:

:

:

Başkan Varal; “AKP Ülkeyi Yönetemez Durumu, Pandemiyle Birlikte Daha Net Görülmüştür”

Önümüzdeki dönem için bizleri endişeye sürükleyen diğer rakamlara baktığımızda ise İşsizlik oranımız: %13,4… 4,1 milyon resmi işsizimiz var
Tarih: 16 Eylül 2020 Çarşamba 11:09
Başkan Varal; “AKP Ülkeyi Yönetemez Durumu, Pandemiyle Birlikte Daha Net Görülmüştür”
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt
Cumhuriyat Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, ekonomik göstergelerin her geçen gün daha da kötüye gittiğini ve yaşam koşullarının zorlaştığını söyleyerek, “İşçi ve emekçinin, kadınların, gençlerin her gün kaybettiği, ezildiği düzen AKP düzenidir; rant, yoksulluk, yolsuzluk düzenidir” dedi.
Başkan Varal, iktidarın yıllardır uyguladığı borca dayalı ekonomik politikaların, artık çarkları döndüremez vaziyete getirdiğini söyleyerek, “AKP’nin ülkeyi yönetemez durumu, pandemiyle birlikte daha net görülmüştür” diye konuştu.
Açıklanan TÜİK 2019 Yılı Gelir Yaşam Koşulları Araştırması’na göre Türk halkının içinde bulunduğu vaziyetin ne kadar kötüye doğru gittiğine vurgu yapan Başkan Ozan Varal, özellikle önümüzdeki dönemden daha da endişe duyulur hale gelindiğine dikkati çekti.
“18 yıllık AKP yönetimi baskı, sömürü ve yağmada geçmiş tüm iktidarları ve darbe dönemlerine adeta rahmet okutuyor” ifadelerini kullanan CHP İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, “Henüz corona virüsü salgınının etkilerinin hane halkı gelirleri üzerindeki yansımalarını taşımayan bu sonuçlar, önümüzdeki dönem karşımıza çıkacak olan vahim tablonun da göstergesidir” dedi.
Birçok zenginliği barındırmasına rağmen iktidarın kötü yönetim ve ekonomik istikrarsızlık politikaları nedeniyle Akdeniz bölgesinde dahi yoksulluk oranında artış yaşandığına vurgu yapan Başkan Ozan Varal, “Bölgeler bakımından içerisinde yer aldığımız Akdeniz bölgesindeki yoksullukta dramatik artış görülüyor; yoksulluk oranı 11,8'den 13,3'e çıkmış.
Doğu Karadeniz'de yoksulluk yüzde 8.9'dan 11.4'e çıkmış.
Türkiye’de nüfus içinde borç veya taksit ödemesi olanların oranı son 10 yılda yüzde 59.4’ten yüzde 71.1’e yükseldi. TÜİK’e göre yoksul sayısı ise bir yılda 550 bin artmış.
2018 gelirlerini referans alan 2019 gelir yaşam koşulları anketinde yoksulluk tanımı için kullanılan sınır gelir 8,892TL'den 10,793TL'ye çıkmış, yoksul sayısı 11,091'den 11,641 kişiye, yoksulluk oranı da %13,9'dan %14,4' çıkmıştır” diye konuştu.
TÜİK rakamlarının dahi vahim bir tablo ortaya koyduğunu belirten Başkan Av. Ozan Varal, “TÜİK rakamlarıyla; işsiz sayısı 8,6 milyon, işgücü 35,1 milyon. Mayıs 2020'de %24,3 olan işsizlik oranı, Haziran 2020’de%24,5’e yükseldi. Önümüzdeki dönem için bizleri endişeye sürükleyen diğer rakamlara baktığımızda ise
İşsizlik oranımız: %13,4… 4,1 milyon resmi işsizimiz var… 4,5 milyon iş aramayıp çalışmaya hazır olan var. Geçtiğimiz yıla göre istihdam 2 milyon azalmış.
Elbette bunların en acı olanı ise Türk Lirası’nın yani cebimizdeki paranın sürekli değer kaybetmesi, alım gücünün azalması.
Türk Lirası yıl başından bu yana;
ABD Doları’na karşı: % 20,4 - Avroya karşı: % 31,9 - İngiliz Sterlini’ne karşı: % 37 - Pakistan Rupisi’ne karşı: % 17,2- Çin Yuanı’na karşı: % 21,8 - Rumen Leyi’sine karşı: % 23 değer kaybetti?6.7 milyon kişi ayda 719 liradan az parayla yaşıyor. Borcu olanların oranı %70’in üzerinde. En zengin yüzde 20 pastanın neredeyse yarısını alıyor, en yoksul yüzde 20’nin 7.4 katı!
En yoksul yüzde 20 pastadan sadece %6,2 pay alıyor. Resmi rakamlara göre 17,2 milyon kişi yoksul. Yoksulluk oranı %21,3’e çıktı” ifadelerini kullandı.
İktidarın, pandemi döneminde dahi yoksul ve ihtiyaç sahiplerine gelir yaratamadığına dikkati çeken Başkan Ozan Varal, “Pandemi döneminde bile yoksula gelir yaratamayan, orta sınıfı yok eden bir ekonomi politikasının acısını çekiyoruz. Milyonlar yoksullukta birleşiyor! Yoksulluğa mahkum değiliz, değiştireceğiz! Halkın iktidarında halkça üretip hakça bölüşeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Bu haber toplam 1544 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2