Tarsus’ İsimli Kitabın Tanıtımı Yapıldı
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Tarsus tarihine bilimsel açıdan ışık tutacak olan ve hazırlanma süresi iki yılı bulan ‘Bir Başkentin Tarihi ve Anıtları Tarsus’ isimli kitap tamamlanarak tanıtımı yapıldı.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası desteği ile Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü işbirliği ile Yrd. Doç. Erkan Alkaç ve Yrd. Doç. Deniz Kaplan tarafından hazırlanan kitabın tanıtımı TSO toplantı salonunda gerçekleşti.

Kitabın tanıtım toplantısına TSO Başkanı H. Ruhi Koçak, Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Togo ve ‘Bir Başkentin Tarihi ve Anıtları Tarsus’ adlı kitabın araştırmacı ve yazarı Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Akademisyenlerinden Yrd. Doç. Deniz Kaplan katıldı.

-KALICI ESER KAZANDIRDIK-

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, bilimsel açıdan son derece önemli kitap ile Tarsus’a kalıcı bir kitap kazandırdıklarına vurgu yaptı.

Tarsus’a baş edilmiş tarihi potansiyelini ekonomiye dönüştürmek istediklerini ifade eden Başkan H. Ruhi Koçak, “Böylesi bir çalışmaya destek olmaktan dolayı büyük kıvanç duyuyoruz. Güzel bir eser ortaya çıktı” dedi.

-NET VERİLER VAR-

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Togo, kitapta net tarihi verilerin olduğuna dikkat çekerek, “Tarsus için bilimsel bir eser ortaya çıkardık. Kitaptan amacımız asla kar değil” diye konuştu.

-30 YIL ARADAN SONRA YENİ BİR BİLİMSEL ÇALIŞMA HAZIRLADIK-

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Akademisyenlerinden Yrd. Doç. Deniz Kaplan, Tarsus tarihi ile ilgili kitap yaklaşık 30 yıl önce Levent Zoroğlu tarafından yazıldığı ve geçen bu süre içerisinde bilimsel bir araştırma kitabın olmadığını söyledi.

Tarsus’lu Yrd. Doç. Erkan Alkaç ile birlikte uzun zamandır bilimsel tarihi bir çalışma yapmak istediklerini ve Ticaret ve Sanayi Odasının bu çalışma istediklerine destek olmamalarının kıymetli ve övünmeye değer olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Deniz Kaplan, kitabın üç ana bölümden oluştuğunu ifade ederek, “Bu kapsamda ilk olarak Tarsus’un konumu ve stratejik önemi ayrıntılı olarak okuyucuya sunulmuştur. Tarsus’un kuruluş söylencelerine değinilmiş ve Tarsus tarihi ve başlangıçta Osmanlı dönemine kadar detaylı olarak ele alınmıştır. Tarsus merkezli ortaya çıktığı düşünülen Mithraizm ve Tarsus sikkeleri bu kapsamda ele alınan diğer başlıkları oluşturmaktadır.

Çalışmanın ikinci bölümünde antik Tarsus’un anıtları incelemiştir. Bu bölüm içerisinde Gözlükule höyüğü, Donuktaş tapınağı, Özgürlük anıtı, Antik caddeler ve köprüler, Kleopatra kapısı,  Tarsus hamamları, Nekropolis alanları ve Tarsus hinterlandı ele alınmıştır. Çalışmanın bu kısmı Tarsus’ta gerçekleştirilen son dönem kazılarla elde ettiğimiz yeni bilgilerin sunulduğu bu bilgiler sayesinde ulaşılan özgün bilgilerin yer aldığı ana bölümü oluşturmaktadır.

Çalışmanın üçüncü ve son kısmında Tarsus’un geç dönem anıtları yer almaktadır. Bu bağlamda Tarsuslu Paulus, anlatılmış ve başta onun adına inşa edilen kiliseler olmak üzere ardından Kırkkaşık bedesteni, Kubat Paşa Medresesi, Ulu cami, Bilal-i Habeşi Mescidi, Eshab-ı Kehf, Gülek ve Namrun Kaleleri anlatılmıştır” şeklinde konuştu.

‘Bir Başkentin Tarihi ve Anıtları Tarsus’ isimli kitabın hazırlanmasında 10 kişilik ekibin kendilerine eşlik ettiklerini söyleyen Yrd. Doç. Deniz Kaplan, kitaptan bin adet basıldığını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 664 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2