:

:

:

Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Mücadele Toplantısı Tarsus’ta Yapıldı

Tarsus’ta ürünlere büyük zarar veren Akdeniz meyve sineği ile mücadele konusunda toplantı yapıldı.
Tarih: 19 Temmuz 2018 Perşembe 09:59
Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Mücadele Toplantısı Tarsus’ta Yapıldı
Yazı Boyutu:
Metni küçült
Metni büyüt

Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ve Tarım ve Orman Bakanlığı ilçe Müdürlüğü tarafından Ticaret ve Sanayi Odası salonunda muhtarlarla düzenlenen toplantıda konuşan Kaymakam Yüksel Ünal, Bakanlık ve TSO ile işbirliği içinde meyve sineğinin yol açtığı zararları önlemeye çalıştıklarını anlattı.                    

Başta üreticiler ve muhtarlar olmak üzere kamu ve özel sektörün el ele vermesi halinde Akdeniz meyve sineği probleminin çözülebileceğine dikkat çeken Kaymakam Ünal, “Örneğin sert çekirdekli meyveleri toplayıp, satıyoruz. Ancak atıkları ağaçların altında birikinti olarak duruyor. Onun üzerine bu sinekler geliyor, besleniyor, yavruluyor ve büyüyor. Tüm  vatandaşlarımızın özellikle çiftçilerimizin bu konuda çok duyarlı olması lazım. Eğer bu problemi çözmezsek hem zarar uğrayacağız hem de üretimin azlığından dolayı ve ürettiğimizi satamayacağımızdan ihracatta ciddi bir düşme meydana gelecek, böylece ülkemiz ve bölgemiz döviz ve gelir kaybına sebep olacaktır” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, ilçede 150 bin dekar alanda meyvecilik yapıldığını ve etkili önlem alınması gerektiğini, aksi takdirde Tarsus’ta 150 bin dekar alanda üretilen meyvelerin maddi zarar boyutunun 150 milyon lira dolayında olacağına dikkat çekti.

Tarsus’ta Akdeniz meyve sineği haşeresinin şubat ayından başlayarak 12 ay boyunca konacakları ve böylece zarar verebilecekleri ürünlerin bulunduğunu kaydeden Ruhi Koçak, “Çukurova bölgesinde bu ve benzeri haşerelerle mücadelenin yüz gün değil, sürekli ve topluca mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilçe Müdürü Hayri Erdoğan ise yaptığı konuşmada, Akdeniz meyve sineği konusunun yeni bir gündem olmadığını, daha önce de sürekli olarak üreticileri bilgilendirip mücadelesini yaptıklarını belirterek, etkin mücadelede hedefe ulaşılması için hep birlikte ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Hayri Erdoğan, “Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) gerek yüksek üreme kabiliyeti gerekse olumsuz çevre koşullarına adaptasyonu sayesinde ülkemizde en önemli meyve zararlısı konumuna gelmiştir. Akdeniz Meyve Sineği, çoğu üründe mücadele yapılmadığı taktirde yüzde 90‘a varan zarara neden olmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği zararlısı Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak dikkat ile takip ettiğimiz, gerekli çalışmaları titizlikle yürüttüğümüz bir konu haline gelmiştir. Bu kapsamda nisan ayında tüm muhtarlıklar ve ilgili kurumlar Akdeniz Meyve Sineği epidemi riski için uyarılmıştır. Teknik Personelimizce yürütmüş olduğumuz çalışmalarda aynı risk faktörünün nar ve narenciye ürünleri içinde tehdit oluşturduğu görülmektedir. Zararlının mücadelesinde ise ilkbahar ve sonbaharda yapılan toprak işlemeler, yere dökülen meyve ve toprakta kışlayan Akdeniz Meyve Sineği pupalarına zarar verecek ergin hale gelmesini engelleyecektir. İlkbahar döneminde tespit amaçlı asılan tuzaklar ile Akdeniz Meyve Sineği çıkışları tespit edildiğinde yem-dal ilaçlamasına başlanılmalıdır. Bu dönem zararlının yem dal ilaçlamasına en hassas olduğu dönemlerdir. Meyve olgunlaşmasının 30-45 gün öncesi tuzakla mücadeleye başlamak için en uygun dönemdir. Ancak erkenci meyve çeşitlerinde(nisan mayıs aylarında yetişen) tuzaklama çalışması hasad zamanının 15-25 gün öncesine kadar çekilebilir. Tuzaklarda 15 ergin /gün ve üstü sayılara rastlanıldığı dönemlerde, alanda yüksek popülasyonu kırmak amacı ile ruhsatlı pestisitler uygulanabilir.” Diyerek, şunları kaydetti:

“Akdeniz Meyve Sineği çoğu böcek grubu gibi  ayın ilk dördünlerinde(İlk Hilalden Dolunaya kadar geçen süre) yüksek faaliyet göstermektedir. Özellikle bu dönemlerde tuzaklar kontrol edilerek pestisit uygulamalarına karar verilmelidir. Bu zararlı ile mücadelede toplu halde hareket edilmesinin önemi büyüktür.  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan ilaçlama ve diğer savaşım duyrularına uyularak mücadele metodlarının toplu olarak uygulanması zararlı ile mücadelede başarıyı getirecek en önemli faktör olacağı unutulmamalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı Bioteknik Mücadele Yöntemlerinin Desteklenmesi Kapsamında Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı kullanan çiftçilerimize dekara 50TL destek verilmektedir.”

Bu haber toplam 598 defa okunmuştur.
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
Yeni Doğuş Gazetesi ©1986 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.
Oluşturma süresi(ms): 2